Herbář


Od doby covidové, kdy jsem v naší domácnosti zažila distanční pitvu žížaly a včely, kdy se ze mě stala zkušená pěstitelka plísní, a kdy jsem z žížalího miminka vychovala hada Bořka, jsem byla přesvědčená, že mě v našem školství nemůže už vůbec nic překvapit. Ale jak říká moje maminka, myslet znamená h...o vědět, a tak i tentokrát jsem byla za svou naivitu řádně vyškolená. Koncem března totiž dostaly děti za domácí úkol vyrobit herbář, termín odevzdání - druhá polovina května. Po prvotním uchechtnutí, že to je asi blížící se apríl, mě smích přešel, protože paní učitelka to myslela smrtelně vážně. Pobavení vystřídalo zděšení a konstatování, že paní učitelka přírodopisu je asi z jiné dimenze a do té naší si skrz časoprostorovou trhlinu odskakuje učit. Jinak si nedovedu představit, jak může někdo chtít po dětech z JABLONCE, kde, i přes globální oteplování, v dubnu (a leckdy i v květnu) běžně mrzne a sněží, herbář. A to ne jen tak ledajaký, do kterého by si děti nasbíraly kvítka dle své volby, položky do toho našeho jsou předem dané - čeledí počínaje a konkrétní rostlinou konče. Zděšení vystřídala panika, neboť ještě v polovině dubna nebyl na jabloneckých loukách ani kvítek. Při mých výpočtech, kdy se rostlinky suší minimálně čtyři týdny, mi vycházelo, že herbář nemůžeme odevzdat v termínu ani omylem, ledaže bych si zaletěla na otočku do teplých krajin a vyplenila louky tam.

Příroda ale zřejmě vycítila mé zoufalství, rozhodla se být k mým nervům přívětivá, a tak její teplo způsobilo, že se už počátkem května většina rostlinek lisovala mezi mými Berními rulami. Jedna rostlina ze seznamu, bršlice kozí noha (ano, to myslím vážně), nám ale stále chyběla, a to i přes to, že jsme si mohli nohy uchodit, venku byli chvílemi víc než doma a při každé vhodné příležitosti sešli z cesty, abychom ryli nosem v trávě. Poslední sejití z cesty na písčitou pěšinku rozdělující dvě luční plochy se nám ale obzvláště nepovedlo. Stručná verze - Matěj - koloběžka - vymletá díra po dešti - neviditelný kámen - dvě a půl hodiny na chirurgii - prasklina v lokti - dlaha - prasklá dlaha - sádra na celou ruku - do pr....! Po vzájemném obviňování, jestli za to můžu já, že jsme sešli z normální cesty, nebo Matěj, že neviděl ten kámen, jsme se nakonec na viníkovi jednohlasně shodli. Je jím paní učitelka a její podělanej herbář! Tedy, my to řekli jinak, ale myslím, že těch naznačených vulgarit už tu bylo pro dnešek dost :).


Koza bršlice se rozhodla ukázat své květenství pár dní před termínem odevzdání herbáře, a to až kdesi v lese v sousedním Liberci (díky mami!), vylisování tedy nepřipadalo v úvahu. Záchrana přišla v podobě mé sestry a její rady, o kterou se s vámi ráda podělím - pečicí papír a žehlička. Tato kombinace je vážně zázrak, vylisováno jsem měla na nejnižší stupeň za pět minut a barvy, oproti klasicky lisovaným rostlinkám, zůstaly krásně syté. Včera se nám vrátil herbář od paní učitelky s tím, že je jeden z nejhezčích, jaké za poslední roky viděla. Alespoň malá náplast na bolístku pod sádrou :).

Pozorný čtenář si může povšimnout lehce hnědého zbarvení levého květenství - to je tak, když jednou rukou žehlíte kytku a v té druhé držíte telefon a máte na uchu mámu, které líčíte, jak fantastický nápad to s tou žehličkou byl. Ještě, že jsem zrovna žehlila po rubu a mohla do herbáře kvítek otočit... :)

34 komentářů:

  1. Paní učitelka má zjevně zkušenost s tím, že kde je vůle, je i cesta, a to i ve vztahu k počasí. Velmi mi to připomíná jednu scénu z Pratchetta, kde čarodějka přijde s hromadou peněz za krejčím a chce okamžitě pánský oblek s tím, že nemůže čekat ani půlden. Krejčí se zasměje, že to není možné, ale čarodějka se nedá - když jsou čas peníze, tak to přece musí fungovat i obráceně. A taky že jo, za hodinku už odchází ze salónu ověšená krejčovskými majstrštyky :-) Každopádně přeju brzké uzdravení a žádné další prasklé kosti, dlahy ani sádry! (A pokud možno taky žádné další trhlé učitelské nápady.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příběh s čarodějkou je hodný zamyšlení!
      Myslím, že teď budeme mít dva měsíce klid, otázkou je, co přinese září :).

      Vymazat
  2. Tak to je tedy nápad s tou žehličkou a peč.papírem. To si jen tak pro sebe zkusím ! :-)
    Zažila jsem herbář u obou synů a sice jsem se snažila je zapojit do realizace, tak jsem se na tom podílela víc než dost :-).
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona to sestra tenkrát narychlo použila na javorové listy, které potřeboval synovec do školy, tak jsem si řekla, proč by to nefungovala i na kytky. A ono jo :).
      Taky jsem se snažila a Matěj i sám chodil ven a hledal, ale nakonec jsem herbář kvůli sádře stejně odskákala celý já :D.

      Vymazat
  3. Bršlici nesnáším. Hlavně mezi svými kvítky, příšerný plevel na zahrádce:-) Ale při tom se z ní dělají prý skvělé saláty:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky. Obzvláště, když jí u nás bylo za tři týdny po odevzdání herbáře všude plno! :D

      Vymazat
  4. Ale berte to pozitívne, strávili ste spolu čas v lese a naučili sa nové rastlinky. To je brutál plus. My sme mali len taký malinký herbárik spraviť z toho čo nájdeme tak sme šli do lesa a poodtrhavali pár listov a len jeden sme nevedeli pomenovať. Nakoniec to bol iný druh javora. Zas sme o niečo múdrejší strávili sme v lese krásny čas keď sme počúvali kukučku a dumali, koľko rokov mi ostáva do vydaja. A zistili, že naša malá je čisto lesný typ. Behala od stromu k stromu, objímala ich a hrala sa v hline 🙏🙏

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali Čaja z Paláca29. června 2022 v 13:56

      Tak len aby si vedela že som to ja, lebo z akéhosi dôvodu ma nevie prihlásiť do Google.

      Vymazat
    2. Máš pravdu, Ali, ten čas spolu strávený (i ten na chirurgii :D) nám už nikdo nevezme :).

      Vymazat
    3. Já tě hned poznala :) - mně to dělá už několik měsíců taky, plus jako bonus mi ještě padají do spamu komentáře od lidí, kteří mezi spamery nepatří ani omylem.

      Vymazat
  5. Prvňáček měl na druhý den přinést šípky na výrobu korálí, jsme z vesnice, ale vracelí jsme se pozdě odpoledne, trhat skoro potmě nešlo. S.učitelka pochopila, nebyli jsme sami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky dobrý! U nás padají takové nápady dost často, v paměti mi třeba utkvělo, jak paní učitelka chtěla na Velikonoce březové větvoví. Bylo fajn brodit se v chumelenici metrem sněhu s nožem a dvěma dětmi, z toho jedním batolátkem, v závěsu. A úplně nejvíc mě dostávají poznámky v úkoláčku typu "Na ZÍTRA si přineste tři ruličky od toaletního papíru nebo tři kelímky od jogurtu" :D.

      Vymazat
  6. Jani, na té škole kdysi zřejmě proběhl konkurz na vyučující na téma Jak udolat nejen žáky školy 😀😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, přiznejme si, ono to často funguje i obráceně, tak to máme my, rodiče, asi jako bonus za ty děti :D.

      Vymazat
  7. Jéémine, hezké obrázky na sádře :D Ne, dělám si srandu. Vím, že dlaha i sádra jsou z mých zkušeností fakt otravné... Hele, přijde mi, že děti chodí do nějaké podivné školy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Terezko, myslím, že to je úplně normální škola, takový klasický český standard :D.

      Vymazat
  8. Janinko, co to mají vaši hoši za učitele?
    Honzík, který k nám chodí, má učitelku, která založila sešit a každý víkend půjčila ten sešit některému žáčkovi, aby do něj něco napsal a přiložil foto z výletu nebo návštěvy třeba muzea.A k tomu malého plyšového tygra, dítě se má vyfotit na výletě s ním. A mají krásný výletník, neb za tu první třídu se stihli všichni vystřídat.Honzík tam dal návštěvu Průhonického parku.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tak krásný, u nás jsem na žádnou takovou učitelku nenatrefila, pro prvňáčky to musí být úžasné, Honzík bude mít kouzelné vzpomínky :). Oba naši kluci měli v první třídě stejnou paní učitelku, která může být ve školství tak třicet let a bohužel jí to asi nedělá už moc dobře...

      Vymazat
  9. Za ten úraz může určitě bludný kořen.
    Herbář se vám povedl velice.
    Mike Nellid některé rostliny uchovává v lihu. Naštěstí není kantorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo bludný kámen.
      Děkujeme! :)
      Moje maminka uchovává v lihu medvědí česnek, strašný puch. A moje teta, což je mi mnohem příjemnější, v něm uchovává višně :D.

      Vymazat
  10. Paní učitelka si nadiktovala, co v herbáři má být? Mít v zadání bršlici, jsme v koncích, protože o ní u nás asi ani v široké rodině dosud nikdo neslyšel :). I když podle vzhledu se zdá povědomá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, nadiktovala. A jsme na tom podobně, do té doby jsem název bršlice nikdy neslyšela, teď ho zase jen tak z hlavy nevymažu :D.

      Vymazat
  11. Nepamatuji si, že bychom něco takového ve škole dělali. Asi mají dnešní učitelé na děti jiné požadavky. Od pitvy žížaly až kdoví po co. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako dítě jsem herbář určitě dělala, ale mohli jsme si do něj usušit cokoliv, ta volná ruka ve výběru byla docela fajn :).

      Vymazat
  12. Království za kousek pečicího papíru!" (Mattioli) :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Téda, to je dost vostrý, že vám dala přesný seznam, které máte nasbírat. My měli volnou ruku. Chudák Maty, je mi ho líto. Ještě, že dostal pochvalu <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to super vostrý! :D Ale zvládli jsme to a ta pochvala nakonec i potěšila :).

      Vymazat
  14. Fredy Kruger

    " Co rostlin, já jsem si v potu tváře
    založiti chtěl do herbáře ,
    Těžko by se tam vešlo !
    Nakonec z toho sešlo !
    . . . když okopával jsem brambory,
    já kopnul se krumpáčem do nohy !

    .... nebo mám furt býti dopálen,
    když denně jsem od kopřiv popálen ?
    ... a bodláky míti až ve uchu ?
    Přestal jsem pěstovat lopuchů,
    ( ůroda ? no, to byl výsměch ! )

    Začal jsem pěstovat plísně !!
    Stačí se jenom donutit
    holinky měsíc mít nezuty
    a vše musí probíhat v parném létu !!
    Koukněte ! nohy mi úplně kvetou !"

    .... hovoří chodci : " Už neser se tu !"
    a nebo : " Chlape ! jsi na palici ?"
    ( když holinky vyzouvá na ulici )
    Znechuceni jsou úplně všici !

    Naštěstí kolem šli tři strážníci !
    Bobb Prcaffka zatčen na udání čísi
    a k výslechu doveden na strážnici !

    OdpovědětVymazat
  15. Za mých školních let a nakonec i synů se také sbíralo, ale většinou to byl herbář listů, který se nakonec dělal ve škole z dětmi donesených listů - stromů, keřů, sušili jsme je mezi listy knih, z každé strany hedvábný papír. Stačilo pár listů od každého, vybrali se ty nejlepší exempláře- tedy listy. Takže historie se pořád opakuje, jen v jiné podobě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Listy jsem jako dítě sbírala jen pro sebe, jinak herbář jsme měli jen z květin. Ale mohla jsem si tam dát cokoliv dle své vůle, nemusela jsem se striktně držet seznamu a vyšilovat, jako tomu bylo tentokrát :D.

      Vymazat
  16. Čím dál víc se nemůžu dočkat, až půjde cácorka do školy - ona občas stačí i ta škola - díky, že si letos dáme repete předškolní třídy a nástup do školní docházky má o rok odložený. S její náturou to totiž bude solidní prdel a s naší rovněž... myslím, že si kolektivně hodně užijeme, zejména při podobných požadavcích :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se zase čím dál víc nemůžu dočkat, až tohle peklo skončí :D. Přeju hodně štěstí! :D

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).