Velikonoční beránek bez formy - návod


Aneb kdo dřív přijde, ten dřív mele. Nebo spíše žere. Nebo taky kdo nechodí dva měsíce okolo domácích potřeb a nečučí do výlohy na nádhernou oranžovou formu beránka a neříká si, že hned zítra jí půjde koupit, ten je na Velikonoce vysmátej. Já jsem bohužel ten první případ, a to přímo ukázkový lemplovský.

Synkovi se totiž zastesklo po tradičním beránkovi a tak jsem se rozhodla, že letos vypustím cukroví a upeču berana, ačkoli pečení à la mazance, vánočky a beránci zrovna nikdy nebylo mojí silnou stránkou. No a když jsem se konečně po měsících okukování výlohy rozhoupala, byl můj obdivovaný beránek pryč. Ony totiž v moment mého rozhoupání začaly velikonoční trhy, stánky stály přímo naproti Domácím potřebám a všichni návštěvníci, stejně jako já, slintali nad beránčí formou. Jenže byli o poznání akčnější.

A tak jsem si uchodila nohy, abych zjistila, že v celém pitomém městě není jediná pitomá forma na pitomého beránka a byla jsem na sebe pořádně naštvaná, protože svým slíbeným beránkem jsem si pěkně zavařila. Kromě toho jsem si málem zavařila taky svojí mozkovnu, ale nakonec se "dílo" podařilo. Co na tom, že beránek nevypadá jako beránek, ale jako bišonek ve tvaru boty s dírou v břiše, který nádavkem dostal asi tisíc žihadel. Hlavní je, že byl synek nadšený a že já si při tvorbě prodloužila smíchem život :).

A kdyby někoho z vás zajímalo, jak jsem tuhle nádheru spatlala, poslužte si a pobavte se, stejně, jako já :).

Nejprve jsem upekla korpus (125 g másla jsem utřela s 90 g cukru a čtyřmi žloutky, přidala hrst nasekaných vlašských ořechů, hrst rozinek, hrst kandovaného ovoce, 100 ml vlažného mléka, půl prášku do pečiva, 150 g hladké mouky, pořádně smíchala a nakonec lehce vmíchala sníh ze čtyř bílků, pekla jsem asi hodinu při 170 stupních) ve formě na srnčí hřbet, vyklopila a nechala vychladnout.


Korpus jsem rozkrojila, levá část posloužila jako tělo, dvě pravé jako hlava.


Pak jsem části spojila k sobě - drželo to samo, ale pro jistotu jsem použila špejle - a ano, tady jsem se už řehtala jako kobyla :), neboť jsem si vůbec nebyla jistá, co z toho nakonec vyleze, zaoblila hrany (jak vidno z výsledku - ne moc úspěšně) a ozobala přebytky :).


Detail biskupského chlebíčku - chuťově naprosto famózní, jenže se rozpadal, což bylo pro tvorbu beránka poněkud záludné...


Pak už jsem jen hotový korpus polila dvěma čokoládovými polevami v sáčku, dozdobila připravenými čokoládovými ozdobami a bylo hotovo :).

44 komentářů:

  1. Krásný beránek, mamka si letos půjčila formu na beránka od babičky jinak by jsme asi beránka neměli.. ale ten tvůj je skutečně originální

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá improvizace, vypadá to krásně a určitě i skvěle chutná

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ten nemá chybu! Prostě nejhezčí originální beran Krasavec

    OdpovědětVymazat
  4. Tedy ten je bezva! Moc hezky sis poradila! Líbí se mi, že v něm je spousta kandovaného ovoce, hrozinek a ořechů. Ty ozdoby z bílé polevy sis dělala taky sama z polevy v sáčku?

    OdpovědětVymazat
  5. Nemám moc ráda taková ta těsta s ovocem, oříšky... ale tohle vypadá moc mňam ^^

    OdpovědětVymazat
  6. To je zlate! Hned by som si dala! je to nahodou krasny barancek z krajiny zazrakov s farebnymi "kucerami"

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tedy mnohokrát děkuji - slintám. Ten musel být výborný.

    OdpovědětVymazat
  8. Ty brdˇo Janinko jsi vynálezce na čokoládové bišonky. Těsto vypadá skvěle a syn byl určitě spokojený.Hele,napadlo Tě už někdy,že to samé budou vyžadovat od svých nastávajících?Chudáky nevěsty.

    OdpovědětVymazat
  9. Super originální beránek :)

    OdpovědětVymazat
  10. No páni.... já věděla že nemám tu formu kupovat, že určitě najdu supr návod na beránka bezformového     

    OdpovědětVymazat
  11. Upéct beránka za pomoci formy umí kdekdo. Beránka bez formy umíš jen ty A vypadá mnohem beránkovatěji než leckterý formovaný

    OdpovědětVymazat
  12. [13]: No tak to teda taky neni pravda, páč já ho neumím ani s formou. Můj beránek pečený ve formě, většinou nemá zádíčka, neb ty mě tradičně vytečou..Ale janinka je fakt nadaná improvizátorka, to se musí nechat...beránek "ala" bišonek je kouzelný...     

    OdpovědětVymazat
  13. [14]: Zkusila jsi dávat do formy míň těstíčka, aby měl beránek zádíčka?

    OdpovědětVymazat
  14. [1]: Děkuji za pasování . Sběratelé zakazují sahat a plácají přes ruce .

    OdpovědětVymazat
  15. beránek je super,prostě nemá chybu,jsi šikovná

    OdpovědětVymazat
  16. Já myslím, že se povedl. Chuťově musel být výtečný, už podle použitých surovin - a to je přece to nejhlavnější!

    OdpovědětVymazat
  17. Další důkaz toho, že když je nouze nejvyšší, chytrá hlava a šikovné ruce si umí poradit. Zde míněno jen v tom nejlepším slova smyslu.

    OdpovědětVymazat
  18. P.S. a co víc, velikonočního beránka má každý, ale velikonočního bišonka máš jenom ty!     

    OdpovědětVymazat
  19. Janinko,dílo je super vydařené,máš sto 1*************************************

    OdpovědětVymazat
  20. Janinko, moc se vám povedl, to já  patlala do formy pudinkové těsto a s hrůzou čekala, jestli zůstane beránek celý, nebo ho půlka vyteče. Naštěstí přežil.

    OdpovědětVymazat
  21. [16]: Janinko, děkuji, moc pěkné ozdoby z bílé polevy! taky bych měla někdy takto zkusit!

    OdpovědětVymazat
  22. [21]: Na domácí polevu jsem vyzkoušela a je skvělá:

    OdpovědětVymazat
  23. P.S.i když nevím, jak by to bylo na takové polévání beránka, tuhle polevu jsem používala na vánoční cukroví a to jsou přece jen menší kousky...   

    OdpovědětVymazat
  24. Beránek se poved. Podobá se naší kočce Kaťuše, takhle se přesně tváří. Jsi šikulka veliká a dokážeš si vždycky poradit. Na co nudná formička, když máš v hlavě úžasné nápady. To by bylo mrhání talentem!

    OdpovědětVymazat
  25. [22]: Děkuji , nene, tentokrát nechám lemplovství stranou a hned, jak se objeví ve výloze, mám ji doma .

    OdpovědětVymazat
  26. Máš můj hluboký obdiv. Já sice formu vlastním, ale beránek se mi nepodařil vyklopit (asi se někde stala chyba). Nechala jsem otrhánka, jak byl, jen jsem ho přendala na tác a beránka jsem koupila náhradního.

    OdpovědětVymazat
  27. To je geniální improvizace. A k tomu ten bonus v podobě smíchu..

    OdpovědětVymazat
  28. Tak my se doma rvávali o beraní hlavu, ale tady by bitva vypukla o celého beránka i s "chlupama"

    OdpovědětVymazat
  29. Myslím, že málokdo by si troufl na beránka bez formy ;)

    OdpovědětVymazat
  30. Tak ten je úžasný! Mnohem originálnější než formy na beránky ;) Taky určitě výborně chutnal, to my jsme beránka nepekli ještě ani jednou, jen něco na zub, nějakou bábovku nebo buchtu na chatu :) Mě se prostě hrozně líbí, jaký má ten beránek výraz, takový boubelatý Ale neber si to špatně

    OdpovědětVymazat
  31. [29]: Děkuji ti, mně se ten hřbet taky nevyklopil, šel násilím a skoro po částech .

    OdpovědětVymazat
  32. no a jak se to krásně povedlo i bez té formičky :)

    OdpovědětVymazat
  33. [35]: Děkuji ti, sice pozdě, ale přece!

    OdpovědětVymazat
  34. To je uzasna myslenka! Prave jste me zachranila. Zapomnela jsem si formu privest z Cech. Formy  jsou tady k mani, ale jen zajic. A vas napad je dokonaly

    OdpovědětVymazat
  35. [37]: Mockrát vám děkuji za milý komentář, snad váš beránek nebude tak nemocný, jako ten můj.

    OdpovědětVymazat
  36. Ty bláho, víš, že jsi geniální? Asi víš, ale já to ráda připomenu:"Jsi geniální."

    OdpovědětVymazat
  37. [39]: Jééé, moc ti děkuji, Chudobko!

    OdpovědětVymazat
  38. Zdá se mi to famózní!! Nepečeu beránka ani ve formě a bílkový chlebíček mám vždycky podobný houbě na mytí auta, ale hned jsem si opsala recept na těsto a pokud ho příští rok najdu, nejspíš beránka vyzkouším. Musím si ovšem koupit tu formu, tu, co jsem měla, rozbil náš pes.

    OdpovědětVymazat
  39. [41]: Jsem ráda, že v tom nejsem sama .

    OdpovědětVymazat
  40. Tož ten je mňamkový a vypadá dobře.

    OdpovědětVymazat
  41. [43]: Děkuji ti , čistě teoreticky by to šlo i bez formy, při troše fantazie. Jen nevím jak .

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).