Nejsmutnější graffiti v Jablonci


Nedávno se u jablonecké přehrady na legální ploše objevilo nové graffiti. Původně jsem plánovala jít se na něj podívat později, ale ta pestrá paleta, která na mě pokukovala skrz stromy, ve mně vzbudila takový zájem, že jsem překonala vrozenou lenost, a proces obhlídky a zvěčnění urychlila. Při bližším pohledu bylo hned jasné, že barvy ve skutečnosti nesymbolizují vůbec nic radostného, a že se jedná o vzpomínku na někoho, kdo zemřel. Normální člověk by zamáčkl slzu a šel dál, jenže já nejsem normální. Asi jsem to tu už kdysi psala, ale mým snem byla tři povolání - archeoložka, kriminalistka a novinářka. A ačkoliv se ani jedné profesi nevěnuji, nepřímo se všechny prolínají mým životem - hrabu se v historii rodu a v matrikách, luštím zápisy, rekonstruuji staré fotografie, píšu blog... Tentokrát jsem si při pátrání po důvodu vzniku tohoto graffiti zahrála na detektiva.

Otevřeně přiznávám, nebylo to ani trochu jednoduché, a než jsem se dopátrala výsledku, uběhl měsíc. Při prvním neúspěchu jsem se na to totiž vykašlala, graffiti bylo čerstvé a na netu ani zmínka. Tedy, ona tam byla, ale v tu chvíli mi chyběla pověstná trpělivost archeologova. No tak co, dám na blog jen fotky, vždyť koho by to zajímalo? No mě, neasi! A tak jsem si sedla a začala po malých krůčcích znovu hledat. Honzík, Zippy a Nestor zmínění na ploše asi budou jedna osoba, která má co dočinění s graffiti. A nepředpokládám, že se jedná o autora původního graffiti, které někdo "pohřbil" a přemaloval novým s cynickým textem. Jenže po nějakém Honzíkovi, Zippym či Nestorovi jako by se slehla zem. Nakonec se mi to ale, i přes tu nekonečnou anabázi, podařilo rozluštit, a vy tak spolu se mnou teď víte, že je dílo věnováno mladému nadějnému umělci, jehož život zbytečně vyhasl vlastním zapříčiněním. Byl členem spolku Nevzdělanci, na který si možná pamatujete z mého letošního článku, a graffiti vytvořil jako vzpomínku na něj jeho kamarád.

Každý se s odchodem blízkého člověka vyrovnáváme po svém...

Dort pro maminku...


...aneb další megačokoládová bomba do sbírky.

"Hele, mami, ségra objednala na tu oslavu do restaurace zákusky, tak já ti udělám jen takovej maličkej symbolickej dort, právě tak velikej, aby se na něj vešly svíčky, co myslíš?"  Prosím, ať řekne "tak jo"!

"Žádnej maličkej, musí to bejt pro jedenáct lidí (nakonec jich bylo 13), a hlavně ať na něm není to sladký lepivý (potahovka)." 

Sakra! Nemám ráda, když mi někdo nabourává moje plány, ale vím o tom, pracuji s tím, prodýchávám, a možná, když se budu hodně snažit, z toho budu za pár let venku :). 

A tady je výsledek toho, když mi někdo do mého časového harmonogramu hodí vidle - nadýchaný piškot šlehačkovo-ledovokaštanovo-čokoládovým krémem promazaný, banány proložený, čokoládovo-šlehačkovou polevou přelitý, dekoracemi z čokoládové hmoty ozdobený. Megačokoládová dortová bomba (a to jsem vynechala čokoládový korpus), o té kalorické raději ani nemluvím. Řez dortu nemám - krájel se v restauraci a zbytek se nechával personálu. Navíc jsem, přiznávám, měla maličko naváto (bylo to fakt potřeba), takže se mi nějaký řez úplně vykouřil z hlavy. Věřím ale, že se vaše představivost při popisu rozjela na plné obrátky, takže ho vlastně ani není třeba :).

Místo plánovaného pytlíku mouky, rozuměj, jednoho kila, nakonec spatřil světlo světa čtyřkilový cvalík :).

Ještěd


Stejně, jako mají Japonci přání vystoupat jednou za život na posvátnou horu Fudži (nebo také Fudži-san, jak jí láskyplně a s úctou nazývají), tak i lidé z Libereckého kraje mají podobnou, i když mnohem snadnější metu - vrchol Ještědu. Jako malé nás se sestrou maminka tahala pěšky na Ještěd během borůvkové sezóny častěji, než mi bylo milé, a já tyhle výlety, které končily těsně před vrcholem v houští borůvčí, z hloubi duše nenáviděla. Letos jsem svou upřímnou a nefalšovanou averzi pokořila a horu si po téměř třech desítkách let znovu vyšlápla. A poprvé v životě úplně jinou trasou, než po které nás vláčela maminka. Upřímně... Zlatá mámina cesta!!! Ne, nepřehrávám, a ano, ty tři vykřičníky jsou tam zcela správně. Jenom pitomec, jako já, by mezi proslulými suťovými rozlehlými poli na svahu Ještědu čekal upravenou lesní cestičku. Korunu tomu nasadila moje maminka, která při mém následném vyprávění o šokujících podmínkách suše prohodila, že tamtudy chodila i v zimě, když "cestu" pokrýval led a sníh. V tu chvíli jsem se propadla hanbou až někam k zemskému jádru a zařekla se, že už před ní frfňat nebudu. Nikdy.

I přes to všechno ale stál výlet za to. Jen musím smutně konstatovat, že za těch téměř čtrnáct let, co jsem se na Ještěd naposledy vyvezla lanovkou, se tam toho příliš mnoho nezměnilo. Upřímně, ono se tam toho moc nezměnilo od roku 1973, kdy byl vysílač a hotel v jednom uveden do provozu. A i když se po pádu lanovky v roce 2021 dostanete nahoru jen pěšky nebo autem či autobusem k záchytnému parkovišti, příliv turistů zůstal stejný. A je to sakra znát. Ještěd má nejlepší léta za sebou a jediné, co by teď potřeboval, je obří finanční injekce. V roce 2020 se mluvilo o půl miliardě, to bylo ale ještě před nárůstem cen, který je dnes u stavebních prací téměř 24%, u materiálu dokonce přes 35%. Bídně přebídně je na tom futuristická dominanta kraje, díky které už z dálky neomylně poznáte, že se blížíte k domovu. A při tom je v té stavbě tak ohromný potenciál...

"Cesta"