Dort Mimoň


...aneb patálie s barvením.

Na jaře za mnou prvorozený přišel s tím, jestli vím, že v těch lentilkách, co jsou přibaleny k jogurtu Kostíci, jsou broučci. Už jsem se skoro chystala jogurty vracet s tím, jak je možné, že jsou v jogurtech brouci, když mě můj inteligentní syn poučil, že ti broučci tam jsou úmyslně rozemletí a použití jako červené barvivo známé jako karmín nebo košenila. Jeden by řekl, že když je barvivo z broučků, je přírodního původu a tedy zdraví neškodné. Omyl, je stejně škodlivé, jako některá chemická barviva a výrobci ho cpou téměř všem (od kojenců počínaje) a všude, velice často ho najdete v jogurtech, cukrovinkách, paštikách, salátech (ach, moje oblíbená topinková pomazánka!) a uzeninách, zmrzlinách či nápojích.

Poté se mi od mého dítěte dostalo přednášky, byla mi do mobilu nainstalována aplikace s "éčky" a byla odstartována éra "stop nebezpečným látkám a azobarvivům zvlášť". Doma byla provedena čistka a do koše letěla prakticky celá vykoledovaná velikonoční výslužka a co mě mrzelo ze všeho nejvíc, také gelové barvy na potahovou hmotu, kterou zdobím dorty. Všechny obsahovaly ona zmíněná azobarviva, která jsou v USA zakázaná a v ČR byla, před vstupem do EU, zakázaná také. A u kterých bylo při dlouhodobých studiích prokázáno, že kromě toho, že jsou extrémně škodlivá, některá z nich zvyšují výskyt nádorů.

Byla jsem zoufalá, protože dortíkopatlání byla jedna z mých tvořících lásek, které jsem se nemohla jen tak vzdát. A tak jsem pátrala, až jsem objevila "zdravé" gelové barvy, které se však u nás téměř nedají sehnat a když už, o kompletní barevné řadě jsem si mohla nechat jen zdát. Nakonec se na mně usmálo štěstí v podobě sady práškových barev bez škodlivých látek, u kterých jsem neváhala ani minutu, neboť v celé republice se nacházely pouhé dva kousky těchto sad.

První barvení narozeninového dortu proběhlo téměř na jedničku, hmota byla barevně úžasná, ne tak sytá, jako u původních gelových barev, spíše pastelovější. Jednu vadu to však mělo - modrá barvila fialově. Což je v případě modrých montérek, které můj Mimoň nutně potřeboval, fatální nedostatek. Můj zoufalý výraz "Ježíši, co budu dělat!" nezmírnil ani panák vodky, zato ale zabodoval polovičák, který zmínil, že ve filmu neměl Mimoň jen montérky, ale i hnědý kožíšek. I když ten panák vodky je na výsledku dost vidět, radost byla i tak! :)


Abychom se vyhnuli trapasu předčasného odhalení dortu, které nás už jednou potkalo, vyřešila jsem to tímto způsobem. Překvapivě to fungovalo, jen se každý, kdo prošel kolem, kdovíproč řehtal?

31 komentářů:

  1. Teď asi zakážou i Karafiátovy Broučky...

    OdpovědětVymazat
  2. Jseš sice šikulína, nicméně Mimoni už mne neskutečně iritují, ba co víc, přímo se..u! Jestli něco fakt už nenávidím jsou tyhle obludky ....

    OdpovědětVymazat
  3. Je to veselé, ale nevím proč, na barvy na dortech a zákuscích  si nepotrpím. Kakao, bílý marcipán, máslový krém, šťávou z ovoce různě obarvené želé i z toho se dá upéci a nazdobit krásný dort. Hlavní je přece chuť. Pokud se s tím člověk moc dělá, je pak škoda to málem krájet, ne?

    OdpovědětVymazat
  4. Koukám,že na Mimoních se neujíždí jen u nás doma, ale i u Janinky - v sobotu jsem slupla jejich komiks. Rozuměj přečetla, ne schroupala ke svačince a drotíček je parádní. Hele, kde vidíš toho panáka vodky? Já totiž nikde a tou koukám fakt pozorně!     

    OdpovědětVymazat
  5. Povedený mimoň a vtipný vzkaz! Jsi šikulka.

    OdpovědětVymazat
  6. No, u nás občas taky zavládne "zdravá výživa" ve stylu vyházet všechno nezdravé a chroupat bílé papriky, ale jelikož jsme třeba tahle barviva nikdy nekupovali, nemám zkušenost.

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: Přežili ruskou cenzuru, přežijí i tohle.

    OdpovědětVymazat
  8. Já si nedávno koupila gelové barvy. SLožení nezkoumala, jen jsem byla happy, jak krásně barví. No a teď toto. A jak píšeš, že se u nás zdravější barviva nedají koupit, kde jsi je sehnala?

    OdpovědětVymazat
  9. A jéje, hračička patlalka zase řádila.

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: No jo no, já jsem skoro brečela, když jsem je vyhazovala, protože jsem vlastně vyhodila asi šest stovek. Teď už jsem taky happy , sehnala jsem je tady, ale jak píšu, modrá není modrá - http://www.vsenadorty.cz/pecenijehra/eshop/2-1-Barvy/39-3-Wilton/5/1633294-Sada-prachovych-barev-Food-Colours. Jinak gelovky bez azobarviv vypadají takhle, ale je k sehnání malá barevná škála.

    OdpovědětVymazat
  11. [1]: Bůhví z čeho jsou barvy karafiátové!

    OdpovědětVymazat
  12. Božínku, tohle je krása! Janinko, máš můj obrovský obdiv. Mimoň je parádní. Toho by mi bylo líto rozkrájet a sníst

    OdpovědětVymazat
  13. Tak Jani! Evidentně jsme obě měly mimoní víkend, jen ty jsi na to šla zdravěji, já barvila Wiltonkami.

    OdpovědětVymazat
  14. [12]: Děkuji ti . U nás taky letí Simpsonovi, ale Homera rozpláclého na růžové koblize jsem patlala už loni, tak to chtělo změnu .

    OdpovědětVymazat
  15. Košenila je "mňamka"! Farbivo karmín sa používa aj na dofarbovanie suchých salám, šunčičiek, limonád a kadečoho, čo láka svojou jedovato červenou farbičkou.

    OdpovědětVymazat
  16. [18]: No jo, červená je v módě .

    OdpovědětVymazat
  17. Já bych se řehonila taky Povedl se ti na jedničku, ostatně jako vždy

    OdpovědětVymazat
  18. Mno, ja som vedela, že si dnes večer mám zapnúť tvoju stránku! Opäť sa smejem, smejem a smejem... na tvojom texte, na tej vodke a potom v duchu premýšľam (bez toho, aby som pozrela na fotku č. 1), že čo mal vlastne ten mimoň ešte oblečené? Žeby bol nahý? To snáď nie! A potom spustím rehot, po odhalení toho kabátika a už sa chytám za brucho od ešte väčšieho rehotu pri fotke č. 2. Pobavila si ma. Mimoň je úžasne krásny, aj škoda by bolo ho vôbec načnúť a zjesť. Si ozaj šikovná a tešia ma tvoje krásne, kreatívne výtvory :) :)

    OdpovědětVymazat
  19. [28]: Mockrát ti děkuji, jsem ráda, že se bavíš, teď, když to po sobě čtu, už se docela bavím taky .

    OdpovědětVymazat
  20. Krása, já na pařížský krém používám ruční šlehače. Je pak krásně napěněný a rozplývá se na jazyku http://rucnislehac.cz/

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).