Ragby


...aneb postřehy laika, který tento sport viděl poprvé v životě, neznal pravidla ani účel hry a byl jí naprosto fascinován.

Na začátku hry na hřiště vběhne tlupa opičáků. Tlupa znamená asi 30, číslo je pouze orientační, neboť ani jednou během hry nejsou všichni v záběru společně a když náhodou ano, pak naskládaní na sebe v několika vrstvách, tudíž přesný počet nelze s jistotou určit.

Všichni opičáci, až na pár vystajlovaných metrosexuálů, mají obr těla, obr předkusy, obr hrudníky, obr zadky, obr svaly a nejvíc obr suspenzory. Nejspíše nenosí spodní prádlo.

Opičáci se dělí na dvě menší tlupy, pro odlišení je každá z nich oblečená do jiné barvy. Oblečení se sestává z velice těsných dresů - triček a šortek obepínajících vyrýsované špeky a někdy i svaly.

Opičáci jsou nesmírně citliví tvorové, dobrá polovina z nich při hraní hymny pláče. Druhá polovina se při ní v očekávání infarktu buší pěstí do srdce.

Účelem hry je dostat šišatý míč za čáru. Opičáci ho tam můžou hodit, to je ale za méně bodů, než když se tam s ním sami doplazí/dokoulí/dostrkají, případně někdy i doběhnou.

Míč se vhazuje zvláštním způsobem - tlupa osmi opičáků se postaví do šiku v předklonu téměř na kolenou proti druhé, stejně zformované tlupě. V této pozici se za vzájemného očuchávání zadků začnou přetlačovat a do prostoru pod jejich břichy je vhozen míč.

Míč se z lenosti dopravuje za čáru rukama, nicméně při trestných kopech, jak už název napovídá, se míč kope mezi dva stožáry na vlajku.

Opičáka, který před trestným kopem simuluje očima dráhu letu míče mezi tyče, by si mohl leckdo splést s duševně nemocným jedincem.

Opičáci jsou velmi hraví, rádi na sebe při hře skáčou a strhávají se za nohy k zemi. Čím více jich na sobě leží, tím větší je to zábava.

Nejneproduktivnějšího hráče poznáte podle toho, že je jeho dres nejméně zelený.

Opičák válící se po zemi nesmí hrát, což jde ostatně dost těžko, když se nad ním nachází dalších deset opičáků. Ležící tedy ustrne a míč položí vedle sebe. Hra by se mohla zdát velice nudná, neboť opičáci se v ní válí po zemi rádi a často, nicméně není tomu tak. Hra je velice zábavná a družná, možná o to více, nevíte-li, vo co tady vlastně jde :).

33 komentářů:

  1. Tak tady teda náhodou vím ... neboť mám mladší sestru Janinku, která rugby miluje, obzvláště tým favoritů All Blacks, které přímo zbožňuje, až fanaticky. Před dvěma roky jsem jí nechala potisknout černou mikinu s fotkou AB teamu a to jsi měla vidět ten vřískot. Ostatně zde je důkaz: https://www.youtube.com/watch?v=FMA3exys9lg

    OdpovědětVymazat
  2. Ten popis hry se mi moc líbví a myslím, že to tak podobně vidím také. Ty valné hromady  při ní mi nějak nejdou na rozum.

    OdpovědětVymazat
  3. A to bys ještě měla vidět předzápasový rituál novozélandských opičáků! Moc hezký popis, řekl bych, že je v něm vše podstatné .

    OdpovědětVymazat
  4. Pááni ... tak krásný popis jsem ještě neslyšela     

    OdpovědětVymazat
  5. Janinko, kdybych neviděla pár ukázek tohoto velice kontaktního sportu, kdy se vopičáci pořád ošmatávají a předstírají, že jim jde o "míč", přitom jde jen o to zjistit, kdo z nich má největší suspenzor a komu nejvíce čpí prdel, po Tvém popisu hry bych se okamžitě přilepila na obrazovku a očekávala to nejsrandovnější, co se může při sledování sportu kdy zažít. Zachytila jsi to úžasně.

    OdpovědětVymazat
  6. Ftipné!!!! jednou jsem čistě náhodou zahlédla trénink rugbistů a to bylo opravdu něco..... Nechápu proč některé sporty vlastně vůbec vznikly. Asi možná pro 4% menšinu

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to je naprosto dokonalý popis hry.   

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Nadopičák si musí pravidla vymýšlet na místě. Kdo by si to všechno mohl pamatovat? A když už pamatovat, uměl by aplikovat ve hře? Ne, jen si hezky regulovat hru podle sympatií a rozpoložení... V žádné sepsané brožurce pravidel přece nemohou tušit, že zrovna v tomto zápase je tolik protivných hráčů, které je třeba krotit a nebo přímo trestat.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: No jistě. Drezér u Berouska v cirkuse taky musí reagovat podle toho, jakou mají lvi v manéži zrovna náladu a né podle nějakých pravidel.   

    OdpovědětVymazat
  10. [1]: Vřískot jsem neslyšela, páč mi odešly repráčky do pc nebíčka, ale po vizuální stránky bych si tipla, že měla radost .

    OdpovědětVymazat
  11. No, já jsem kdysi, když jsme ragby hráli na skautském táboře, zjistila, že je to úplně o něčem jiném, než jsem si myslela, že se skutečnost rozhodně nemusí slučovat s filmovými verzemi a tak...

    OdpovědětVymazat
  12. Keď som kedysi pred manželom na adresu futbalového zápasu utrúsila :

    OdpovědětVymazat
  13. To se ti povedlo      Parádně     

    OdpovědětVymazat
  14. [10]: Nadopičák zřejmě nebyl dostatečně metrosexuální.

    OdpovědětVymazat
  15. [10]:(7) Novozélandští Maorové byli v minulosti náruživí válečníci a zejména lidožrouti. Maorové nemuseli budovat zajatecké tábory, protože poražené soupeře hned sežrali.

    OdpovědětVymazat
  16. [11]: Díky ti , doufám, že jsi nepřišla při ragby k úhoně!

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: Už ani nevím, ale snad ne.

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Já myslím, že ne. Tedy alespoň ránu do hlavy jsi určitě nedostala, páč ti to myslí  píše skvěle!

    OdpovědětVymazat
  19. Nesportuji,ani nejsem fanda sportu, ale tvůj popis se mi líbí Janinko!

    OdpovědětVymazat
  20. ...televizní redaktor by to lépe nepopsal,o tom není pochyb.

    OdpovědětVymazat
  21. [19]: Vítej v klubu, i když já občas alespoň fandím. A děkuji!

    OdpovědětVymazat
  22. Pěkně jsi to napsala ale ragby není moje parketa, příjde mně, že jim jde o to, soupeře snad zabít

    OdpovědětVymazat
  23. Jo, myslím, že v Anglii jsme minuli stadion, na kterém se plánovalo mistrovství světa. Touhle hrou jsem prakticky netknutá, ovšem z toho, co jsem občas někde zahlédnul, jsem měl velmi podobné pocity, jako ty. Absolutně nemám tušení, o co tam sakra jde a proč to ti opičáci vlastně dělají.

    OdpovědětVymazat
  24. [25]: Já už na to přišla. Jsou to opičáci a tak po sobě prostě lezou .

    OdpovědětVymazat
  25. [3]:Ten rituál jsem viděla. Opravdu typické napodobování zvířeckých alfa samců. Ale pak to bylo i vtipné, celá jejich sestava...

    OdpovědětVymazat
  26. Velmi výstižně popsané , dokonce jsem tuto hru možná i pochopila     

    OdpovědětVymazat
  27. pekný pohľad na túto hru a taký veselý! Pobavila si ma :). Som zvedavá akoby si opísala taký futbal, či hokej :) :) :)

    OdpovědětVymazat
  28. Hezky jsi to vykreslila. Já tohle opičí divadlo naživo ještě nikdy neviděla a nehodlám na tom nic měnit. Ale jednou jsem to viděla v televizi. Tvůj popis je přesný. Mohla bys být sportovní redaktor...   

    OdpovědětVymazat
  29. [27]: Děkuji ti , máš pravdu, rozhodně je lepší, když se řežou ve hře, než v reálu .

    OdpovědětVymazat
  30. Zdravím Janinko ragby hrají a trénuje několik let a ze začátku jsem se i vašim článkem bavil avšak musím podotknout že píšete o americkém fotbalu a ne o ragby. Otec českého ragby kreslíř a spisovatel Ondřej Sekora se musí v hrobě obracet. Pokud příště budete chtít psát i humorně o ragby,  zajděte si na trénink ragby osobně ať víte o čem píšete. Ragby není jen sport je to vlastně styl života, kde máte přátele na celý život i když to je soupeř. Vlastik Tržický

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).