Až se z toho poblijete...


Bylo mi sedm, když mě táta, silný kuřák, poprosil, ať mu podržím cigaretu. Vyložila jsem si to asi trochu špatně, protože jsem ji "podržela" v ústech. Vzápětí mi došlo, že takhle si to zrovna nepředstavoval a tak než mohl moji frajeřinu zpozorovat, nenápadně jsem jí zase vyndala. Když se otočil zpátky, vrazila jsem mu cigaretu do ruky a utíkala do kuchyně, kde jsem si pusu nacpala právě nakrájenou cibulí na guláš.

Od té doby jsem cigaretu v puse neměla. Proč? Protože mně a mojí sestře v období počínající puberty naše maminka, taktéž silná kuřačka, oznámila, že pokud se dozví, že kouříme, zavře nás s krabičkou cigaret do koupelny a my z ní nevylezeme, dokud tu krabičku nevykouříme. A pak nám ta bodrá žena "Conasrdcitonajazyku" barvitě vylíčila, jak budeme vypadat, když tu krabičku na posezení vykouříme: "Nejdřív budete šedivý, pak zelený, do toho se budete dusit a pak vám bude tak blbě, že se z toho poblijete!" A ona tam prý bude s námi a hlídat, abychom nepodváděly a nenechaly cigarety jen tak vyhořet na umyvadle. Na remcání: "A to ti nevadí, že budeš taky zelená?" odvětila, že je starej mazák, takže je už proti tomu sajrajtu imunní.

Ta z nás tenkrát musela mít pořádnou srandu. Dnes se tomu směju taky, v každém případě na mně ta představa výchovně zapůsobila, byla jsem srálbotka. Na rozdíl od mojí mladší sestry, která měla k cigaretám v období dospívání více, než vřelý vztah. Dnes kouří, jen když má "nervy" a před svou rodinou to úspěšně tají. Táta s mámou už spolu dávno nejsou, ale oba čadí jako tovární komín. Máma nepřestala ani tehdy, když jí našli zhoubný nádor. Co myslíte, že udělala jako první, když se probrala po operaci z narkózy? Vyčůrala se? Zavolala dětem? Najedla se? NE! Prostě si ten paličák šel zahulit na záchod i se stojanem s kapačkama...

A já? Jen jednou za rok kousek doutníčku, ten snad smím...

10 komentářů:

  1. Tvoje mamka uměla ale vychovávat! Když tak vzpomínám, nám o kouření doma nikdo nemluvil. Máma se jen párkrát zmínila, že kouřila, ale dvakrát měla za manžely ortodoxní nekuřáky, tak s tím skončila.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem takových varování vyslechl několik, ale nějak to u mně nezabralo.

    OdpovědětVymazat
  3. Mamka dokonce musela tu krabičku celou vykouřit. Ale nějak ji to neodradilo... Fascinuje mě, jak rodiče dětem zakazují to, co sami dělají.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkný článek Mamka je správná, že se vás toho snažila uchránit, i když svérázným způsobem

    OdpovědětVymazat
  5. Zakozovat to, co děláme je učení ambivalenci A každopádně to ve více případech nezabírá. Měla jsi štěstí, ale zřejmě ne tím svérázným zákazem od maminky. K závislosti jsou nejen dispozice, ale je to i individuální cesta. Někdo po ní jde a jiný ne. Co je zatím, ví každý dotyčný jedinec, když si to přizná. Odpověď nervy je výstižná, ale ne konkrétní

    OdpovědětVymazat
  6. Já si vyslechla také dost výhrůžek, když na mně prasklo, že kouřím.

    OdpovědětVymazat
  7. Způsob odrazení od kouření rozhodně zajímavý. Ale přeci jen .. nenabourával jeho účinnost fakt, že maminka sama kouřila ? Rodič by asi měl jít vzorem. Dítě se asi těžko pochopí rozporuplné jednání rodiče, kdy mamka či taťka tvrdí, že se něco nesmí a přitom "to" dělají.

    OdpovědětVymazat
  8. ejha, ja len nechapem preco si niekto umyselne nici zdravie ?!

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).