Dort s LEGO smajlíky

 
Jako téma svého letošního narozeninového dortu si třináctileťák vymyslel oblíbený předmět z jedné počítačové hry - papírovou krabici. Jo, čtete dobře. Krabici. Tedy on vlastně původně nevěděl, co by chtěl, ale protože jsem mu pohrozila, že jestli něco okamžitě nevymyslí, postavím mu na dort duhového jednorožce, zalekl se. A vymyslel něco ještě horšího - krabice, která vypadá jako papírová, byl oříšek, ze kterého jsem nebyla ani trochu nadšená, a popravdě se přiznám, který jsem se vlastně ani moc nesnažila rozlousknout. A protože mám ráda svoje šedé buňky a už jsem vyrostla z toho se za každou cenu všem do roztrhání těla zavděčit (i když u těch dětí mi to ještě tak úplně nefunguje a kolikrát bych jim snesla i modré z nebe), ani z toho nemám blbý pocit. Obzvláště, když se mnou vymyšlená varianta bé docela povedla a co víc, dokonce se oslavenci i líbila. Vždyť LEGO je vlastně taky taková krabicová kostka. A má ho rád. Myslím :).

Piškotový polonaháček nadýchaným máslovo-vanilkovým krémem promazaný, čerstvými malinami a borůvkami prosypaný, potahovkovou peřinkou přikrytý. 
Takové dortové miminko, tři kila třicet :).

Potetovaná Janinka


Kdysi jsem v článku Absolutní jednička psala o tom, že "jsem zatím neměla nutkání lepit si umělé drápky na své vlastní nehty, neprodloužila a nezahustila jsem si vlasy, tělo jsem si nenechala počmárat žádnou kérkou a řasy a obočí mám ještě svoje. Nepodstoupila jsem liposukci, zadek nemám vycpaný implantáty a prsa a obličej mám taky původní". Při nedávném vypravování historek z mého dětství synkům jsem si zpětně uvědomila, že to s tou "kérkou" byla tak trochu lež. Není kdovíjak velká a neodpustitelná, k tomu navíc ještě neúmyslná, ale pořád je to lež. A já cítím potřebu to napravit, protože pořádek dělá přátele, že jo. Přijměte proto prosím mou hlubokou a upřímnou omluvu a já vás za to odměním pohledem na mé tetování, které je v mnoha ohledech naprosto unikátní:

Za prvé - měří asi milimetr a je patrně jedním z nejmenších na světě.
Za druhé - mám ho již od dětství - zhruba od počátku druhého stupně základní školy.
Za třetí - tatérkou byla má vlastní sestra.  
Za čtvrté - získala jsem ho nedobrovolně a bylo na mně aplikováno násilím.
Za páté - bylo provedeno grafitovou tužkou.

Tvoření se seniory


Když se mě někdo zeptá, jaké mám zaměstnání, je pro mě nejvýstižnější a nejrychlejší vysvětlení "něco jako učitelka/vychovatelka v mateřské škole nebo školní družině, akorát v domově pro seniory" :). Svou práci miluji a není činnost, kterou bych v ní nějak zvlášť upřednostňovala nebo upozaďovala. Kdo mě zná, mohl by si myslet, že tou nejoblíbenější, kterou pro klienty připravuji, je tvoření, a přiznávám, v prvních týdnech jsem si to myslela taky. Po té, co mi u takové aktivity tekly čůrky potu i v místech, o kterých jsem si myslela, že to snad ani není možné (a to jsme na ní někdy dvě), jsem velice rychle změnila názor, a tak se teď staví na stejnou úroveň ostatním aktivitám. Kromě toho, že tvoření se seniory je velmi náročné fyzicky, vymyslet něco, co by při této činnosti nebylo příliš infantilní, u čeho by si senioři procvičili jemnou motoriku a co by je bavilo, je taky někdy tvrdý oříšek. Ale snad se mi to daří - klienti odchází spokojení a já jsem si jistá, že nikdy nesklouznu k vystřihování berušek a kytiček. A pokud mají nějaké naše výtvory nádech hravosti, je to úmyslné - většinou se totiž jedná o tematickou výzdobu či drobné dárečky pro pravnoučátka klientů nebo návštěvníky domova, které si mohou vyzvednout na recepci. Jen tak, pro radost  :).

Výrobce modřin


Moje dítě má talent na modřiny. Přesněji řečeno, má talent na vyrábění modřin. Tedy ještě přesněji, má talent na vyrábění modřin malováním. A to mi přijde nefér, protože já kvůli modřině musím spadnout ze židle, kdežto jemu k ní stačí fixy...

Jako má malíř své plátno, tak i Matěj má to své. A k malování nepotřebuje ani paletu, barvičky si míchá a zkouší rovnou na kůži :).