Trapná fantazie


Vždycky jsem tak nějak tušila, že nabourávám všeobecné mínění o tom, co se od matky a manželky OČEKÁVÁ. Tedy, na tom nejdůležitějším, lásce k rodině, si s očekáváním notujeme. Na čem už se shodneme méně, je vaření, uklízení, mytí nádobí a provádění všech těch činností, co mě nebetyčně prudí. Nicméně uznávám, že jsou potřebné a tak je, občas s velkým sebezapřením, toleruji. Ovšem na čem se s očekáváním absolutně neshodneme a co je tak nějak navíc, je má fantazie.

Jediná fantazie, která se podle všeobecných měřítek u manželky toleruje, je v posteli a v každodenním vymýšlení, čím nacpat břicho svým bližním. Jako matka jí pak mohu povolit uzdu při vymýšlení výletů, do jakého kroužku uklidit svoje dítě, v krajním případě při vytváření kostýmu na karneval. Ovšem to už jsem taky trochu outmatka, neboť ta moderní by měla jít s dobou a vybrat si z tuny spiderhadrů v papíráku.

Moje tvoření mě baví. Patlám dorty a mňaminy s očima, píchám špendlíky. Občas veršuju a píšu pohádky pro moje děti. Taky tvořím povídky na písmenko, u nichž jsem byla nařčená, že bych měla uvádět autora, když už si je tady takhle vesele kopíruju. Jako by máma od dětí neměla právo občas uniknout z toho mateřského kolotoče a popustit uzdu své fantazii. Už dávno je mi jedno, že se na mě někteří jedinci dívají skrz prsty. No, kecám, občas mě ještě tak divně píchne, když prohodí, že to je na můj věk trapné, že se asi opravdu hodně nudím a že mám moc volného času (ještě, že netuší, že si tady roky pěkně bloguju :)). Volně přeloženo - chtějí říct, že zanedbávám svoje děti. Od matky se totiž očekává, že když už si jednou ty děti pořídila, automaticky jim věnuje 24 hodin denně a pojem volno vypustí ze svého slovníku jako to nejvulgárnější slovo.

Jinak ale hloupé poznámky, že se nechovám patřičně, snáším vcelku dobře. Hlavně proto, že mám neskutečné štěstí, že můj polovičák je založený velmi podobně a tak mu to ani divné nepřijde. Troufám si říci, že i naše děti to, spíše než trapnost, berou velmi pozitivně, obzvláště tehdy, když jim při dortíkopatlání předhodím jako divé zvěři kousky barevného marcipánu :). Kromě toho mě v tom, že nedělám nic nepatřičného, utvrzují ti, které jsem inspirovala a jejichž dílka se zájmem zpovzdálí sleduji :).

A když už jsem načala to tvoření, bylo by vhodné představit moje nejnovější výtvory. Základem je polystyrenové vajíčko, stačí ale trochu zapojit, však víte co... :)

Falešný patchwork - prasátko


Falešný patchwork - kačenka


Pro příznivce falešného patchworku přidávám na TUTO stránku všechny mé návody a inspirace na toto téma :).

38 komentářů:

  1. Janinko nenech se vyvézt z míry a pokračuj ve všem,co jsi tady vypsala. Tvá fantazie je bezbřehá a velmi inspirativní.   

    OdpovědětVymazat
  2. Já teda nevím, komu by co na tvém tvoření mohlo vadit, jsem přesvědčená, že i tvé děti z tvého tvoření mají užitek, páč patláte i hodně všichni dohromady a to je mnohdy daleko víc než třeba nažehlená košilka místo bavlněného trička. A tak tvoření zdar, kačka i prasátko jsou krásný...   

    OdpovědětVymazat
  3. Já teda nevím, ale podle mě je pro děti lepší, když společně spatláte něco, co by sice galerie nevystavila, ale děláte to společně! A to je přece to nejdůležitější, ne? Rozhodně je to kreativní trávení volného času a stokrát přínosnější než se rozplácnout u televize...   

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, patřím také mezi ty maminy kvočny, vychovala jsem tři děti a i když jsou dnes již dospělí mám je stále kolem sebe i svojí vnučku / v létě bude další vnoučátko/, ale plně se stotožňuji s tvým článkem, jsme nejenom matky a manželky , ale především ženy, které mají i své fantazie, své potřeby a není to žádný zločin, odpočinutá matka je daleko spokojenější, než uštvaná ženská která složí jen svým dětem, z toho je jen napětí a to ničemu neprospívá, děti mají rádi milou a usměvavou maminku.

    OdpovědětVymazat
  5. Prasátko a kačenka sú super :)) Aj blog máš pekný :)

    OdpovědětVymazat
  6. Podle mě ti nemá co kdo kecat do života. A myslím si, že kdyby si urození remcalové zkusili taky něco stvořit, hned by se na to koukali jinak.   

    OdpovědětVymazat
  7. Být matkou přece neznamená, že se vzdáš všeho, co máš ráda a co tě baví a naplňuje... jistě, nemáš na to už tolik času, ale stále se nějaký najde - jestli totiž ne, tak sbohem biologické hodiny! Víš co? Děkuji všemu, v co věříme, že jsou lidé jako ty, protože my ostatní máme inspiraci a hned si můžeme připadat... relativně normálně, když tvoříme a blbneme a píšeme a kde co jiného, přestože máme kupu ostatních "povinností"    Jsi úžasná a nenech si to nikým vymluvit! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Je to nádhera to tvoje patlání. Patlej dál, sluší ti to     

    OdpovědětVymazat
  9. Čuník přímo svádí podrbat ho za ušima.

    OdpovědětVymazat
  10. Já si osobně myslím, že jako matka jsi ta nejsprávnější ze správných matek. Především proto, že miluješ své děti. Což kupodivu u mnoha matek nebývá úplnou samozřejmostí.

    OdpovědětVymazat
  11. Moc pěkně jsi to napsala. A tady ty představy, že budeš mámou dvacet čtyři hodin denně, ve smyslu, že se budeš věnovat jen dětem, manželovi, dětem, dětem, manželovi, rodičům, dětem, manželovi,dětem, tchánovcům, dětem, manželovi, dětem a dětem, tak ty představy by měli představující si vztáhnout na sebe a ve smyslu zameť si před svým prahem by si tohle měli vyzkoušet. Děti by asi těžko ocenily uštvanou a permanentně frustrovanou mámu, a manžel by asi těžko ocenil frustrovanou a permanentně naštvanou manželku.

    OdpovědětVymazat
  12. Vždycky se najde nějaký mamlas, který bude mít potřebu tě řešit a bude ti chtít kecat do života. Nechť si ráčí trhnout nohou

    OdpovědětVymazat
  13. [1]: Klub? To nezní vůbec špatně - co třeba Klub nepochopených matek s fantazií?

    OdpovědětVymazat
  14. [16]:Ja myslím, že už samotná komunita matiek blogeriek je niečo na spôsob klubu matiek trčiacich z davu.

    OdpovědětVymazat
  15. Fakt nechápu, jak zrovna tebe může někdo obviňovat, že se nevěnuješ dětem, ten musí být asi padlý na hlavu. Vždyť společné tvoření, je ten nejlépe strávený čas rodičů s dětmi.

    OdpovědětVymazat
  16. Naopak!!!Jseš matka která na mateřské nezblbla a neřeší jen to jaké dítko vyprodukovalo nebo ne, hovínko a jak se ten ňuňánek chová nebo ne.....jdeš si svou správou cestou a děláš všechno proto aby měly tvoje děti nádherné vzpomínky na to co jim maminka dokázala vytvořit k narozká ale i k naprosto normální všední svačině. Nenech si tohle ničím a nikým otrávit protože tady je hlavní že tvoje děti jsou spokojené! A tvé tvoření a fantazie vce sféře píchání je naprosto úžasné! Kačena ani prase by mne tedy fakt nenapadly

    OdpovědětVymazat
  17. Článek jsem ještě nečetla,ale to prasátko mě dostalo.Houstičky si udělej jsou opravdu super.

    OdpovědětVymazat
  18. Janinko,článek jsem přečetla a s klidem angličana mohu říci,ať si každý trhne nohou co máš nebo nemáš dělat.Jak vidím,tak vedeš dítko k tvoření,zda je to někdy takové nebo makové si z toho nedělej nic,je to tvořeno s láskou k dětem a oni zase dělají radost hlavně Tobě.Jsi šikulka a dobře to popsala 15.mengano,má pravdu a komu se něco nelíbí,tak ať si trhne.Ráda k tobě zajdu pro inspiraci a to prasátko mě teda dostalo.máš u mě 1************   

    OdpovědětVymazat
  19. [21]:[22]: Budu se opakovat jako v předchozích komentářích, mockrát ti děkuji . A ty očička se dají sehnat normálně v papírnictví :).

    OdpovědětVymazat
  20. Marcela Křivková28. února 2014 v 18:02

    Dobrý den jsem překvapená co všechno jde uděla z mašliček.Byla bych moc ráda  jestli bych Vás mohla poprosit o návod na sovu a na prasátko.Jsem začátečník.Udělala jsem vajíčka,zvonečky,koule,ale prasátko ani sovu nemůž zvládnout.Moc moc Vám předem děkuji.Křivková.

    OdpovědětVymazat
  21. Janinko díky očička jsem sehnala u nás v kreativním obchůdku,ale jsem vyklepaná z tvého posledního článku o přestavbě...

    OdpovědětVymazat
  22. [24]: Dobrý den, návod na zvířátka zatím nemám v plánu, pokládání stužek je totiž hodně podobné, jako u tohoto mého vajíčka: http://moje-mozkovna.blog.cz/1204/falesny-patchwork-vejce-navod-podruhe, jen u zvířátek jsem dávala pro efekt vždy dvě vrstvy. Obličej a nožičky jsou z pěnové gumy, oči  i gumu jsem sehnala v papírnictví, na zvířátka je vše přilepeno vteřinovým lepidlem. Pokud by jste si s něčím konkrétním nevěděla rady, napište, určitě odpovím .

    OdpovědětVymazat
  23. Vykašli se na rýpaly a patlej dál ty své kreativní a roztomilé výtvory. Někteří lidi si myslí, že mají patent na rozum a mohou druhým vnucovat svůj pohled - ale jak už tady zaznělo, dětem nejvíce prospěje šťastná maminka, ne uhoněná a naštvaná bytost, která jen lítá s hadrem. Navíc se děcka učí, že máš taky nárok na své zájmy.

    OdpovědětVymazat
  24. [27]: Mockrát ti děkuji, momentálně bych sice svoje dítka spráskala na jednu hromadu, jak mě točí, ale doufám, že si budou jinak šťastnou a spokojenou maminku pamatovat .

    OdpovědětVymazat
  25. Krásna tvorba, veľká vdaka za inšpiráciu

    OdpovědětVymazat
  26. [31]: Mockrát děkuji, není vůbec zač!

    OdpovědětVymazat
  27. Smekám, je to nádhera a jste úžasně šikovná

    OdpovědětVymazat
  28. Moc hezky napsaný článek :) Taky mám občas pocit, že jsem "jiná" než ostatní maminy. Nemusím mít doma všechno tip ťop, navařeno, napečeno, udělaný domácí chleba a podobně. To radši trávím čas hraním si s mým synem. A nebo si prostě dělám čas i sama na sebe. Chodím cvičit, jednou za měsíc si chodím dokonce i na masáž, protože mám skvělého partnera, který syna dokáže pohlídat a já si můžu chvilku oddechnout. Nebo se snažím, abych nezakrněla, tak jsem si třeba na narozeniny nechala nadělit tenhle kurz angličtiny http://anglictina-bez-biflovani.cz/anglictina a podle toho se učím. Nemám potřebu být jako jiné matky na mateřské a obětovat se jen a jen dítěti. I proto mě třeba neskutečně baví na instagramu Diana Kobzanová - ta všechno řekne na "plnou hubu" :)

    OdpovědětVymazat
  29. [35]: Moc děkuji a přeji, ať prožijete mateřskou v klidu a pohodě .

    OdpovědětVymazat
  30. Teda holky, koukám co všechno se dá vytvářek a jsem nadšená. jsem doma na rodičovské a jak to tak bývá ze začátku to bylo super, užívala jsem si to plnými doušky, ale po 10 měsících už mi to začíná být stereotypní. Snažím se nedělat věci každý den uplně stejně, ale i tak bych potřebovala nějak víc zabavit, třeba když malá spinká..něco dělat aby mě to bavilo ale nemůžu zatím přijít na to co by to jako mělo být Dokonce jsem se i dívala na nějaké kurzy angličtiny, protože mi to vnukla kolegině z práce, když jsme s malou byly na návštěvě..že se taky učila angličtinu.., já teda žádné základy nemám, znám jen pár vět co jsou známé..ale celekm mě zaujala Monča s kurzy anglictina-bez-biflovani.cz koukala jsem na to a je to online z domu..můžu si zaplatit základní kurz na nějakou dobu..což mi přijde super..otevřu program kdy bude čas. Asi to zkusím.. Taky moje kamarádka začala třeba plést takové ty pěkné čepičky s kšiltem,ale nevím zda bych to já zvládla. Nebo ještě jako na základce jsem pěkně malovala, tak mě i láká malovat olejovými barvami na plátno..jenže co jsem tak koukala jedna barva vyjde na 125kč..a plátno taky stojí ..tak abych neutratila za něco co načmárám a nebude to k ničemu..tak uvidím a budu hledat co  všechno maminy vyrábí a dělají aby si okořenily čas.

    OdpovědětVymazat
  31. [37]: Děkuji za komentář a přeji hodně štěstí při tvoření .

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).