Výroba mascarpone a "Moje tiramisu" :)


Nápad vyrobit si pravé italské tiramisu už se mě drží nějaký pátek, ale pořád jsem se k tomu nemohla dokopat. Moje nadšení ale oživila soutěž na Mléčném baru a tak jsem se směle vrhla do práce. Bohužel, moje euforie klesala do záporných hodnot a to hned poté, co jsem si přečetla nefalšovaný recept na pravé tiramisu.

Jakožto zarytý odpůrce syrových vajec v jídle a zároveň máma od dětí, které v dezertu rozhodně neocení dva panáky amaretta a hrnek silné kávy, jsem s tím chtěla praštit. Ale já z boje neutíkám a podle mlaskající drobotiny jsem ho snad i vyhrála. Takže vám bez ostychu můžu předložit recept na "Moje tiramisu" a zároveň i na domácí "eňo ňuňo" mascarpone :).

Výroba mascarpone

Základem tohoto dezertu je sýr mascarpone, který se vyrábí ze smetany a který seženete v každém lepším obchodě, většinou se prodává v kelímku po 250 gramech a stojí okolo padesáti kaček. Neseženete-li ho, můžete si ho vyrobit doma sami, příprava je velmi jednoduchá a budete na ni potřebovat:

Dvě smetany na šlehání s 33% tuku
jednu lžíci citronové šťávy

To je ale složitý recept, co? :) Nebojte, výsledek vás mile překvapí a citronová šťáva, která zde působí jako siřidlo, tam ve finále vůbec cítit není. Jak na to?

Ve vodní lázni ohřejte dvě smetany na šlehání, udává se, že by teplota neměla přesáhnout 85 stupňů, nemáte-li teploměr (jako já), ukazatelem této teploty vám budou malé bublinky v hrnci s vodou. Smetanu míchejte a hlídejte, aby se voda nezačala vařit. Po několika minutách takového "bublinkování" by měla být smetana ohřátá na správnou teplotu a v této fázi do ní přidejte jednu lžíci citronové šťávy a řádně promíchejte. Odstavte z plotny a nechte ještě deset minut stát v horké lázni. Poté hrnec z lázně vyndejte a nechte smetanu půl hodiny odpočinout.


Mezitím si připravte sítko, které vyložte namočeným a vyždímaným plátnem nebo čistou, ne moc silnou, utěrkou.


Po půl hodině, kdy se smetanová hmota krásně srazí, jí přelijte do síta, sýr z hrnce hladce vyklouzne, případné zbytky na stěnách hrnce vyškrábněte lžící.


Síto položte nad misku nebo hrnec a nechte odpočívat dalších půl hodiny, za tu dobu hmota vychladne na pokojovou teplotu. Sítko překryjte potravinovou fólií a uložte alespoň na 12 hodin do ledničky, lepší je ale nechat jí tam celý den. Během této doby sýr ztuhne a odkape z něj syrovátka.


Po čtyřiadvaceti hodinách je mascarpone hotové, jen ho vyklopíte ze sítka. Sýr je nádherně krémový a chuťově výborný, sladký a překvapivě chutná jako šlehačka :), jen v pevném skupenství.

Ze dvou kelímků smetany (dohromady 420 g) jsem vyrobila 340 gramů vynikajícího mascarpone.


A "Moje tiramisu"? Na něj budete potřebovat:

jedno balení podlouhlých cukrářských piškotů
dva sáčky cappuccina "Liquerino"
čokoládu Milka s mléčnou náplní
čokoládu na vaření

Krém:

domácí mascarpone, stačí ze dvou smetan, tedy 340 g hotového mascarpone
dvě vaničky nízkotučného tvarohu
dva kelímky zakysané smetany
cukr dle chuti

Jak na to?

Ze všeho nejdříve si připravte cappuccino, do jednoho šálku (200 ml) vsypte dva sáčky a zalijte horkou vodou. Mezitím, co cappuccino bude chladnout, připravte krém - smíchejte všechny suroviny a oslaďte dle chuti. Pak si čtvercovou nebo obdélníkovou formu (já používám plastovou dózu) vyložte potravinovou fólií a naskládejte do ní první vrstvu piškotů. Ty polévejte cappuccinem tak, aby nasákly, ale dávejte pozor, aby se úplně nerozmočily. Na piškoty naneste třetinu krému a pokračujte - piškoty, krém, piškoty. Poslední vrstvou bude krém, do kterého zamíchejte jednu rozpuštěnou čokoládu na vaření. Nakonec navrch nastrouhejte čokoládu plněnou mléčným krémem a nechte na tři hodinky ztuhnout v lednici.

Tip: klidně můžete cukrářské piškoty nahradit obyčejnými, kulatými a udělat dezert do kulaté formy jako dort :).

16 komentářů:

  1. Už se mi sbíhají sliny Domácí mascarpone jsem ještě nezkoušela, jen to z kelímku spolu s palačinkami a bylo to taky vynikající Kapku jsem se zarazila u těch dvou sáčků cappuccina v jednom hrnku, ale nevadí, to se jen polije a ve výsledku to tam asi nejde moc cítit ne? Dělám něco podobného, jen ze zakysané smetany, vanilkového cukru a piškoty také polévám. Ne cappuccinem, ale silnější kávou (ta je tam právě nevýrazná, ale dodává tomu tu "správňáckou" chuť ) a finální vrstvu zakysky posypu skořicovým cukrem a je to také dobrota Tiramisu po Janinčkovsku někdy zkusím, to mascarpone a čokoláda mě opravdu láká! Skvělý recept

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za recept na mascarpone! Připomíná mi to trochu, jak moje babička dělala domácí tvaroh. Tam se ale dávala kůrka z chleba do teplého mléka (ovšem čerstvého) a postup byl obdobný. Takto připravený tvaroh byl daleko lahodnější a vláčnější, než ten z obchodu.

    OdpovědětVymazat
  3. Zřízenec  Schoustahll vynáší mísu ....

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Děkuji ti, ten tvůj dezert se zakysankou vypadá taky moooc dobře . To cappuccino, i když jsou ho dva sáčky, je ještě slabší, než ta silná káva, takže se ničeho neboj, ale klidně tam místo toho tu kávu můžeš dát, ono záleží, jak to má kdo rád. U nás právě kafíčkový dezerty moc neletí a tohle byla nejpřijatelnější varianta .

    OdpovědětVymazat
  5. No Janinko, ty jsi fakt hlava otevřená a holka šikovná. Já bych vzala normálně zakysanou smetanu, tvaroh a ušlehala bílek, nebo koupila náročné marscapone, ale ty ses rozhodla si je sama vyrobit a povedlo se. Máš fakt můj obdiv a nápad s capucinem se mi taky líbí, je to dobrá varianta. (Ale hořké amaretto je fakt dobré, včetně překapané kávy na namáčení piškotů, dezert je pak sladký a lehce nahořklý zároveň, fantastická kombinace, ale chápu, že děckám nemůžeš servírovat moučník s alkoholem... )

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Děkuji ti, to já ne, to pan internet poradil, jen jsem si to trochu přizpůsobila a ono to fakt jde .

    OdpovědětVymazat
  7. Jedl jsem jednou teramisu, kde místo amaretta byla požita moravská slivovice.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Prý ani s Fernetem není dezert marný .

    OdpovědětVymazat
  9. Jani, to mi děláš chutě! Já tiramisu nikdy moc nemusela, párkrát jsem ho jedla někde v cukrárně nebo kavárně, ale nemohla jsem tomu přijít na chuť... Bylo to na mě moc hořké a strašně sladké. Až jednou nám ho mamka udělala doma, místo mascarpone použila pomazánkové máslo - já vím, někdy nad tím kroutí hlavou, ale já jsem si tááák pošmákla, až se mi dělaly boule za ušima! Moc mi chutnala ta trochu nakyslá chuť pomazánkového másla, nebylo to tak sladké a prostě...mňam!

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Děkuji ti , já jsem o tiramisu z pomazánkového másla už slyšela a co jsem tak četla, vedou se o tom vášnivé diskuze . Jednou jsem z něj zkoušela krém a ten se tedy vážně nepovedl, takže se víc přikláním k té skupině odpůrců, ale na druhou stranu, taky jsem mohla mít ne to správné máslo... U mně je možné všechno .

    OdpovědětVymazat
  11. eliskanezvalova20. srpna 2012 v 12:04

    hezké hned bych to snědla

    OdpovědětVymazat
  12. Smekám O něčem takovém se mi může jenom zdát

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: Děkuji, i sny bývají hezké .

    OdpovědětVymazat
  14. Užasný recept :) s mascarpone ještě nemám zkušenosti, ale po tomhle zhlédnutí vidím, že to jde taky. :) Hned bych si to ochutnala :)

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).