Obraz


Ten obraz mě fascinoval odmalička. Visel u babičky v obývacím pokoji a já na něj při každé návštěvě nevychovaně zírala. Jeden čas se nějakou záhadou ocitl i na stěně u nás doma, aby si po několika letech zase spokojeně visel u babi. A tam na něj chodím zírat dodnes.
Jako malá jsem si myslela, že je na něm namalovaná ulice, ve které babička žije už dobrých šedesát let. V té době jsem taky řešila, co tam vzadu dělá ten most, když ve skutečnosti je tam park. Moje dětská duše si ale poradila rychle - "to je přece jasný, ten most zbourali!" - a bylo po problému. Dnes už vím, že obraz z roku 1942 rozhodně neukazuje babiččinu uličku a že tam nikdy most nestál. Co ale nevím je, kde se to místo z obrazu nachází nebo nacházelo. Podle absolutně neznámého malíře (Jaroslav, nebo taky Jára Řehoř) jsem nic nevydedukovala a ani podle obrázků současných českých mostů se sochami jsem žádnou shodu nenašla. Takže mi nezbývá nic jiného, než se obrátit na případné znalce a scestovalé blogery - poznáváte to místo?

Doplnění - děkuji všem za případné pátrání, již není třeba, Malkiel poznal a nenechal si to pro sebe, díky! :)


A pro pobavení - srovnání obrazu s babiččinou ulicí... :)

31 komentářů:

  1. Jako zasranej Pražák ani nemusím cestovat nijak daleko, abych věděl, že se jedná o Karlův most. Konkrétně je to výhled z ulice U lužického semináře. Zde je důkaz:

    OdpovědětVymazat
  2. A tady jsou ještě pro doplnění ty sochy z bližšího pohledu:

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Jéé, moc díky, Pražáku! Karlův most jsem tipovala jako první, protože ty sochy mi ho připomínaly. Dokonce i Googlem jsem cestovala, ale nejspíš blbýma uličkama . Ještě jednou díky!

    OdpovědětVymazat
  4. [4]: Já jako horal vůbec neměla šajn, kde by to mohlo být, ještě mě napadl Písek, ale to bylo asi tak všechno .

    OdpovědětVymazat
  5. A takto by vypadala ulice U lužického semináře, kdyby Karlův most vzala voda.

    OdpovědětVymazat
  6. [4]:[5]: Nojo, každej nemůže znát všechno. Ale kdybych to neznal já, kterej to má skoro za rohem, tak by to byla ostuda.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak sa nijako nechcem chváliť, hoci som v Prahe bola iba trikrát, ale podľa tých sôch som Karlov most tipovala i ja.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak tohle bych nedala ani náhodou. Tipla bych si nějakou uličku v Itálii...

    OdpovědětVymazat
  9. [6]: Jů, naše ulička! Tak to je hodně vtipný!

    OdpovědětVymazat
  10. číst to včera tak jsem taky okamžitě křičela:"Vždyť to je Karlův most směrem od Kampy!" ..... jen jsem si nemohla vzpomenout na to jak se jmenuje ta ulička

    OdpovědětVymazat
  11. Můj první odhad směřoval k Pražskému mostu. A ono jo))

    OdpovědětVymazat
  12. Byl jsem chvilku nadšený, že vím, ale hned poté jsem si přečetl Malkielův komentář a pochopil jsem, že vědět nestačí, ale je nutné vědět ve správný čas .

    OdpovědětVymazat
  13. Jé, ten dnešní článek i s komentáři se mi moc líbí! musela jsem přizvat svého muže, aby se taky podíval! Já jsem si řekla, že by to mohly být sochy na Karlově mostě, ale řekla jsem si, co by tak blízko mostu dělaly domy dole. No jo, nejsem Pražák.

    OdpovědětVymazat
  14. Jo a srovnání s babiččinou uličkou se mi líbilo a nedivím se Ti, žes v dětství stále srovnávala a logicky si odůvodnila, že most zbourali!

    OdpovědětVymazat
  15. [9]: Však ona je dnes okolo Karlova mostu samá pizzeria, café, pub, baguettes, jewellery, change, exclusive art či boat trips. Nemluvě o tom, že tam čeština prakticky není slyšet. Takže to tam opravdu vypadá spíš jako někde v cizině.   

    OdpovědětVymazat
  16. [13]: Nevěš hlavu. Prostě jsi jen nebyl ve správnou dobu na správném místě, jako já.    To však nic nemění na faktu, že jsi to věděl.

    OdpovědětVymazat
  17. [19]: V předkolumbovské Mezoamerice byla třináctka dokonce posvátná!

    OdpovědětVymazat
  18. [19]: Ale Chaldejcům ta třináctka zjevně moc štěstí nepřinesla, protože je člověk v poslední době už moc nepotkává.

    OdpovědětVymazat
  19. Moc pěkný, zajímavý a atmosférický.

    OdpovědětVymazat
  20. Jako rodilá Pražanda jsem hned poznala Karlův most ale jméno ulice jsem si nepamatovala. Nicméně obraz se mi líbí    (asi jako všechno s Prahou)

    OdpovědětVymazat
  21. [23]: No jo, tak vás už tu je víc, kdo poznali, než těch, kdo nepoznali .

    OdpovědětVymazat
  22. Můj první tip byl taky Karlův most, ale říkala jsem si, že to bys poměrně snadno vygooglila. Jako další mě napadl Písek nebo Náměšť nad Oslavou.

    OdpovědětVymazat
  23. [25]: Můj první tip to byl taky. Ale nevygooglila jsem vůbec nic, dokonce jsem si to tam celý virtuálně prošla, jsem prostě slepá .

    OdpovědětVymazat
  24. aj keby som si neprečítala Malkielov komentár, i tak by som to bola uhádla! :) Jasná ulička ku Karlovmu mostu. Viem to preto, lebo presne tento pohľad vždy zavlní v mojej dušičke, ak sa tam práve nachádzam a mám možnosť vidieť a prejsť sa po tomto moste.... raz darmo, Praha je moja láska. :)

    OdpovědětVymazat
  25. [27]: Vítej v klubu uhádnuvších . Já bych to nepoznala, páč jsem v Praze na Karlově mostě byla jen jednou v životě a to ne ještě z této strany a před dvaceti lety .

    OdpovědětVymazat
  26. Já nevím, že ten Malkiel musí zkazit každou záhadu!

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).