Kdo uteče, vyhraje?


Tak, a je to tady. Náš superhypervymazelný dům je na prodej. Dobrá zpráva je, že nám, nájemníkům. Zároveň je to ale na dlouhou dobu dobrá zpráva poslední.

Představte si devítipatrový dům, který je díky stropům 3,70 vysoký asi jako dvanáctipatrový panelák. Jenže to není panelák, ve kterém bydlí padesát rodin, ale cihlák, ve kterém je deset bytových jednotek, z toho momentálně obsazených osm, plus jedny prodejní a skladové prostory. Poslední rekonstrukce proběhla v sedmdesátých letech a od té doby byly renovovány pouze stoupačky. A ano, nesmím zapomenout na luxusní moderní výtah, který je tak trochu danajským darem, neboť díky tomu, že nás je v domě tak málo a jeho provoz se rozpočítává na osobu (a my jsme čtyři), platíme za něj měsíčně, pokud připočítám roční nedoplatek, skoro sedm stovek, zálohy na teplo, vodu a odpady vychází cca 4300 měsíčně.
Kromě výše uvedeného nebylo sáhnuto na nic. Okna se rozpadají, vysoké stropy a popraskané zdi v bytě bývalí nájemníci částečně vyřešili sádrokartonem, což je na jednu stranu efektní, na tu druhou mne to ale děsí, protože když vidím v zimě plíseň v rozích a okolo oken, tedy tam, kde sádrokarton není, je mi zle při představě, co za poklady se ukrývá za ním... Dům nemá žádné zateplení, odpadává fasáda, má špatnou střechu, staré odpady, topení včetně rozvodů, elektřinu i vodovodní potrubí. Když jsme se sem stěhovali, říkal nám pan instalatér, ať si hlavně neděláme novou koupelnu, že do dvou let se to bude muset celé rozkopat, "Ty trubky, to jsou hotová katastrofa, to vám povídám!". Už je to sedm let, takže teď je to, řekla bych, těžká apokalypsa. Teplá voda si teče, ale spíše neteče, topení topí netopí, kotel máme všichni společný i pro druhý věžák. Díky řece, která je z druhé strany domu, se stávají naše sklepy, stejně, jako popelnice, častým terčem nájezdů krysích či potkaních návštěvníků a o tom, jak si u vchodu ty mršky hloubí díry a nám se tam propadává chodník, ani nemluvím.

A teď nám to chtějí prodávat - za poloviční cenu, než je tržní cena bytu. Dům je v samém centru města, tržní cena našeho třípokojáku se pohybuje okolo 1 200 000 korun, ovšem když jsem slyšela nabídku radnice lidem vybydleného paneláku na kraji města, kde se, stejně, jako u nás, na nic nesáhlo 35 let, a kde město chce v průměru po nájemnících za takového byty půl milionu, nemám z toho dobrý pocit. A aby to nebylo už vůbec jednoduché, bude se to prodávat jedině družstvu a ještě před tím se bude muset shodnout 60% nájemníků, tedy minimálně pět rodin. Do limitu bychom se těsně vešli, otázkou zůstává, jestli to má vůbec smysl. Pořád se snažím najít nějaká pozitiva, ale po třech dnech bez teplé vody ztrácím sílu a čím dál více ve mně sílí pocit "Kdo uteče, vyhraje", tak nějak v kostech cítím, že další zimu, kterou by okna stejně nejspíš nepřežila, tu už nebudeme a budeme opravdu utíkat. Jenom ještě netuším, kam.

Poradíte? Máte někdo zkušenost s takovýmto typem bydlení, případně s jeho následnou rekonstrukcí s tak malým počtem zúčastněných?

Kdy byl přesně postaven náš dům, který byl jako poslední "všoupnutý" mezi ostatní věžáky, netuším, ale podle toho, co jsem vystopovala ze starých fotografií, to muselo být mezi lety 1910 a 1912. A takhle si páni pěkně zapózovali :).


Díky výšce se domům před sto lety říkalo "Amerika v Jablonci". Dnes to je pro mě taky "Amerika". Ale trochu jinak :).

22 komentářů:

  1. No já nevím... Pokud máte něco naspořeno, tak bych spíš ty prachy vrazila do malýho domečku, kde si budu skutečně rozhodovat sama kdy, co a za kolik opravím.

    OdpovědětVymazat
  2. Když to nekoupíte vy, koupí to někdo jiný a napálí vám nájemné. Už z toho důvodu bych do toho šla. U nás když město prodávalo domy, mohla se větší částka kupní ceny proinvestovat. Takže nájemníci si koupili dům, městu zaplatili jen část, za zbytek udělali třeba fasádu a městu pak doložili, že ty peníze opravdu do baráku vrazili. Možná je tato možnost i u vás. Sdružení nájemníků si pak taky může vzít na rekonstrukci úvěr od banky. Divný mi je, že máte společný kotel pro dva domy a město dům prodává samostatně... u nás když měly dva domy jen společný vodoměr, uzávěr nebo průchozí střechu, tak se oba domy prodaly jako celek. Taky jsme tu měli domy v havarijním stavu, nájemníci je koupili a opravili za pomoci úvěru a v jiných domech to zas dělali tak, že dávali každý měsíc nějakou částku do fondu oprav a a když naspořili, tak třeba vyměnili okna.

    OdpovědětVymazat
  3. A já, pokrytec, si stěžuji, že se musím ze dne na den stěhovat

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Právě jsem hodinu ohřívala vodu, aby se mohla celá rodina vykoupat, ale vždycky může být hůř. My máme alespoň  to štěstí, že tu vodu máme, byť studenou :).

    OdpovědětVymazat
  5. Janinko zkušenosti bohužel nemám, takže neporadím. Ale držím palce ať je všechno zase hezké, voňavé a nové!

    OdpovědětVymazat
  6. [6]: Děkuji, jednou určitě bude .

    OdpovědětVymazat
  7. Fakt každá rada drahá. Tak tedy jenom vlastní zkušenost. Kdysi jsme kupovali byt. Ne od města, ale od fabriky, které byty patřily a rozhodla se je rozprodat. Klasický panelák, v celkem dobrém stavu. Za 9O metrů jsme dali 136 tisíc. Směšné, že jo. Utvořili jsme SVJ (sdružení vlastníků jednotek) a místo nájmu začali platit příspěvky do fondu oprav. ten byl samozřejmě už náš. Bylo nutné vyměnit okna, zateplit fasádu, vyměnit stoupačky, vyměnit výtah. MUseli jsme si jako SVJ (to je právnická osoba) vzít několikamilionový úvěr. Jenže v našem baráku bydlelo 26 partají, takže trochu jiná situace než u vás. (Byt jsme dávno prodali za několikanásobně vyšší cenu.)

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: Děkuji ti za názor, ona ta tvá cena bytu vůbec není směšná, u nás se za 170 tisíc městské byty prodávaly ještě před pár lety, ale díky nové metodice je s takovými cenami konec. Dnes jsem po debatě s paní sousedkou vedle dospěla k názoru, že byty jsou špatné opravdu všechny a že nejspíš by bylo levnější srovnat barák rovnou se zemí a postavit nový , protože při rekonstrukci by nezůstalo nektnuté vůbec nic, navíc jsme v památkové zóně a tak si nemůžeme dovolit všechno a musíme skákat, jak památkaři pískají. Asi bude kukanda opravdu jinde .

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Pokud jste v památkové zóně, tak potěš koště. Nechci teď vypadat jako všeználek, ale i s tímhle mám přebohaté zkušenosti a to opravdu aktuální. Bydlíme v historickém domě na náměstí, které je komplet památkově chráněné. Takže i náš dům. Bez památkářů si nemůžeme ani prdnout. Kecají do barvy fasády, do toho, z jakého bude materiálu, do krytiny, do výměny oken. Plastová? No to ani náhodou, pouze dřevěná eurookna, která jsou minimálně o polovinu dražší. Když jsme po odklizení bordelu ve sklepě objevili prastarou klenbu, tak jsme se málem zhroutili To si piš, že do dneška mlčíme jako myši. Ještě by nám ti soudruzi udělali z baráku národní kulturní památku

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to je opravdu na bolení hlavy, držím ti palce, abys našla to nejlepší řešení. Máte krásné centrum,z Jablonecka bych se nehnula ani za nic. Před lety jsme koupili starou roubenici v Desné, taky potřebovala totální rekonstrukci, jenže nemáme spoluvlastníky, tak se všechno řeší snadněji. Asi bych spíš koupila starší nemovitost někde poblíž a investovala do vlastního.Přeju ti do budoucna klidné bydlení.

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: V samém srdci památkové zóny, to máme ale kliku, obě, co? Dodnes nezapomenu, jak jsem tenkrát brečícímu tříletému prckovi vysvětlovala, proč si za okno nemůžeme dát krmítko pro ptáčky. Nakonec to nějak pobral, když jsem mu slíbila, že jednou budeme mít domeček nebo zahradu, kam si to krmítko dáme .

    OdpovědětVymazat
  12. Jani, vím, že jsi tu psala o cenách za domečky, ale zkus si sama dát inzerát... i když na to asi nebude čas.

    OdpovědětVymazat
  13. Jinak bych ti poradila, kupte si nový byt v Rajhradě, je to sice dražší, ale je úplně nový, náklady na vytápění nízké, páč je nízkoenergetický, perfektní služby, spoje a měla bych tě téměř v sousedství a chodila nakukovat, jak vyrábíš ty svoje fantastické mlsky a hned bych se pasovala na vrchního ochutnavače.

    OdpovědětVymazat
  14. Jak to tak čtu... čím dál víc bych se přikláněla k velkému úprku, protože:

    OdpovědětVymazat
  15. Opravdu Ti neporadím, ale doufám, že se vše obejde bez potíží (tedy aspoň těch velkých) a že se vám podaří najít to nejlepší řešení :) Nevím, jestli je dobré byt odkoupit, když už se pomalu rozpadá. Představ si, kolik byste zaplatili jen za rekonstrukci jeho nedostatků, to vyjde snad na polovic (možná i víc) ceny bytu ... Já se v tom teda (moc) nevyznám, takže můj názor neber vážně, jen to tak cítím. Je to těžké rozhodování.

    OdpovědětVymazat
  16. Já si myslím Janinko, že byste se měli poradit všichni nájemníci a nechat si udělat nějaký rozpočet, co by kolik stálo a jak by to vypadalo a na jak dlouho. Nevím, možná ale, že když jste v památkové zoně, mohli byste urvat nějakou dotaci od evropský unie. Tohle rozhodnutí chce mnoho informací.  

    OdpovědětVymazat
  17. [13]: Okna bychom si vyměnit mohli, ale byla by mnohem dražší, než plastová, musela by být dřevěná a museli bychom je pořídit pro celý dům stejná. Po zralé úvaze jsme usoudili, že na domeček prostě mít nebudeme, tak to zkrátka je. Ale tvoje úvaha o Rajhradu mě opravdu od srdce rozesmála!

    OdpovědětVymazat
  18. Moc pěkně napsaná smutná realita.

    OdpovědětVymazat
  19. Tak to Tvoje počteníčko je nejen smutné,ale to je spíš jako horor.Já nevím,ono se těžko radí,ale já bych asi utíkala pryč z takové hrůzy,mám pocit,že tam Vás asi nic dobrého nečeká.My bydlíme v paneláku 33 let,byl to byt družstevní a před 3 lety jsme si ho odkoupili.Je to 3pokoják,ale menší 60m,ale chválabohu za to.Před 2lety se dělala revitalizace-okna,fasáda,balkony.Ted máme opravdu pěkné bydlení,i když to taky nebylo bez problému a lešení jsme měli před oknama 1,5 roku.Ale to je jiná situace než u Vás,nás je tady 40 bytů a do fondu platíme 1800kč.DRŽÍM TI MOC PALEČKY,aby jsi se správně rozhodla

    OdpovědětVymazat
  20. Včera jsem ti tu napsala docela dlouhý komentář, ale Mozila mě zazdila, zamrzla a prd.

    OdpovědětVymazat
  21. [19]: Děkuji za názor, ono to k tomu útěku poslední dny opravdu směřuje. Jsme ve fázi, kdy nemůžeme dětem vyvětrat v pokojíčku, protože spodní rám po otevření okna vypadne a sklo s ním, takže budeme dělat pápá .

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).