Decoupage krabička na kapesníčky - návod


Kapesníkáče mi vážně zalezly pod kůži, proto mi taky slíbený návod trval trochu déle. Spíše, než jemu, jsem se totiž věnovala další krabičce. Asi vás při pohledu na ní nepřekvapí, že našla své místo v dětském pokoji :).



A protože už je hotovo, žádné vytáčky a okolo omáčky, jde se na postup. Jak tedy na to?

Na výrobu budete potřebovat:

Dřevěnou krabičku na kapesníky - seženete třeba ZDE. Jste-li zruční, můžete si jí i vyrobit, ale s tím vám vážně neporadím, zatím se se dřevem tak nekamarádím natolik, abychom spolu něco takového vytvořili :). Krabička se dá sehnat i kartonová, ale... dřevo je zkrátka dřevo.

Světlejší barvu na podklad - oficiálně se doporučují speciální akrylové barvy na decoupage, nicméně z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že funguje takřka jakákoliv barva, kterou najdete v manželově nářadí :D - skvělý je třeba Balakryl. Ten ale došel a tak jsem si vystačila s barvou, co mi zbyla z natírání topení. Nejsem na to hrdá, ale znáte to - v nouzi... Nicméně přilnula skvěle a nesmrdí, takže cajk :).

Lak na decoupage - seženete v internetovém obchodě či lepším papírnictví, stojí kolem stovky, na druhou stranu vám malá lahvička vydrží opravdu dlouho.

Papírové ubrousky s motivem

Štětec s měkkými štětinami

Ostré nůžky


Krabičku natřete barvou a nechte řádně zaschnout. Poté ještě jednou opakujte.
Po opětovném zaschnutí vyzkoušejte, zda vám půjde zasunout dno - pokud ne, stačí boční hrany dna trochu obrousit smirkovým papírem.


Vyberte si motiv, který by jste rádi použili...


... a z vybraného ubrousku nastříhejte potřebné kousky. K lepení budete používat pouze vrstvu vrchní, barevnou. Ostatní vyhoďte.


Máte-li nastříháno...


...vyzkoušejte si nanečisto, zda vám kousky budou na lepené straně "sedět". Počítejte s tím, že ubrousky se při lepení a přetírání štětečkem většinou trochu zvětší.


Začněte lepit. Horní stranu ubrousku přetřete lakem a s pomocí ruky sjíždějte štětcem níž, až budete úplně dole. Tímto způsobem by se vám to mělo povést bez větších zmuchlanin. Pokud se vám ubrousek při lepení natrhne a je to hodně vidět, je lepší ho raději hned odlepit a použít kousek nový.

Snažte se pracovat s lepeným ubrouskem rychle - čím déle se s ním "pipláte, tím větší je šance, že se roztrhne nebo začne pouštět maličké barevné chloupky - a ty jsou na bílém podkladu docela k vzteku. No jo, taky je tam mám :).


Po přilepení dílku ho ještě jednou zlehka přejeďte štětcem a opatrně tak vytlačte vzduchové bubliny, které se tam rády dělají.


Tímto způsobem ozdobte celou krabičku, hotové dílko je dobré po zaschnutí ještě jednou přelakovat. Díky laku se na krabičku nechytá prach a i následná údržba je velmi jednoduchá - v případě nečistot jí stačí přetřít vlhkým hadříkem nebo ubrouskem.

A je hotovo! :)

31 komentářů:

  1. jani opět super, již jdu na to!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Aha, tak už konečně vím, co je to ta decoupage. Od puberty jsem si totiž myslel, že je to nějaký vulgární francouzský výraz z oblasti erotiky.

    OdpovědětVymazat
  3. U synovi přítelkyně jsme takhle dělaly celou plochu podstolku na televizi. Akorát ne ubrouskama ale speciálníma papírama na decoupage. Jsou to něco jako hedvábné papíry a jsou v rozměru A4. Navedla jsem jí na černou krajku protože stolek je černobílý. A tři a půl hodiny jsme si hrály a patlaly a patlaly a patlaly. Když nás viděl syn tak se zeptal proč že jsme to nepolepily jednoduše těmi papíry celými a proč jsme je nejdrřív rozstříhaly a pak pracně zase celou plochu zalepovaly. Vykládej chlapovi že by to ani nelícovalo a ani nevypadalo tak přirozeně jako když to rozstříháš a pak skládáš jak mozaiku.....nakonec to dopadlo nad očekávání zajímavě!

    OdpovědětVymazat
  4. No prosím, tak ,,jednoduché", kecám, docela náročné. Výsledek moc hezký.

    OdpovědětVymazat
  5. Já myslel, že decoupage je odstranění jednotlivých kupé v rychlíkových vagónech, nejčastěji prostřednictvím fotbalových fanoušků . Ale jako obyčejně musím pochválit píli a šikovnost.

    OdpovědětVymazat
  6. Perfektní!!!!!! Šikulka!

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tyhle ručičky - pozlatit!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Chystám se na to už dlouho, tak když mám k dispozici takovou krásnou inspiraci a perfektní návod, tak snad! jsi jednička, díky ♥

    OdpovědětVymazat
  9. díky za návod, je to úžasné, koukla jsem i na odkaz....

    OdpovědětVymazat
  10. Tímhle způsobem je možné ozdobit kdeco, květináčem počínaje a krabičkou konče. Moc pěkný motiv sis zvolila a vypadá to skvěle! I ty hračičkové, z Toy story. Nedávno jsem někde četla o metodě podobné decoupagi, ale z pevnějších papírků, které se natrhají a pak lepí. Jen nevím, jak se to jmenuje...       

    OdpovědětVymazat
  11. Priznám sa, decoupage nie je celkom moja šálka kávy, hlavne mi nesedia tie kdeaké "vintage" pokusy, ale to je naozaj iba vec názoru.

    OdpovědětVymazat
  12. No Janinko, co to čtu až úplně dole? Ty máš také zaječí úmysly? Snad to není kvůli té třenici o Autorském blogu? Jsem z toho tak konsternovaná, že ti ani nemůžu pochválit tvoje dílka tak, jak by si zasloužila.   Krom toho máš špatně udělaný odkaz na tlačítku ZDE, nikam nevede, pěkně si to oprav, nebo tě nikdo nenajde.

    OdpovědětVymazat
  13. [1]:[4]:[6]:[8]:[9]:[10]:[12]: Mockrát vám všem děkuji!

    OdpovědětVymazat
  14. [16]: Klídek, to už tam je měsíce . Nemám zaječí úmysly, jen tu prostě už nějaký pátek nebývám tak často. Odkaz funguje správně, je to profil na Facebook a ten se objeví jen jeho registrovaným uživatelům .

    OdpovědětVymazat
  15. [17]: (2) Když to má předponu "de", tak by to spíš znamenalo, že se rozlepují, ne?

    OdpovědětVymazat
  16. Jani, mám tuhle techniku moc ráda, však jsme se na různých dílničkách s dětmi nalepili ... a mnohdy postačil i obyčejný Herkules! Zdobili jsme prkénka, květináče .... a teď starší syn dělal takhle kraslice ve škole, ale už máme dva týdny po velikonocích a pořád jsem je ještě neviděla, tak vůbec nevím, jak to nakonec dopadlo

    OdpovědětVymazat
  17. [19]: No fuj . Ale máš pravdu .

    OdpovědětVymazat
  18. To je krásné! Líbí se mi ten krásný vzor, který jsi použila.

    OdpovědětVymazat
  19. Chtěla bych si dekupáží ozdobit kulaté prkýnko a pověsit ho do kuchyně. Zkusím to podle tvého návodu. Uvidím, co z toho vzejde. Ale až po zkouškách, jde se šrotit       

    OdpovědětVymazat
  20. [21]: No, dnes máme ve škole besídku ke "Dni matek", tak nám tam možná děti se zpožděním nějakou tu kraslici dají jako dárek

    OdpovědětVymazat
  21. To je nádhera. Jsi úžasně šikovná

    OdpovědětVymazat
  22. [22]:[25]:[26]: Mockrát děkuji!

    OdpovědětVymazat
  23. Krásná! Já už se hrozně dlouho na podobnou krabičku taky chystám, protože ty papírové extra super barevně příšerné věci mi hrozně lezou krkem. Jenže kdy se člověku podaří přidat alespoň jednu další hodinu do celého dne, to je ve hvězdách. :)

    OdpovědětVymazat
  24. Jani tak mám ,,zetku,,že jsem tady nebyla od května,ale moje očička se musely držet zkrátka.Koukám,že jsi se dala na jiné,,tvořeníčko,,ale určitě nezanevřeš na mašličky že néMěj krásné letní dny.Miluš

    OdpovědětVymazat
  25. [30]: Tak doufám, že už je všechno v pořádku! Já tu taky dlouho nebyla a když už, tak jen chvilku. Na mašličky nezanevřu, neboj .

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).