Jak si se mnou hrála vánoční nálada na honěnou


Listopad byl, ostatně téměř jako všechny měsíce v letošním roce, docela obyčejným měsícem, až na jednu maličkost. Byl nezvykle teplý. A právě tento jev u mě zřejmě způsobil lehkou předvánoční paniku. Počasí mě totiž pěkně dlouho namlsávalo a Vánoce jsem upozadila v domnění, že je na ně ještě dost času. Poslední týden v listopadu se ale najednou prudce ochladilo a já, ještě opojená tím neřádem listopadem, najednou zjistila, že za měsíc už bude po Vánocích. A tak začalo hemžení, tvoření, nakupování a pečení, jenže nic z toho nemělo tu správnou atmosféru. Poprvé za celý život se mi stalo, že jsem neměla tu pravou vánoční náladu.

A protože se bez boje nevzdávám (neb jedna z mých vtipných sudiček mi neprozřetelně nadělila do vínku "přeleze nepřelezitelné, podleze nepodlezitelné"), zkoušela jsem na tu nenáladu jít všelijak. Myslela jsem, že když si zapálím první adventní svíčku na svícnu, přijde to tak nějak samo. Jenže svícen byl ve sklepě a klíčky od sklepa si odvezl polovičák ve svých riflích na služební cestu. Zapálila jsem si tedy alespoň voňavé vánoční čajovky, ale efekt to mělo nulový. Alespoň ušetřím za svíčky.

Jako další pokus o přivolání vánoční nálady jsem zkusila zajít do kina na nový animovaný vánoční film Grinch. Asi nebylo úplně nejšťastnější chtít si navodit vánoční atmosféru u filmu, jehož hlavní představitel Vánoce bytostně nesnášel a dokonce je i sabotoval. Ani ten konec to nezachránil.

Další šancí, která se mi jevila jako velice nadějná, byla akce "Rozsvícení vánočního stromečku" v Matýskově škole, to by v tom byl čert, aby tohle nezafungovalo! Bylo to fajn, jenže... venku bylo deset stupňů, vánoční koledy jsme vzadu neslyšeli, protože jim tam, jako každý rok, nefungovala aparatura a že se blíží rozsvícení stromečku jsme poznali podle toho, že ostatní kolem nás začali odpočítávat. Alespoň, že toho svařáku tam měli dost, nepochybuji o tom, že jsem patřila mezi nejvděčnější zákazníky.

Když jsem se konečně dostala do sklepa, vytáhla jsem vánoční dekorace a na dveře pověsila věnec. Do mobilu jsem si nainstalovala vánoční vyzvánění. A nic! Upekla jsem a naplnila cukroví, s klukama jsme zdobili perníčky...

"Mami, to je zajímavej perníček, to je nějaký zvířátko?"
"Jo, to je speciální zvířátko a jmenuje se odřezek..."
:)


A pořád nic! A pak... pak začalo sněžit. A sníh padal v noci, ráno, v poledne i večer a druhý den nanovo. A mně, která sníh z hloubi své duše upřímně nesnáší, to vůbec nevadilo! Nezaměnitelná vůně sněhu a kouřících komínů mě vrátila do dětských let a u srdce mi najednou bylo tak hezky divně...

Klukům jsem postavila za oknem sněhuláčka...


...a v pyžamech jsme večer zdobili jejich malý stromek v pokojíčku.


Včera jsem zapálila třetí adventní svíčku a myslím, že teď, teď už je vše konečně tak, jak má být...:)

41 komentářů:

  1. Janinko, k tobě(vám) ještě patří - vyrobí nevyrobitelné! Přeji krásné Vánoce.     

    OdpovědětVymazat
  2. Já se taaaak těšila na sníh Pro mě by Vánoce měly být už teď, za chvíli už nám tu z něj nic nezbude)) Jani, až trochu přestane to předvánoční bláznění a nazdobí se stromeček, zabalí dárky, pustí pohádky, dojde i na to správné naladění))

    OdpovědětVymazat
  3. A já vždycky myslel, že odřezek je moravský sólový mužský tanec .

    OdpovědětVymazat
  4. Též se nemohu přeladit a úplně stejně cítím problém právě v tom teplém listopadu, byl skvostný, ale nepřipravil nás svými neduhy na ten správný advent.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to jsem ráda, že to nakonec dobře dopadlo.

    OdpovědětVymazat
  6. [6]: ASI MÁM POROUCHANOU KLÁVESNICI, to "kouzlo Vánoc" jsem chtěla napsat.   

    OdpovědětVymazat
  7. Odřezek (spávněji oddřezek) je živočich žijící v dřezové jímce.

    OdpovědětVymazat
  8. Ale že to trvalo... No, tak hlavně, že to nakonec klaplo. Já také dárky objednávala až minulý týden ve čtvrtek. Tak teď už jen doufám, že všechny včas nějak dorazí...

    OdpovědětVymazat
  9. Mám tu jeden vánoční recept na to, jak si přivodit vánoční atmosféru. Když opadne předvánoční šílenství a my můžeme konečně vypnout, dostaví se u nás sváteční pocit, který říká "Nemusím..." Také konec pracovní doby nebo volný víkend v nás probouzí stejný pocit. Nemusím. Proto tak milujeme pátek... Nic nemuset znamená, že máme volno. Je to svátek a právě o něj jde. Mám vyzkoušené, že když se snažím dostat do nálady, čím víc se snažím, tím je to horší. Když se přestanu snažit, uleví se mi a nálada přijde sama od sebe. Občas večer usínám s představou, jak všechny své starosti naložím jako zboží na loď a nechám ji odplout. Dívám se za ní, jak mizí za obzorem, zamávám jí a užívám si ten pocit vnitřní svobody. Je to pro mně jakýsi způsob duševní hygieny, která je stejně důležitá, jako hygiena fyzická. To je má zkušenost.

    OdpovědětVymazat
  10. U mě se vánoční nálada nedostavuje ani při výletu na adventní trhy a třech svařácích. Furt jsem jak ten Grinch. A náramně by jsme si rozuměli! Dneska jsem doválela poslední kuličku, voní krásně rumem a já si říkám už ať je leden....

    OdpovědětVymazat
  11. [1]: Mnohokrát děkuji, i já přeji krásné a pohodové svátky vánoční!

    OdpovědětVymazat
  12. [2]: Předvánoční bláznění budu zažívat pracovně až do Štědrého dne včetně, ale stromeček už máme ozdobený, dárky balím dnes, cukroví je napečené, svíčky mám zapálené, sníh ještě drží, takže je to už v pohodě .

    OdpovědětVymazat
  13. [3]: No vida, to by mě zajímalo, jak takový tanec vypadá, nikde jsem o něm nenašla ani zmínku!

    OdpovědětVymazat
  14. [4]: U mě už naštěstí dobrý, sníh se pořád drží, sice trochu plave, ale drží . Přeji ti, ať máš brzy přeladěno!

    OdpovědětVymazat
  15. [7]: V pohodě, taky mám často pochroumanou klávesnici .

    OdpovědětVymazat
  16. [6]: Odřezek ve tvaru chameleona mi sice vánoční náladu nenavodil, ale za to pobavil .

    OdpovědětVymazat
  17. [8]: Nevím, jestli se to odřezkovi bude líbit, když ho vrátím do jeho domova .

    OdpovědětVymazat
  18. [9]: Máš pravdu, na můj vkus to trvalo opravdu moc dlouho, ale naštěstí to klaplo .

    OdpovědětVymazat
  19. [10]: "Nemusím" si říkám dost často. Sice to nebude ani o víkendu, ani o Štědrém dni, kdy pracuji, ale za to je to dnes, kdy mám volno. Jediné, co dnes musím, je zabalit dárky, ale tuhle činnost dělám s radostí, takže to vlastně není musím, ale chci .

    OdpovědětVymazat
  20. [11]: U mě je to naštěstí už v pohodě a že mám vánoční náladu, slyší i sousedi, neb je oblažuji svým kouzelným zpěvem . Ale do budoucna bychom to asi chtěli s manželem dělat jinak, v pondělí u nás byl dědeček a ten už spoustu let jezdí přes svátky na týden se ženou pryč. Objednají si penzion a užívají si vše bez stresu. Až děti vyletí z hnízda, chtěli bychom to dělat stejně .

    OdpovědětVymazat
  21. [22]:Tak na tohle bohužel moje polovice není. Tudíž bych se musela trhnout sama a zmizet. Ani bych nemusela do penzionu, uvrtala bych se na chatě....

    OdpovědětVymazat
  22. [23]: Tak to je škoda. Zase kdyby ti na té chatě bylo samotné fajn, proč ne. Moje maminka se letos taky chtěla trhnout, nakonec si to rozmyslela, ale chápala jsem, že by chtěla být sama.

    OdpovědětVymazat
  23. Tomu neuvěříš, ale zrovna tvůj "Odřezek" mi vánoční náladu nahodil!!! Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  24. [24]:Bylo by mi tam fajn, jsem tam vlastně pokaždé sama. Ale zas bych měla špatný svědomí a bylo by mi to vůči němu blbý i by mi ho bylo líto a tak bych si to ani neužila.

    OdpovědětVymazat
  25. Krásné fotky, a odřezek je krásné jméno pro zvířátko.

    OdpovědětVymazat
  26. [26]: No jo, asi bych to měla stejně, být ve tvé kůži.

    OdpovědětVymazat
  27. [31]: No, vzhledem k tomu, že dnes celý den lije, to nevidím moc růžově .

    OdpovědětVymazat
  28. Vidíš, Janinko milá, ale působila jsi tak vánočně, že nebylo vůbec poznat, že nejsi vánočně naladěná. Máte to krásné...

    OdpovědětVymazat
  29. [33]: Dnes, po náročném pracovním dni, se nálada zase ztratila. Začínám vážně uvažovat o změně zaměstnání, obchod mě neskutečně deptá .

    OdpovědětVymazat
  30. V kolekci cukroví na příští rok představím nový druh - odřezek!

    OdpovědětVymazat
  31. [35]: Moc ti děkuji , ono ř asi nedělá problém jen Italům .

    OdpovědětVymazat
  32. To zvířátko připomínka mloka.

    OdpovědětVymazat
  33. [37]: Aha, tak bylo tu několik tipů na chameleona, ale mlok je to první. Pravda, má to něco do sebe!

    OdpovědětVymazat
  34. Jéé - chameleonek se dopracoval i sem - já ho miluju ♥ jinak vánoční atmosféra letos nula nula prd - nemít to moje mrně ušatý, tak svátky sabotujeme. Jsou druhé bez mamky - paradoxně jsme ty první přežili nějak líp a vůbec ne tak depresivně, jako to na nás padlo letos. Pro mamku to bylo nejvíc - svátky milovala - pekla i 17 druhů cukroví, vyzdobení celý dům skoro po americku. Světýlek máme, že jim na Temelíně musej lítat ručičky sem a tam jak divý, když se to zaplo a letos? Stromek jsme uřízli na zahradě (špičku z jednoho, který byl potřeba pokrátit), světýlka venku jsme ani nezapínali, jen na dvoře a na stromku, protože prcek je miluje a každý večer se těší, až půjdeme do podkroví, že uvidí na dvůr na světýlka. Pekla jsem jen kokosové rohlíčky, linecké půl dávky a perníčky, protože v 2,5 letech už může vykrajovat a patlat a tak dále a tak dále -ještě teď se z toho dostáváme - kolektivně - a jak je nám ostatně podobné, vymysleli jsme trakař

    OdpovědětVymazat
  35. Ono to asi není během roku růžový, ale o Vánocích nám chybí ti, co s námi už nejsou, tak nějak víc a víc to i bolí...

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).