Jablonecké graffiti...


...po sedmé. Nebo tak nějak.
Konec Galerie.cz zasadil tvrdou ránu mé letní internetové očistě a obzvláště mému doposud liknavému postoji, který se týkal předělávání obrázků ve všech mých článcích na novém blogu tak, aby nebyly závislé na Galerii, ale obrázky si tahaly z..., jak to napsat kulantně... jo, z jistějšího zdroje. Je pravda, že se mi to předělávání poněkud protáhlo, a to zejména proto, že jsem se při vkládání obrázků často pobaveně zasekla u čtení celých článků. Díky tomu jsem například zjistila, že tyranské procházce s mojí maminkou vděčím za rubriku Graffiti, která letos odhodila bačkůrky a tepláčky a nenápadně vešla do školních let. Za tu dobu jsem se stala pravou a nefalšovanou znalkyní jabloneckých graffiti, byla svědkem všelijakých třenic, zakazování a povolování legálních ploch, vešla do tajů pravidel komunity sprejerů a zjistila, na čem všem a jak dlouho graffiti drží. Na prvním místě nejplodnějšího zdroje článků o graffiti se stále drží jablonecká přehrada, která má vcelku luxusní počet legálních ploch, i když jako sprejer bych se tam asi necítila moc dobře. Ono když na vás civí stovky lidí z okolních paneláků, nic moc zážitek. Asi. Nicméně i přes tyto potíže se stále najdou sprejeři s pevnými nervy, kterým obecenstvo nevadí. A díky nim tak pro vás mohu mít nové kousky :).
Tohle dílko se asi nebude líbit všem, přiznám se, i já se poprvé skoro lekla. 
Na ten druhý pohled ale stačí dát si dohromady jedna...


...a jedna...


...a vyleze vám z toho graffiti z ekologickým podtextem. Pravda, chvíli musí člověk hledat, ale nakonec malý text "Otevřete oči a zachraňte naši planetu" přeci jen najde.


A nakonec pro vás mám, i když s přehradou nemá vůbec nic společného, ještě malý bonus s názvem
"Každý musí nějak začít" :).

52 komentářů:

  1. Legální plochy jsou fakt super místo :-) vznikají tam opravdu povedené výtvory
    Leník

    OdpovědětVymazat
  2. Takové graffiti se mi líbí. Ale pokud je to jen o klikihácích a nějakém čmárání, to ně. Ale tddy jde vidět, že to dělali frajeři, kteří umí malovat a mají vizi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to přesně tak, jak říkáš, za klikyháky bych řezala hlava nehlava.

      Vymazat
  3. Náhodou... ten posledný výtvor je roztomilý 😁

    OdpovědětVymazat
  4. Jsou to taková "malá" umělecká díla, to prasátko je boží 👌

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To opravdu jsou, je vidět, že to dělal někdo, kdo má talent :).

      Vymazat
  5. Mám tohle umění moc ráda.
    V našem městě máme šílený patlaly, to s takovou krásou nelze. vůbec srovnávat.
    Přeji krásné procházky a parádní úlovky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono těch šikovných sprejerů hodně ubývá, je to taky otázka financí, takové graffiti není levná záležitost. A tak se příležitostí chytají patlalové a čmáranice.
      Děkuji, přeji ti krásný víkend :).

      Vymazat
  6. Já se na dosazování fotek vykašlu. Posledních pár let jsem měla fotky na rajčeti a z něj je dávala na blog, takže ty zůstanou a popravdě, kdo s nových čtenářů chodí na blog zpátky až do začátku.... navíc už si ani člověk nepamatuje co v jakém článku bylo za fotky. Některé už mám z počítače i smazané, protože nestály za to s nimi zaplevelovat disk. Dívala jsem se na galerii druhého blogu a tam opravdu není moc fotek které by stálo za to uchovávat. Takže to nechám být...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě je to trochu jiné, lidé mi chodí hlavně na starší tvořivé články a když by mi v návodu nějaký obrázek chyběl, asi by to nebylo úplně ono :D. Ale mám hotovo a už na to nemusím myslet :).

      Vymazat
    2. Uvidím co a jak, podle toho jaká bude nálada. Ale myslím, že si to odpustím. Spíš pak dosázím fotky do tořivého blogu, tam toho tolik ještě nemám a dalo by se. jinak to grafitti by se mi hodilo do výzvy, snad nějaké nafotím po Praze nebo někde jinde...

      Vymazat
    3. Teď si nevzpomenu, kde přesně to bylo, ale v nějakém podchodu v centru poblíž muzea bylo graffiti s Karlem Gottem.

      Vymazat
  7. To tě tedy obdivuji s fotkami, to dá práci... To poslední grafity je pěkné a ta ostatní profesionální... Já hledala u nás fotku grafity pro výzvu 30dnů, ale jsou to klikiháky a nakonec jsem to vyřešila jinak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dá to práci hlavně to graffiti někde ulovit, je jich opravdu málo a nové se objevují zřídka. Než takový článek zpracuji, trvá to i pár měsíců, než se mi nashromáždí potřebné množství obrázků.

      Vymazat
  8. Tohle se mně moc líbí, a také, že to není na zdech domů, ale na plochách k tomu určených. Obdivuji, když někdo umí v takovém rozměru namalovat vtipný obraz. A kolik času i peněž za spreje to musí stát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V sousedním Liberci to mají taky dobře vyřešené, legální plochy mají poblíž nádraží pod dálničním mostem, je jich fakt hodně a dílka jsou taky skvělá. Chystám se je taky zdokumentovat, jen je tam dost provoz a je to o zdraví, tak možná někdy :).

      Vymazat
  9. Tak tohle můžu a líbí se mi to. Těm blbečkům, co ničí nové fasády, bych sekala ručičky ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  10. Vojtosaurus je velmi roztomilý :-). Já předem fotky přetahovat nebudu. V rámci malého testu jsem odstranil asi pět fotek z galerie, počkal jsem pár dní, až odstraněné fotky zmizí i z dočasných pamětí a tedy i z příslušných článků na blog.cz, které na ně odkazovaly, a zjistil jsem, že i po dalších dvou dnech v příslušných importovaných článcích na blogspotu tyto fotky zůstaly beze změny. Tak si prostě počkám do pondělka a uvidím; stejně bych už teď nic napravit nestačil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slovo vojtosaurus je roztomilé jakbysmet! :)
      Já jsem srálbotka, tvoje nervy ze železa bych chtěla mít! :) Přetahování mi zabralo v průměru tři až čtyři hodiny denně po dva týdny. Měla jsem v tu dobu i dovolenou, tak to šlo docela v pohodě.

      Vymazat
  11. To prasátko se mi moc líbí! ACAB forever! :D

    OdpovědětVymazat
  12. Velmi pěkné obrázky, škoda, že u nás v dědině nemáme nikoho tak nadaného. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že od mozaiky je jen krůček ke graffiti 😀. Jen je potřeba sehnat štědrého sponzora...

      Vymazat
  13. Ve veselé vesnici vzniká i veselý art!

    OdpovědětVymazat
  14. Janinko, Jablonec mám ráda, chvíli jsem tam bydlela, ale tomuto umění neholduji i když ty kousky, které zde zveřejňuješ, něco do sebe mají. Nenávidím ale ty klikyháky a čmáranice na domech, kam to nepatří.Třeba na opravených barokních památkách.
    Zdravím na sever: Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čmáranice se mi nelíbí ani tam, kde být mohou, jsou naprosto o ničem...

      Vymazat
  15. Pěkné, i když souhlasím, že někteří těmi "ozdobami" ničí fasády. Tohle je naopak hezké.

    OdpovědětVymazat
  16. Ještě k těm obrázkům z....no, škoda mluvit, jsou v ..... Vojta je dobrej!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli to jsou ty obrázky, co myslím, ajéje!
      Třeba si to Vojta přečte :).

      Vymazat
  17. Ahoj Vojta se mi líbí asi nejvíc. Ale jinak slušně vyvedené graffitti a u tebe už jsem viděla pěknách pár zajímavých ukázek. Což dokazuje, že se umíš dívat... graffiti obeecně moc ráda nemám, ale občas mi nevadí a když je fakt povedené, jako tohle, je to i kus umění.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou to pěkné kousky, některé by si zasloužily vlastní plátno a přátelskou vnitřní zeď.

      Co se týče galerie na bývalém blogu, tak to dalo zabrat asi většině blogerům, soudíc podle sebe, že mě by nenapadlo ukládáat obrázky jinam, než právě do galerie.

      Tady na blogspotu je hrnu rovnou z počítače, ale vůbec nemám páru, kde že se vlastně ukládají..

      Vymazat
    2. P:S: Nepodařilo se mi založit nový komentář, pouze využít tlačítka odpovědět...

      Vymazat
    3. Ivanko, je fakt, že Vojta je sice amatér, ale strašně roztomilej :).

      Vymazat
    4. Valin - děkuji :). Mně se na obrazovce nový komentář normálně zobrazuje, třeba nějaká momentální chybička :).

      Vymazat
    5. Valin - co se týká obrázků, měla bys je najít tady - https://get.google.com/albumarchive, kdyby ti to nešlo, dostaneš se tam cestou z rozepsaného článku - vložit fotografii, dát výběr Blogger. Načtou se ti obrázky a nahoře je malými písmenky napsáno něco jako "tyto fotky si můžete také prohlédnout a stáhnout v Archivu alb Google.

      Vymazat
    6. Díky za cennou informaci, božínku tam je úplně fffšechno. Díky. Budu to blížeji studovat.

      Vymazat
  18. Opět boží úlovky! Sprejovat je vážně těžké, musíš mít strašně rychlou ruku a vytvořit takováhle díla.. no, klobouk dolů. Jen je opravdu potřeba dělat to někde, kde je to legální. :D
    JInak, já jsem si své blogy z blog.cz nemohla nijak zálohovat, protože se mi k nim nešlo přihlásit ani obnovit hesla, prostě vůbec nic. Ale některé důležité články jsem měla zálohované už dávno a některé... no, možná je lepší, když budou navždy zapomenuty. :D (třeba jak jsem se v roce 2010 zamylovala :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, před takovými kousky já smekám, někde jsem slyšela, že se některá fakt dobrá graffiti dělají pomocí soustavy šablon.

      Když jsem přesouvala blog, stačila Veruce a Martinovi jenom adresa blogu, nepotřebovali žádná hesla ani se dostat do administrativy, to bylo fajn. Myslím, že to spoustě blogerů, kteří si u nich nechávali převést blog, vytrhlo trn z paty 😊.

      Vymazat
  19. Toz dobře, v Kralupech máme něco podobného, dobrá inspirace...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když je to legální a ještě se k tomu dá na to koukat, nemám námitek :).

      Vymazat
  20. Parádne. Skutočne, na niektoré výtvory sa musím pozrieť viackrát, aby som vlastne pochopila, o čom vlastne sú. Chce to veľkú dávku fantázie..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to úplně stejně, taky se musím občas podívat dvakrát :).

      Vymazat
  21. Když grafiti začlo, tak bylo nepochopeno, také to různí patlalové malovali kamkoliv.
    Dnes se už to posunulo až do výšky opravdového umění. Moc se mi to líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář :). Ono nebylo asi pochopeno proto, že právě ti matlalové malovali kamkoliv a výsledek neměl téměř žádný význam, většinou to byly jen klikyháky na památkách, za to bych snad lámala ruce. Tahle dílka, která už nějaký ten rok lovím, se mi taky moc líbí.

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).