Distanční výuka a škodná


6. března minulého roku byli kluci, než jim začaly jarní prázdniny, naposledy ve škole a všichni jsme se těšili na odpočinek a oddechnutí v podobě dovolené. V Čechách bylo šokujících 19 případů nakažených Covidem a nikdo v tu chvíli ještě netušil, jak moc se můžou takové obyčejné jarní prázdniny zvrhnout, že to odpočinutí od školy bude delšího rázu a to oddechnutí bude do roušek. Během jednoho týdne stihla vláda vyhlásit nouzový stav, zavřít školy, školky, obchody, hotely, restaurace a služby. Dostat se k lékaři byl nadlidský výkon a kdo nešil roušky, jako by nebyl. 

V té době se poprvé v našich životech objevila distanční výuka. Zatímco střední škola začala vyučovat online prakticky okamžitě, na škole základní na takovou událost nebyli technicky ani personálně připraveni. Od této doby, tedy za posledních třináct měsíců a kousek, byl středoškolák ve škole celých 33 dnů, z toho si šel jeden den pro vysvědčení, čtyři dny byla letní brigáda (myslím, že už nikdy nebude chtít mýt okna :)) a jeden den byl první školní den. 

Netto 27 dní!

Páťák byl ve škole o něco déle, bez vysvědčení a prvního školního dne v září 55 dnů čistého. Předpokládám, že nebudu jediná, komu přijde, že je něco špatně na tom, že kluci k dnešnímu dni z cca 215 dnů povinné školní docházky (bez víkendů, prázdnin a mimořádného volna nařízeného vládou) jich odchodili 27, potažmo 55. Přiznám se, že ačkoliv mě máloco překvapí nebo vyvede z míry, nad výsledky těchto počtů jsem zůstala nevěřícně zírat...


Distanční výuku středoškoláka od počátku kvituji (až na mírné výtky k učiteli biologie a jeho úchylce s distančními pitvami :)) s povděkem, ovšem výuka páťáka ve formě maximálně dvou hodin denně, to je jiná káva a já ji vnímám jako výsměch rodičům, kteří se doposud snažili o to, aby z jejich potomků nevyrostly lamy. Rozdíl mezi distanční výukou na základní škole a na škole střední je podobný, jako ten mezi tříkolkou bez řídítek a Harley Davidsonem. A netýká se to jen kvality distanční výuky, ale i jejího zabezpečení, takové diletantství a amatérství jsem totiž v této oblasti ještě neviděla. Kromě toho, že se mohou žáci navzájem vyhazovat při výuce z učebny, zakazovat si přístup a vypínat si mikrofony, se také mohou navzájem nabourávat do účtů svých spolužáků. A je to tak prosté! Vzhledem k tomu, že název účtu žáka je viditelný všem a heslo mají všichni bez výjimky STEJNÉ se zákazem si ho změnit, může kdokoliv vlézt ke komukoliv do učebny, komunikovat za něj, prohlížet si jeho práce, měnit je, odevzdávat nebo je vracet zpátky jako nezpracované. A co je ještě lepší, nikdo to nepozná! A to ani když jsou k účtu přihlášení uživatelé ze dvou různých přístrojů, na upozornění nebo výstrahu může oprávněný majitel účtu klidně zapomenout. Předpokládám, že žáčci na to ještě nepřišli, ale přišla jsem na to já. A ví to i paní učitelka. Zjistila jsem to naprostou náhodou, když měl Matěj odevzdat písemku, zapomněl na ni, neřekl mi o tom a když si jí chtěl vyplnit, ve virtuální učebně ji nenašel. A tak paní učitelka při hodině zavelela, že si Matěj ještě ten den musí osobně dojít během nouzového stavu do školy a napsat si jí tam. Měl hodinu na to, aby se naučil husity, a když dorazil do školy, dostal vynadáno, že je slepej, že tam ta písemka je a jako bonus mu paní učitelka místo husitů napařila celý středověk. Dostal za pět. Nejsme podrývači pedagogů a pokud se někdy vyskytl problém, většinou si za to mohl Matěj sám a od nás tak spíš, než politování, uslyšel něco o trdle makovým, nicméně do očí bijící nespravedlnost nás nenechává chladnými ani v běžném životě. Po komunikaci s blekotající paní učitelkou (ne, už nikdy nebude chtít mluvit se slušným, ale důrazným panem Procházkou), která během celé písemky vedla soukromý telefonický hovor za doprovodu vypalovaček z rádia, byla Matějovi nabídnuta oprava. Dostal za jedna, ale to je vedlejší. Když jsem totiž hledala onu nenapsanou a neodevzdanou písemku v učebně pro jistotu já, protože Matěj je... Matěj :), zjistila jsem, že tam skutečně žádná není. Vzhledem k tomu, že on si ji sám na účtu smazat nemůže (jedna z mála zákeřností, které si žáčci ještě dělat v učebně nemohou), musel v tom mít prsty někdo jiný. Dokázat to nemůžu, ale skoro bych na tu škodnou vsadila poslední Matějovy boty, kterými se ještě neprodral prst ven. A je mi z toho smutno.

56 komentářů:

  1. Milá Janinko,
    tak moc bych chtěla, aby si ten tvor, co vystudoval učitelství (pro mě to tedy žádná paní učitelka není, protože se tak NECHOVÁ), přečetl tenhle článek!
    A Matěji, ty vydrž, někdy to trvá dlouho, ale pravda se stejně jednou ukáže!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dorko, já bych raději, aby ho nečetla, ráda bych, aby Matěj v klidu dochodil první stupeň, pak už budou učitelé jiní. Nechci mu zavařit víc, než je nutné...

      Vymazat
    2. Bohužel máš nejspíš pravdu... A to je na tom to smutné...

      Vymazat
  2. Důrazný bych byl také. Na slušnost ovšem přísahat nemohu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, taky jsem měla veliké cukání, ale Matěj si sám nepřál to víc rozmazávat a my to, byť s nevolí, respektovali.

      Vymazat
  3. Janinko, taky bych byla naštvaná.Celá tahle situace je taková vykloubená. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Já tomu nějak nerozumím. Takže Matěj si ve vlastním účtu mazat nemůže, ale někdo jiný může? To už mi fakt hlava nebere. Dostat takovou "učitelku", to je snad za trest. Jani, pevné nervy budeš ještě potřebovat zřejmě dlouho, tak držím palce, ať to zvládnete vy i Matěj ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, je to přesně tak, paní učitelka tam může řádit jak je libo. Neboj, my to vydržíme, ještě dva měsíce a kousek, pak jsou prázdniny a potom druhý stupeň, to dáme, děkujeme! :)

      Vymazat
  5. To je vážně smutný příběh a diletantství nejvyššího kalibru. Moc doufám, že po páté třídě dáte tomuhle... zjevu za katedrou navždycky sbohem a bude to už jenom lepší!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslela jsem, že je to ojedinělé, ale není. Poslouchat paní učitelku při distanční výuce, když mám náhodou volno ve všední den, je zážitek diametrálně odlišný tomu, co nám prezentovala na vzorových hodinách pro rodiče. A děkujeme!

      Vymazat
  6. Vzhledrm k tomu že přítelkyně je soukromá učitelka, hlavně jazyků ale také doučování příprava žáků na přijímačky z matematiky a češtiny, ona výsada vypínání mikrofonu apod.ruzne naschvály nejsou bohužel výsadou pouze děti...

    OdpovědětVymazat
  7. Jani, vůbec se ti nedivím, že jsi naštvaná. Bohužel to není ojedinělý případ. Ema přešla od 6. třídy na jazykovku. Kvůli dostančce v podstatě skoro nezná své současné spolužáky, ale to není to nejpodstatnější. Učí se španělštinu s babičkou, která jí učila na gymplu a překládá z tohoto jazyka knihy. A najednou lup a špatná známka. Dcera by to neřešila, ale tchyně jí donutila konat. Dosáhla alespoň toho, že místo známky má Ema křížek, protože paní učitelka si odevzdané práce stihla všechny vymazat a tudíž se nemohla přesvědčit o tom, zda to bylo v pořádku. Ovšem dle babičky ano. 😀 Od té doby si dělá doma Print Screen - co kdyby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že nejsme ojedinělý případ, fakt toho je všude plno, mám pocit, že hrabe nejen dětem a rodičům, ale dost často i učitelům. Samozřejmě, neházím nikoho do jednoho pytle, je určitě spousta výjimek, jen nejsou tolik vidět. Emin příběh je hodně zajímavý, přeji jí, ať se jí daří a Print Screen má vždy v pohotovosti! :)

      Vymazat
  8. Tak náš Adámek nebyl ve škole zhruba od půlky února, protože jarnáky, lyžák, chřipka... A v den, kdy měl jít konečně do školy nastala rotační výuka a na něj vyšel až další týden, kdy se zavřelo úplně.
    Obdivuju, že máš ty dny tak spočítané. Navíc oni měli výjimku a v červnu školu neotevřeli kvůli rekonstrukci. Byli tam jen asi 3x odpoledne na -1-2 hoďky kvůli organizačním věcem (třídnická hodina, vracení učebnic a vysvědčení).
    Ten on-line systém máte pěkně blbý. U nás naštěstí funguje dobře, každý žák má své heslo. Ale taky už se v některých třídách stalo, že se tam někdo cizí naboural - u byl pod cizím jménem sprostý na učitelku a celkově narušoval vyučování psaním sprosťáren do chatu.
    Jinak se systémem hodně bojují učitelé. Svým způsobem je dost vychytaný, ale učitelé v něm dělají bordel: Zrovna minulý týden jsme řešili, že syn neodevzdal včas nějakou prověrku. Jenže když ji paní učitelka zadala s termínem odevzdání 19.4. a do textu pak napsala, že ji mají odevzdat 15. tak je to trošku podraz, protože kluk si vyfiltroval, co má ten den odevzdat a to udělal. A tahle učitelka to dělá dost často. Jiní učitelé zase zadávají datum odevzdání o víkendu a na ty taky často zapomíná, protože mu to filtr ve všední dny nezobrazí a o víkendu ho se školou neotravujeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to nedalo a sjela jsem si ten rok podle virtuálního deníku, jinak bych to z hlavy nevěděla.
      S tím narušováním výuky cizím člověkem - myslím, že se v drtivé většině případů jedná o sourozence 🙈😀.

      Vymazat
  9. Jsem ráda že nemám dítě školou povinné v tomto čase. A cítím to stejně také by mi z toho bylo smutno...

    OdpovědětVymazat
  10. Ty brďo, no tak to jsem netušila, to je pěkně blbé! :-/ Moji bráchové jsou na střední škole a naštěstí takové problémy nemají. Před pár dny měli rodiče online třídní schůzky, to bylo taky zajímavé... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třídní schůzky on-line jsme měli minulý rok asi jako první v republice, dokonce se o tom natáčel pořad 😀, příští týden mě čekají další 😂.

      Vymazat
  11. Je to mazec. Přesně si pamatuji den, kdy jsme zjistili, že se zítra nepůjde do školy. Úterý, velká přestávka, třída oktávy před hodinou matematiky. Slyšeli jsme, že se do školy nemáme podívat do konce března, přišlo nám to jako strašně dlouhá doba. Teď je to přes rok a ještě to nekončí... Smutné...
    Pamatuji si, jak jsem u tebe četla, že se můžou vzájemně vyhazovat. To mi přišlo hodně ostré, teď ještě stejná hesla, která si nemohou změnit? To snad není možné. Jak tohle může fungovat? Je to k pláči, opravdu.
    U nás naštěstí online hodiny fungují dobře, učitelé už přes Teamsy učit umí. Ale je to často hodně náročné, sedět celý den u počítače, ale musíme to nějak přežít. Kéž bychom věděli, kdy už bude konec...
    Paní učitelka je teda "výborná". To je přístup... O středověku mi ani nemluv, vytáhla jsem si ho u maturity, je tam toho strašně moc a pěkně jsem se do toho zamotala :D
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matýsek jde poprvé od doby před Vánocemi do školy zítra. Má si přinést všechny učebnice, aby je táhnul v pátek zase zpátky 🙈. Středoškoláci by měli jít do škol snad v květnu a vysokoškoláci, ví Bůh, jak to bude. Držím ti pěsti, ať je to brzy.

      Vymazat
  12. Možná to chtělo okovat cep a zpestřit zkoušku z husitství praktickou ukázkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborný nápad, zkusím navrhnout pro příští test! 😀

      Vymazat
    2. A kdyby neprošel cep, tak což takhle řemdih? Jste takoví tvůrčí šikulkové, pro vás by nemusela být domácí výroba problémem.... když dáte hlavy i ruce dohromady.

      Vymazat
    3. Geniální! Hlavní komponenty na miniprototyp už mám - ježka z klece, řetízek po babičce a násadu od vařečky.

      Vymazat
  13. Jak to říct. Diletanství, neumětelství, neprofesionalismus, chaos, neznalost a neschopnost už nás provází opravdu ve velkém rok a čtvrt. Ve všem a všude, takže se vůbec nedivím, že i ve školství. To co napáchali a ještě napáchají za škody na dětech ta nelogická a na hlavu postavená rozhodnutí a nařízení vlády by měly být těžce trestné. A stejně jak Zlatice si říkám, ještě že mám děti dospělý a vnučku naopak malou a tohle školní bláznovství se nás netýká....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes šel Matěj poprvé po čtyřech měsících do školy, jsem zvědavá, s čím přijde. Je to únavné a dlouhé pro všechny.

      Vymazat
  14. Ani já se ti nedivím - je to opravdu smutné. Když už se takhle musí vyučovat, mělo by to být nějak zabezpečené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že co nám odešel bývalý ředitel a místo něj to dělá jeho zástupce, jde to se školou, dřív vyhlášenou svými výsledky, rapidně z kopce.

      Vymazat
  15. Ve své podstatě nejsem sadista, ale sem tam pozvedne hlavu zavilá násilnická choutka. Jako třeba při postupné gradaci distančních pitev - na závěr školního roku bych navrhla výjimečně společnou pitvu profesora biologie, aby si užil on i studenti. Přece by jim neupřel část z komplexního vzdělání...
    Kdyby se moc cukal, třeba by Matýskova škola věnovala jeden exemplář oblíbené učitelky.
    Ne, vážně - mají a budou mít tyto generace dětí vůbec nějaké dětství? Vždyť to je šílené, co je všechno možné...
    Odít se do oceli (hlavně psychiku) a vydržet - hodně síly přeju Matýskovi i vám dospělákům....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou pitvou je to báječný nápad, zkusím navrhnout druhorozenému, aby se s Matějem nějak dohodli, možná by mohli třeba i prodávat lístky, myslím, že mezi rodiči by byl veliký zájem :D.
      Děkujeme, my to dáme :), snažíme se dětem i sobě zpestřovat tuhle dobu čímkoliv, čokoládičkami počínaje a jen tak nějakým dárkem konče :).

      Vymazat
  16. To není k pláči, ale k nasrání. Pardon, ale fakt. Strašně moc mě to štve, štve a ještě všechno další, že už tak mnohdy fakt špatné školství je tímhle ještě zhoršeno na druhou. Je to šílený, strašně demotivující, naprosto nikam nevedoucí... no nic. Držím palce, aby Matěj tu školu nějak zvládnul. Oba kluci. Mimochodem, chystá se Matěj na osmiletý gympl? To by mohlo pomoct. Ale stejně je to šílený, jak prostě všichni hodili školství přes palubu. I když to už dlouho je spíš vor než loď, stejně je to vůči těm dětem strašně nefér.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, napsala jsi to úplně přesně tak, jak to cítí mnozí rodiče i děti, vlastně možná i učitelé. Asi záleží, jak se s tím kdo popere a jak moc dokáže držet nervy na uzdě a spoustu věcí si nepřipouštět. Vím z okolí o učitelích, kteří to dávají na pohodu, takže to jde, ne, že ne. Ale i oni musí mít nějakou oporu ve vedení, jde to prostě jedno s druhým.
      Matěj na gympl nepůjde, je to chytrej kluk, ale na gymplu by se trápil, vidím u Míši, jak je učivo rok od roku náročnější, ale to ty víš. Pro něj byl ale gympl tenkrát skutečně vysvobozením a on je rád, že ze základky odešel.

      Vymazat
  17. Mě by nebylo jen z toho smutno, ale byla bych přímo vytočená. Ještě že mám holky dospělé, jinak bych byla nejen rázná, ale přímo držkatá. Je ale fakt, že už toho mají všichni dost, a hodně lidem už z toho hrabe. Držte se všichni Janinko, třeba už bude líp. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že nás je takových spousta :), neboj, my to dáme, Marcelko, děkujeme :).

      Vymazat
  18. Je vidět, že by to chtělo na ZŠ upgradovat sw vybavení. Ale zajímalo by mě, jak taková výuka může vypadat třeba v 1. třídě ZŠ, kde se snad stále ještě děti učí číst, psát a počítat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naší škole byly zdarma nabídnuty služby, které by pomohly odstranit nejpalčivější problémy, a byly odmítnuty, takže hodně záleží na vedení, jak se k tomu staví. První třída na distanční výuce je masakr, pro děti, učitele a hlavně rodiče.

      Vymazat
  19. Tak s těmi stejnými hesly bez možnosti změny to je docela mazec :-/ A přístup učitelky u píwemky - bez komentáře...

    OdpovědětVymazat
  20. No, tak to jsi mi vyrazila dech Jani. Je to docela slušný bordel. Pardon, ale jiný vhodný výraz mě nenapadl. Smekám před manželem. Já bych asi nebyla slušná....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bordel je ještě velice slušné slovo, milá Chudobko. Taky před manželem smekám, s telefonem mě předběhl, kdoví, jak by to skončilo, kdybych volala první já 😀.

      Vymazat
  21. Jani tak to je hodně smutné a napáchá to na dětech jen škody. Na co ty děti budou vzpomínat?
    Já mám už syny dospělé, ale poslouchám to v okolí a od známých, co mají děti školou povinné. A rozdíly jsou asi veliké. Záleží na přístupu vedení, učitelů... A na co ty hesla mají, když jsou stejná ? To je teda poctivej blázinec ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že děti na to špatné zapomenou a jednou o tom budou vyprávět svým vnoučátkům jako o jedné netradiční životní kapitole. Blázinec je to správné slovo!

      Vymazat
  22. Příspěvek mám přečten už hodně dlouho a pravdou je, že se mně moc nechtělo komentovat školní systém a nebo nešvary, které se mohou prostřednictvím internetových sítí dít. Vždy když jsem se do něčeho podobného někde pustil, byl jsem pak nařčen z křižáckého tažení. Co si budeme povídat, nejhorší co může žáka potkat, je uražená paní učitelka... A k tomu konkrétnímu problému... Co na to říct, že je to smutné? A nebo naprosto otevřeně, že podobné praktiky jsou krutá realita a to nejen při školní výuce...? Kdo nezažil, ten neuvěří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj článek není písemná práce a nezanechaný komentář neznamená za 5 🙂, křižácká tažení znám totiž moc dobře a je jedno, na čí straně člověk stojí.

      Vymazat
  23. Jsem vážně ráda, že už mám děti velký, myslím, že bych to nezvládla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S lahví vína a čokoládou se dá zvládnout všechno :D.

      Vymazat
  24. Manžel mi už párkrát vytknul, že jsem byla až moc ostrá. Vždycky říkám, nebyla jsem ostrá, ale důrazná i když zdvořile, takže pana Procházku :D dobře chápu. V takové situaci taky nic jiného nezbývá, kdo jiný by se měl dětí zastat, když ne rodiče a hlavně, když se jim opravdu křivdí. :) Držím palce abyste všichni základní školní docházku ve všech podobách přečkali bez újmy na zdraví. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy byste si mohli s mým manželem podat ruce a jít spolu do světa :D, on mě v telefonátu paní učitelce předběhl, takže můžu jen vytušit, jak by to dopadlo, ale myslím, že bychom pak mohli do světa všichni tři :D. A děkujeme, my to dáme, musíme! :)

      Vymazat
  25. Jani, tímhle jsi mi připomněla případ šéfčinýho vnuka, kterému se stalo něco podobného. Z jeho emailu došel jeho učitelce vzkaz, něco ve smyslu, že je stará kráva. Ježto dosud nebyl problémový žák, tak z toho byla v šoku, ale nechce věřit tomu, že by to mohl napsat někdo cizí. Tady čtu, že do účtu se může skutečně nabourat někdo cizí, nějaký zlomyslný hajzlík, který by potřeboval pořádně profacknout zlevazprava. - Matěje je mi líto, potkal se s nespravedlivostí tohoto světa. Ale je moc dobře, že má za sebou rodiče, kteří se umí za něj postavit. Ten rozhovor s učitelkou musel být asi zajímavý a hlavně pro učitelku podnětný. :-) Doufám, že tyhle excesy už se nestanou, ale pocit hořkosti, ten zůstává ještě nějaký čas.
    P.S. jste jinak v pořádku, Jani? Zdraví, práce a tak?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to smutné, ale je-li správce sítě na škole vnuka šéfky stejný diletant, jako ten náš, pak to je nejen možné, ale i vysoce pravděpodobné...
      Děkuji za optání, Ivanko, v rámci možností to zvládáme v pohodě :).

      Vymazat
  26. Ach môj bože. Toto bol presne dôvod pre ktorý som syna nechala v školke o rok dlhšie. Ja som predpokladala že to príde. A ja aj s malou by som nedokázala adekvatne odučiť dieťa doma. Naučiť ho čítať a písať počítať rovno poviem, nechala by som ho prepadnúť. Poprve ja ani poriadne zapnúť počítač neviem a on sa zas nevie sústrediť na pocitac a výklad z neho. Ako, neočakávam že tento rok to bude iné a príde september a zas nas zavru od októbra do marca, pretože začne vírusova sezona (to myslím sa nezmení nikdy, tisice rokov predtým to tak bolo a tak bude zima = vírus), len idiot si môže myslieť že virus proste zmizne.
    Ale našťastie je o rok starší aj dcerka je o rok staršia a už to skôr zvládneme. No, len ja si neviem predstaviť, to takto budeme žiť už cely život? Navždy? Deti pol roka doma, dva mesiace v škole??

    Apropo, ta uučiteľka musí byť riadne drbnuta. Už som počula rozne verzie prepnutosti učiteliek na distancnej a toto je ďalší do skupiny bizar 🤦‍♀️🤦‍♀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy takové tušení není vůbec na škodu. Kolegyně má holčičku v druhé třídě a co si budeme nalhávat, je to masakr, první třídu si vůbec nedovedu představit. Naši kluci jsou naštěstí v pohodě a technicky zdatní, jen Matýsek se musí hlídat, protože si rád věci ulehčuje :D, ale jinak to zvládli docela v pohodě. Dnes se rozvolňovalo, takže děti z prvního stupně chodí do školy už bez rotace, takže pořád, příští týden mi odpadne snad i středoškolák a manžel taky začne jezdit. Takže nebudu muset vařit a kuchařkou se stanu zase až o prázdninách :D.

      K učitelkám - možná by to chtělo založit nějakou sbírku s historkami o nich, někdy je to vážně masakr.

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).