Dealer


"Haló, policie? Chtěl bych nahlásit, že před školou stojí nějakej podezřelej zahalenej týpek, kolem něj se motaj zakuklený výrostci a on jim něco dává do pytlíků a krabiček. Moc toho teda nevidim, protože je venku tma a chumelí, ani jim není vidět do obličejů, ale skoro bych přísahal, že to je drogovej dealer a těm děckám dealuje drogy!!!"

Asi tak nějak by zněl telefonát vnímavého občana poté, co by byl svědkem onoho výjevu, který se skutečně před školou prvorozeného odehrál. Leč nic není tak křišťálově jasné, jak se na první pohled může zdát. Při bližším pohledu a případném odmaskování roušek by se totiž z dealera vyklubal učitel biologie, z výrostků jeho studenti a z drog... žížaly. Kdyby tu byla možnost dát smajlíka zoufale si držícího hlavu v dlaních, dala bych sem alespoň tři. Ano, pan učitel povýšil distanční výuku na vyšší level a po předvánoční pitvě pstruha, která se konala (díky Bohu!) ve škole, připravil žákům zpestření domácí výuky a osazenstvu jejich domácností nevšední kulturní program - pitvu žížaly. Že to bylo porušování zákona o shromažďování je věc jiná, ale pan učitel si prostě něco vysnil... a sny se mají plnit, i kdyby při tom měl jít přes žížalí mrtvoly, no ne?

Při akci "Dealování žížal", jak si ji studenti nazvali, dostal každý žák žížaly dvě. Jednu mrtvou, poctivě naloženou v lihu a určenou pro pitvu (o jejíž osud vás zcela jistě v nějakém dalším článku neochudím a kterou jsem prozatím uklidila spinkat do chladné šatny) a jednu živou, jejíž život měli žáci zkoumat. Jenže to není jen tak, k takovému životu a zkoumání je totiž potřeba také nějaké vhodné žížalí ubytování a prostředí, ideálně přírodní hlína. To by se ale pan učitel se svým dealováním nesměl zrovna trefit do doby, kdy byla zem celodenními mrazy zmrzlá na kost a kdy na ní, jako bonus, leželo padesát čísel sněhu a další na něj padal tak, že nebylo vidět na krok. 

To mi připomnělo, jak si prvorozeného paní učitelky na prvním stupni kdysi počátkem března, kdy u nás byla podobná sněhová situace, vymyslely za á) rozkvetlé březové větvičky na velikonoční tvoření a za bé) herbář s pěti vylisovanými exempláři. Někdy si říkám, že některé učitelky musí být určitě emzáci z jiné galaxie, kteří nemají ani tušení o tom, jak to tady na Zemi, potažmo v Jablonci, v březnu funguje :D.

Ale zpátky k žížalímu obydlí - narychlo jsem odříkala obětní formuli, neboť na jeho výrobu padl starý nemocný fíkus, hlínu s mechem jsem nasypala do skleněné vázy, přihodila kuličku hroznového vína na uvítanou a žížala se mohla nastěhovat. 

Jmenuje se Bořek. Domeček má v temném rohu na sporáku, i když si musím víc, než kdy jindy, dávat pozor, jakou plotýnku zapínám. Je to stvoření velmi nespolečenské a když už ho zahlédnu, nikdy nevím, jestli na mě vystrkuje hlavu nebo zadek. Hned, jak venku roztaje sníh, letí z domu :D.


59 komentářů:

  1. Jen mám trochu obavu, jak bude pan učitel pokračovat při výuce biologie člověka. Dostanou děti domů ještě živého tvora a budou čekat nebo se bude pitvat hned?
    Janinko, jsem ráda, že jsi zpátky, bála jsem se, jestli vás nedohnala ta kovidová příšera. Zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ta situace s pitváním žížal byla tak absurdní, že mě i pitva člověka vytanula na mysli. Představa, jak ho ukládám v lihu do šatny mě samotnou pobavila :D, rozvíjela jsem tu teorii i dál, ale to už bylo bizarní :D.
      Děkuji ti za starost, jestli mě dohnala covidová příšera, to nevíme, v každém případě to příšera byla a jsem sama ráda, že si sbalila svoje kufry a je na odchodu :).

      Vymazat
    2. K takovému kroku snad nedojde. Ale kdyby náhodou, měla bych pár adeptů, kteří by se mohli zúčastnit pokusu a celý národ by ti asi poděkoval.

      Vymazat
    3. Tak o tom, že by mi národ poděkoval, nepochybuji! :D

      Vymazat
  2. Jani, tvoje články mi tak chyběly! Pan učitel biologie vypadá jako dobrý týpek :D (myslím to samozřejmě v dobrém ;)). Jo, paní učitelky asi nechodí ven a neví, že v zimě občas napadne sníh :D... Ach, snad nikdy nebudu dělat takové chyby. :D
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Leni :). Jak tě znám, věřím, že z tebe bude prima učitelka :).

      Vymazat
    2. Kéž by :) hrozně moc děkuji za kompliment :*
      Leník

      Vymazat
  3. Chudák, snad ji neobětuješ na drastické pokusy toho zvířecího Mengeleho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda ji nemám, ale jsem cíťa, takže žádný pokus nebude. Ale z domu stejně poletí :D.

      Vymazat
  4. Idealistické učitele zjevně nic nezastaví - a nějak počasí teprv ne! :-D Nápad je to hodně střelený a v duchu děkuju všem svým někdejším učitelům biologie (kteří byli vesměs dost špatní), že jsme nikdy nic podobného dělat nemuseli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pitvat žížalu online doma je fakt jeden z nejpraštěnějších zážitků, které jsem díky svým dětem absolvovala :D.

      Vymazat
  5. Pan učitel mi přijde maličko morbidní se svou náklonností k pitvání. :) A asi se to snaží vyvážit péčí o živou žížalu. Zdravím Bořka, věřím, že se mu bude za sporákem líbit. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu se děsím, s čím přijde příště. Bořkovi pozdravy vyřídím, i když ho nemám ráda :D.

      Vymazat
  6. Dokud žáky nezásobuje netopejrama, je všechno O.K.

    OdpovědětVymazat
  7. Šmankote, Bořek :D Já jsem si vzpomněla.. jako malá, u babičky a dědečka, když se mi podařilo chytit rejska nebo krtka, tak jsem je dala do takové té velké sklenice, házela jsem jim tam žížaly a koukala, jak je žerou :D

    OdpovědětVymazat
  8. Pan učitel má nějaké vzpurné sklony! Ale fakt je, že s hlínou a žížalami to tentokrát netrefil. To bys však nesměla být ty, aby sis neporadila, finta s květináčem zabrala a poznámka o vystrkování hlavy nebo prdelky mě rozesmála.
    Tak přeji živé žížale ještě dlouhý žížalí život a té ponořené do kapaliny úspěšné pitvání.
    P.S. roztomilé jméno, ale není to nakonec Bořka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona to může být Bořek i Bořka, protože žížaly jsou hermafrodité :D.

      Vymazat
  9. Kuličku hroznového vína? Tedy ty Bořkovi podstrojuješ! :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Mít doma ve sklenici žížalu....tak to nevím, jestli bych chtěla. I kdyby to nebyl Bořek, ale Julinka, tak stejně ne ':-) Inu nápaditost některých pedagogů je obdivuhodná, to zase jó !
    Hezký víkend !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však taky čekám jako na smilování, až roztaje sníh, nemám srdce ji jen tak vyhodit. Vidina toho, že se jí zbavím, je ale zase dál, už několik hodin u nás chumelí :D.

      Vymazat
  11. Zajímavý kantor - v této době dobývat ze země žížalu! Možná žížaly pro pozorování vybral ze své sklenice a dal pozor, aby to byly samičky, aby pečliví žáci mohli sledovat i žížalí množení. Může být zajímavé, kolik žížaliček taková máma má ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je nedobýval ze země, spíš je koupil v nějakém obchodě s krmením. Jinak žížaly jsou hermafrodité, takže každá žížala může mít mladé, co jsem si nastudovala, tak mají 2 až 20 mláďat :D.

      Vymazat
  12. Je skvělé, když do domácnosti člověk přijme " zviřátko ", to je takové něžné a lidské.
    Navíc po ekologické stránce máte opravdu zelenou, protože žížalky se používání ke kompostování zbytků, tak aby se vám tam Bořek potom nenamnožil, to by bylo fajn, né :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady musím protestovat, s Bořkem jsme si do noty nepadli, takže v tom něžnost nehledej, možná jen lidskost, že mi je líto ho vyhodit ven do mrazu :D.
      S tím množením - zrovna včera jsem klukům vyprávěla, jak jsem si kdysi koupila mláďátko křečíka a za tři týdny jsem měla doma malé. Takže kdo ví, co tahle žížala vyváděla před tím, než se jí učitel zbavil :).

      Vymazat
  13. Zajímavé... Raději pitvat rybu, než žížaly. 🙂

    OdpovědětVymazat
  14. Počítám, že pan učitel biologie se mezi žáky těší nesmírné oblíbenosti! Takový věci co si vymýšlí musí nadchnout každého žáka....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nejen žáka, takoví rodiče teprve výskají nadšením! :D

      Vymazat
  15. Jejda, tak já u minulého článku jsem do komentáře psala, že my jsme ve škole pitvali žížalu. A ejhle, je to tady. 😂🤣
    Tak ať se Bořkovi daří, je na tom rozhodně lépe, než ty usmrcené lihem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně na to jsem si vzpomněla, jako bys to přivolala :).

      Vymazat
  16. Janinko, tak u nás by se uživili Bořkové ve větším počtu. Jako bordeláři jsme neuklidili z květináčů hlínu po rajčatech, paprikách a bazalce- odůvodnil to muž, že to na jaře prosije , prohnojíme to a pak případně použijeme na bylinky a pod. Žížaly by to provzdušnily. Pan učitel je kreativní, snaží se žáky zaujmout, ale schovej si fotky jako důkaz, že se o Bořka staráte. Pusa či prdelka- také jsem se zasmála. Jsi kouzelnice,dovedeš pobavit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bořek se má jako král, dneska jsem ho trochu zalila, k tomu vařila na dvou plotýnkách a deštný prales měl v domečku jako vyšitý! :D A moc ti děkuji! :)

      Vymazat
  17. Máte o zábavu postaráno, pan učitel zabaví celou rodinu. Nechtěla bych pitvat nic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už aby se děti vrátily do školy, dovedu se zabavit i jinak :D.

      Vymazat
  18. Teda před oním učitelem smekám, i když ten pstruh byl posléze o kus praktičtější :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na druhou stranu, zlatá žížala, ještě, že nám nedal domů na pozorování třeba toho pstruha :D.

      Vymazat
  19. je nebezpečné dávat Jméno někomu, koho chceš vyhodit na ulici... :-) :-) :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom jsem nevinně, takhle si ho pojmenoval Míša :D.

      Vymazat
  20. Z pana učitele by měl radost pan ministr školství jak pojal distanční výuku.
    Možná si Bořka nakonec oblíbíš a zůstane u vás. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já být žížala, tak se mi asi nelíbí bydlet ve váze a raději dám přednost trávníku :D.

      Vymazat
  21. Pan učitel je tedy dárek ... co by na něj asi říkalo Sdružení ochrany zvířat? 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je opravdu velice slušně řečeno, můj manžel byl poněkud jadrnější, když se dozvěděl učitelovy plány :D.

      Vymazat
  22. Mé obavy z výuky na základní škole rapidně stoupají - tohle je malé město... do přírody kousíček, čekají nás tedy divy - ono už teď ve školce je to prča a o nejedno veselé téma není nouze, zatím jsem o tom ještě nepsala, ale zřejmě se nebudu bránit dlouho :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, to přijde :). Školka mě inspirovala k psaní článku jen zřídka, za to škola, na tu jsem si musela zřídit speciální rubriku! :D

      Vymazat
  23. Když jsem se dočetl že v Austrálii a v jižní Americe jsou skoro dvoumetrove tlusté žížaly, tak mne to překvapilo.. My u nás Holt máme vše v malém..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Největší exempláře mají i tři metry a ta tloušťka taky není k zahození, kam se na ně hrabe naše žížala :D.

      Vymazat
  24. :D :D :D kdyby tu byli smajlíci brečící smíchy, tak je jich zde požehnaně. Pán učitel je asi z jiné galaxie, nebo asi nová doba co? :D
    Ještě že Bořek ničemu nerozumí (teda snad ne :D), a aby ti Jasninko ještě nechyběl, jak tedy poletí ven, aneb všude dobře pro Bořka nejlíp v přírodě. :D :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marcelko :). Máš pravdu, Bořek fakt ničemu nerozumí, protože nemá mozek, jak jsem si nastudovala :D. Už jsem si na tu vázu na sporáku zvykla, ale jestli mojí "péči" do jara přežije, tak mu bude venku určitě líp :).

      Vymazat
  25. No Janinko to já tady takto vidět žížalu,tak to bych asi ani neuvařila,já prostě žížaly tak jedině v kompostu,tam jsou důležité-prý,tvrdí to manžel....pa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, při samostudiu žížal jsem zjistila, že v kompostu jim je nejlépe :).

      Vymazat
  26. Haaa milujem entuziazmickych ucitelov s uzasnymi napadmi. Len tak dalej len keby pri tom nemuselo umierať toľko zvierat. Ale Bořek je fajn nakoniec si ho možno oblubite a von nepojde. Radsej bt som ho smarila pos kvety nech kyprí pôdu. A keby ešte zral vošky tak si ho zozeniem domov pod rymovnik 😁😁. Apropo, vaše deti chodia do školy? Naše majú už rok prázdnin. Zanedlho sa aj Verneho román Dva roky prázdnin stane realitou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naše děti do školy nechodí, ani jedno, do školy chodily jen pár týdnů. Pitvu jsme prováděli v domácích podmínkách :D.

      Vymazat
    2. Bože, fuuuj, tak to by som teda nedala. Ak by to pán učiteľ chcel, nech sa páči môže prísť a urobiť to. V opacnom pripade dovi dopo.

      Vymazat
    3. Pan učitel byl přítomen online :D.

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).