Tvoření s dětmi - Podtácky z kamínků


Už jsem tu kdysi psala, že když nemám mozkovnu v pohodě, jako lék mi většinou poslouží všelijaké patlání a tvoření. Díky nejnovějšímu tvořícímu počinu - podtáckům z kamínků - se tak moje mozkovna dostala ze stavu absolutního k.o. do stavu zdravého nasrání. A to je, vzhledem k okolnostem, docela cajk.

Z těchto dílek mám ohromnou radost a to hlavně proto, že to se mnou není zase až tak špatný, když se mi v hlavě ještě pořád, byť zřídka, líhnou takhle ženiální nápady :).


Pro případné zájemce přidávám pidinávod:

Co budete potřebovat?

Víčka od zavařovacích sklenic - nejlépe bílá, ta můžete dle potřeby přetřít jakoukoliv akrylovou barvou
Samotvrdnoucí modelovací hmotu
Drobnější kamínky - naše jsou z mořské pláže
Měkký štětec
Lak na zafixování - nám posloužil lak na decoupage


Jak na to?

Do čistých víček vtlačte potřebný kus hmoty - musí sahat až téměř ke kraji - a jemně hmotu rozprostřete. Můžete si pomoci vlhkými prsty, hmota ráda nechává praskliny.


Do hmoty jemně zatlačte připravené kamínky, snažte se, aby žádný moc nevyčníval nebo naopak, aby se žádný moc "nepotápěl" :). Nechte řádně, nejlépe do druhého dne, zaschnout.


Po zaschnutí přetřete celý vršek lakem - nejen, že jím vše zafixujete, ale kamínkům navrátíte vzhled, který vás při jejich sbírání u vody uchvátil a vy jste, po uschnutí kamínků, byli zklamaní, kam se ta krása poděla...


Nechte opět zaschnout a je hotovo! Nahoře vpravo patlal Matýsek, dole vlevo Míša :). Podtácky jim zdobí jejich pracovní stoly a tak jsem možná osvobozená od utírání "koleček" :).

29 komentářů:

  1. Wow! Geniální nápad! Skutečně! Jen mám malý problém - my sbíráme samé velké kamínky z těch by se dal udělat rovnou stůl      kouká se na to vážně krásně - Jani - jsi jednička   

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm, hezké   Obdivuji kreativní lidi

    OdpovědětVymazat
  3. No ale to je dobrý nápad! Opravdu přímo ženiální.....já takhle mám už doma spousty kamínků protože na nich ujíždím. Musím si ze všech cest nějaký přivézt. Tedy minimálně jeden, spíš víc. A došlo to tak daleko že k tomu nutím i své kamarády aby mi je vozili   

    OdpovědětVymazat
  4. tak to se mi moc líbí, myslím že by to bylo hezké i s maličkými mušličkami, dík za návod.....

    OdpovědětVymazat
  5. S Cibulkou jsme měly tvořivý záchvat a něco malinko podobného jsme vyráběly. Jen jsme neměly samotuhnoucí hmotu (díky za info, že existuje ), takže jsme vesnicky použily sádru. Šlo to výborně, Cibule měla sádru i v culíku a ofině.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezké, dobrý nápad. Já v nepohodě více jím.

    OdpovědětVymazat
  7. Hezké. Zrovinka jsem si několik kamínků od Vltavy přinesl.

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Co stůl, udělejte si z nich rovnou chodník! A děkujeme !

    OdpovědětVymazat
  9. Tvorenie upokojuje, to je fakt, aspoň na chvíľku.

    OdpovědětVymazat
  10. Ó, tak to je úžasné! Tleskám a fakt smekám klobouk za skvělý nápad, efektní výsledek a navíc praktický. Takhle to vypadá, když se řekne "za málo peněz hodně muziky". A když to ještě člověka dožene k tomu, že je pak v jiném stavu, tedy ne v "jiném", ale v jiném ... no to je potom fakt radost!

    OdpovědětVymazat
  11. Parádní nápad. My jsme zrovna v sobotu dostali krásný stříbřitý  kamínek od vnučky. Ta ho ale pomalovala. Dovezla ho z Rhodosu, tak na něj napsala RHODOS, uprostřed kočičí hlavičku bílou namalovala a rok 2014. Takový památeční, no. Navíc jej dala do vyrobené krabičky-poskládané a napsala Babička dědeček.

    OdpovědětVymazat
  12. [9]: Máš pravdu, chtělo by to povinně, občas mi totiž připadá, že se svět a mocipáni v něm zbláznili.

    OdpovědětVymazat
  13. [11]: To je taky moc krásné, jako děti jsme se něco navyráběly dárečků, tenkrát to bylo hlavně proto, že nebyly korunky, ale myslím, že o to větší z toho máma s babičkou měly radost .

    OdpovědětVymazat
  14. Když je mi ouvej, honem začnu něco dělat ,,rukama", musím se náležitě soustředit a myšlenky se napraví. Víš asi co myslím, ne? Taky mne uklidňuje, když si upravuji obrázky v obrazárně, připravuji něco do blogu a přitom poslouchám pěkné melodie podle nálady.

    OdpovědětVymazat
  15. Vypadá to hezky. Když byly děti malé, taky jsme různě tvořili - dělali jsme třeba obrázky ze slaného těsta, různé koláže, dekorace z pohlednic... Teď už mě to samotnou nebaví, ale kamínky sbírám ráda, takže bych to mohla zkusit. Díky za pěkný tip.

    OdpovědětVymazat
  16. To je zajímavý nápad s těmi kamínky. To asi ale nejsou obyčejné kamínky, vypadají jako ty co se kupují v obchodech, ty léčivé polodrahokamy. Nebo se mýlím?

    OdpovědětVymazat
  17. [17]: oprava - místo "narsání" má být samozřejmě "nasrání"!

    OdpovědětVymazat
  18. nějak mě tak Janinko napadá, že ti vlastně to zdravé narsání prospívá, vždyť takové krásy by jsi určitě nevytvořila v klidném stavu, viď?   

    OdpovědětVymazat
  19. Kde ty nápady bereš?! Tohle je úžasný!! Kamínky jste vybrali přímo prvotřídní.

    OdpovědětVymazat
  20. Hej, tak tohle někdy udělám! Ale u nás se nejvíce sbírá zkamenělé dřevo, to asi není úplně vhodné. No nic, poohlédnu se jinde.

    OdpovědětVymazat
  21. Povedly se Ve výtvarném kroužku, kam jsem chodila, jsme dělali něco podobného, ale tohle je tisíckrát hezčí.

    OdpovědětVymazat
  22. [14]: Jo jo, přesně vím, co myslíš, tvoření je strašně osvobozující...

    OdpovědětVymazat
  23. Parádní nápad. Zúročíš tak přivezenou sbírku od moře a získáš užitečný podtácek, navíc, atraktivní!

    OdpovědětVymazat
  24. Jsou nádherné, ty musím ukázat manželovi, to se mu bude líbit, jeho koníčkem je mineralogie

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).