Dort houba - návod


Sladká houba pro maminku sklidila úspěch a tak bych se s případnými příznivci chtěla podělit o návod na ní. V postupu na výrobu najdete i pár vychytávek, jak si trochu usnadnit práci, na které jsem přišla za tvůrčího pochodu :).

Protože by obrázků bylo zbytečně moc, scvrkla jsem fotografie do několika koláží, snad to přežijete.

Ze všeho nejdříve jsem si vyrobila krém - uvařila jsem jeden vanilkový puding v 250 ml mléka, po vychladnutí jsem ho přimíchala do vyšlehané máslové směsi (50 dkg másla, 24 dkg cukru a 10 dkg mletých ořechů) a nechala odpočinout v lednici. Krém na dort dělám poctivý, máslovo-ořechový, je osvědčený a také proto, že na jiných krémech se mi marcipán roztéká.

Pak jsem si připravila piškot - ušlehala jsem do pěny 7 vajec s 28 dkg cukru a jedním cukrem vanilkovým, pak přidala 28 dkg polohrubé mouky a nakonec pomalu přilévala 7 lžic vlažné vody. Těsto jsem nalila na klasický plech a upekla do zlatova.

Během chladnutí piškotu jsem si připravila vhodné nádoby na "klobouk" a "nohu" houby. V mém případě výborně posloužila hluboká miska a plastový kelímek pro děti, které jsem následně vyložila dostatečně velikým mikrotenovým sáčkem.

Z piškotu jsem skleničkami a miskami vykrájela různě veliká kolečka. Na dno misky i kelímku jsem jako první dala piškotové kolečko...


...navrstvila krém a pak jednotlivé vrstvy střídala, poslední vrstvou byl piškot. Obsah kelímku i misky jsem pořádně "uhňácala" :), mikrotenovým sáčkem uzavřela a zatížila, mně posloužily kotouče na činky mého manžela :), a šoupla opět tuhnout do lednice.

Ze zbývajícího piškotu jsem vykrojila větší kolo, které posloužilo jako podstavec pod houbu.


Korpus jsem pomatlala krémem a putoval za svými kamarády miskou a kelímkem do chladničky.

Pak jsem začala zpracovávat marcipán, který jsem si připravila den předem. Při jeho výrobě jsem smíchala 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučky, 2 lžíce pšeničného sirupu, dvě lžíce vody a jednu lžičku mandlového aroma. Je-li marcipán moc tuhý, přidáme po kapkách vodu, nebo naopak, je-li moc řídký, dodáme sušené mléko. Hnědý marcipán obarvilo holandské kakao, oranžově a zeleně trocha potravinářského barviva.

Nejprve jsem si vyválela zelený plát, přitiskla ho ke kulatému korpusu, ořízla a ze zbytku vyrobila trávu, kterou jsem připevnila po celém obvodu korpusu.

Pak jsem vytáhla z lednice "nohu" a "klobouček", díky mému předchozímu "uhňácání" se krém dostal i do stran...


...a tak nebylo potřeba příliš krému na zakrytí volných piškotových míst.

Nohu jsem pokryla bílým vyváleným marcipánem, štětcem jsem jí ve spodní části nabarvila (kakao rozmíchané s trochou rumu), na klobouček jsem použila marcipán hnědý a opět nechala zatuhnout v lednici.

Mezitím jsem si vyrobila zbytek marcipánových dekorací.


Když všechny části pořádně ztuhly, začala jsem je kompletovat. Nohu jsem položila na zelený podklad a do ní zapíchla několik špejlí, které projely i skrz spodní korpus. Na špejle jsem nasadila klobouček, na něm jsem uhladila a opravila nerovnosti marcipánu a osázela ostatními marcipánovými dekoracemi. Spodní část klobouku jsem nechala jen tak, bez krému i marcipánu, piškot totiž vypadá jako část opravdického hříbku :).


No a je hotovo :).

31 komentářů:

  1. tedy, máš stále můj obdiv za trpělivost :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasný dort a docela "srozumitelný" návod i pro takové amatéry, jako jsem já. Díky

    OdpovědětVymazat
  3. Marcipánové dorty miluju! Moje mamka je dělá už pár let a jsou opravdu výborné. Jak po estetické tak i chuťové stránce. Já už si ani dort bez marcipánu nedovedu představit! Ona dělá marcipán pomocí marshmellownových bonbónů. (pak sušené mléko + cukr + aroma) Chutná to stejně, ale mamce to přijde lépe formovatelnější na vyválení do úplného tenka. Taky je pružný takže se netrhá. Takže my tento poctivý marcipán už neděláme.

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jooo, já houby nemám ráda, nejím je, ale tuhle bych slupla hned..

    OdpovědětVymazat
  5. To je hotový umělecký dílo, trpělivost teda máš boží....Moc pěkný, škoda jíst..   

    OdpovědětVymazat
  6. Ježííííši, to je nádhera

    OdpovědětVymazat
  7. Dort už jsem měla tu čest obdivovat. Návod je super, je to jednoduché a přitom hezké. Už přemýšlím, komu by se to mohlo hodit.

    OdpovědětVymazat
  8. [1]:[2]:[4]:[5]:[6]: Moc vám děkuji !

    OdpovědětVymazat
  9. Ten je krásnej! Hned bych si dala.... :)

    OdpovědětVymazat
  10. Noo, nešlo zrovna o časově nenáročnou srandu. Já si sice domácí marcipán také dělám, ale spíš jen na ozdůbky a tak, ale potahovat dortík jsem se ještě nějak neodvážila. Asi to budu muset také někdy zkusit, výsledky mohou být naprosto úžasné. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Janinko obdivuji tvoji bezmeznou trpělivost. Myslím,že nejsem zrovna nešikovná, ale psychicky bych na to neměla. Při sebemenším nezdaru bych dort zadupala do podlahy. Musí tě to šíleně bavit Ještě líp, než z nadhledu ,vypadá houbička z podhledu, krásnej sameťák Ježiš, já bych šla na houby!

    OdpovědětVymazat
  12. Ty se pouštíš do čím dál obtížnějších tvarů. Vedeš si ale výborně, moc se ti to povedlo!

    OdpovědětVymazat
  13. [17]: Jo, příští týden se chystá udělat marcipánový model Jablonce i s jeho obyvateli. Zatím to však vázne na nedostatku černého marcipánu.

    OdpovědětVymazat
  14. [10]:[11]:[12]:[13]:[15]: Děkuji vám !

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj máš doma morské prasitko a chceš sa o ňom dozvedieť viac?! Tak sa prídi pozrieť na moju web stránku :)

    OdpovědětVymazat
  16. wow... mazany... takovy dort jsem jeste nevidela :) vypadá chutne :)

    OdpovědětVymazat
  17. [20]: Nevím, jestli mořské, ale prasátek mám doma několik .

    OdpovědětVymazat
  18. Ten dort je úžasný. Přála bych si takový jednou najít na své narozeniny - takovou pěknou mochomůrku...

    OdpovědětVymazat
  19. Že ty si nezařídíš nějakou uměleckou cukrárnu!

    OdpovědětVymazat
  20. [23]: Děkuji . Já bych si taky přála, aby mi někdo upatlal k narozeninám dort. A je jedno jak by vypadal...

    OdpovědětVymazat
  21. Smekám před Tebou! Vážně úžasný nápad a kolik jsi do toho vložila trpělivosti, kreativity a cukrářského umění! Sama bych tohle určitě nezvládla, ani nechci vědět, jak by potom kuchyň vypadala Ale to není Tvůj případ

    OdpovědětVymazat
  22. [26]: No tak to jsi neviděla při tom patlání mojí kuchyň... Ale děkuji ti !

    OdpovědětVymazat
  23. No já budu ráda, když se mi to povede takhle - ještě jsem nikdy nic takového nedělala Jinak Vám mockrát děkuji za průměry. Můžu ještě poprosit výšku kelímku a misky? A kolik těch koleček korpusu jste dávala do misky a kelímku?

    OdpovědětVymazat
  24. Skočila jsem do kredence s metrem a výška obou dvou je něco málo přes 8 cm. Do každého z nich se mi vešla čtyři kolečka vysoká asi jeden cm.

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).