"Mami, uděláš mi k narozeninám stejnej dort, jako babičce? Ten čokoládovej?"
"Ty nechceš máslovej potaženej dort s figurkama???"
"No, nechci, mně to totiž moc nechutná a je to hrozně sladký..."
Kdyby mi to ten tydýt řekl o několik let dříve (tak, jak to udělala moje maminka hned po prvním potahovaném dortu ode mě), šokovalo by mě to asi méně. Nu což, změna je život a čokoládu já tuze ráda.
A když čokoládový dort, tak echt čokoládový. Kakaový korpus prokládaný banány a fantastickým krémem ze šlehačky, ledových kaštanů a čokolády na vaření, politý lahodnou polevou vytvořenou opět ze smetany na šlehání a čokolády na vaření, korunován čokoládovým obrázkem na přání. Megakalorická bomba, která ale stála za to a bez přehánění chuťově ten nejlepší dort, jaký jsem kdy upatlala. Vláčný, sladký tak akorát, chuťově skvěle nakombinovaný a na jazyku se rozplývající. Prostě mňam!
Recept na "Echt čokoládový banánový dort" :) o průměru cca 25-30 cm. Jak tedy na to?
Den předem je třeba si připravit krém:
3 kelímky smetany na šlehání (min. 30%)
3 tyčinky Ledových kaštanů
200 g čokolády na vaření s vysokým obsahem kakaa
Smetanu vlijte do hrnce, zahřejte a přidejte Ledové kaštany. Nechte rozpustit, přiveďte k varu a nechte vařit asi 1 minutu. Přidejte nalámanou čokoládu, odstavte a za stálého míchání rozpusťte. Tekutou hmotu nechte vychladnout, přikryjte a dejte přes noc do lednice. Druhý den pak vymíchejte šlehačem v tuhý krém.
Den předem se může připravit i korpus:
6 vajec
180 g cukru
1 vanilkový cukr
60 g mletých ořechů
40 g kakaa
120 g hladké mouky
40 ml oleje
1 rovná lžička prášku do pečiva
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem, přidejte olej, kakao, ořechy, prášek do pečiva a nakonec mouku. Do tuhé směsi vmíchejte bílky. Pečte ve vymazané formě s dnem vyloženým pečícím papírem při 170 stupních cca 30-40 minut, propečenost vyzkoušejte špejlí.
Korpus i krém rozdělte na tři části, dort skládejte v pořadí korpus, krém, banány, korpus, krém, banány, korpus. Dílko zmáčkněte, aby se krém uvnitř rovnoměrně rozprostřel a naneste poslední vrstvu krému, kterou pokryjte i strany dortu.
Uložte do lednice, po ztuhnutí přelijte polevou:
1 kelímek smetany na šlehání (min. 30%)
200 g čokolády na vaření
Smetanu zahřejte, přidejte čokoládu a míchejte do rozpuštění. Odstavte z plotýnky a po vychladnutí polevou dort přelijte.
A to je vše. Dobrou chuť! :)
Kousek by se hodil, protože čokoládové dorty mám ráda a protože vedle sebe mám tak nějak opuštěné kafíčko
OdpovědětVymazatUrčitě sklidil úspěch! A ještě se zdravým ovocem!
OdpovědětVymazatVypadá exkluzivně, ale kdepak je recept, abych mohla taky vyyzkoušet? Tedy pokud není tajný))) Prosím, prosím, gatě nosím:_))))
OdpovědětVymazatTeda Jani, tleskám a současně slintám nad klávesnicí. Před chvilkou jsem měla kousek salámu a sladká tečka by se hodila.
OdpovědětVymazat[1]: Tak šup do špajzu pro něco sladkého!
OdpovědětVymazat"Kakaový korpus prokládaný banány, krémem ze šlehačky, ledových kaštanů a čokolády, ..."
OdpovědětVymazatČokoláda, banán, smetana, ořechy.. přímo ďábelská kombinace! Ta poslední fotka je útok na mé chuťové buňky!! Už jsem nepekla ani nepamatuju (vedro) teď se trochu ochladilo a už mě honí mlsná
OdpovědětVymazatOuvej, to mám jako naschvál večer. Výborný recept, jen bych dala místo banánů maliny- ty já ráda, ale kde je vzít, že? Nakonec banány jsou zdravé...
OdpovědětVymazatTéž se přidávám s gratulací a musí konstatovat, že se dort povedl...voní až sem a já slintám a slintám...
OdpovědětVymazatTak ta šlehačka s kaštanama mne dostala. Miluju jak klasickou tak pařížskou a tohle musí být naprostý luxus!
OdpovědětVymazatOpisuju, půjčuju, děkuju, dobrou chuť přeju
OdpovědětVymazatDort je neskutečný, o šlehačce s kaštanama jsem ještě neslyšela...úplně voní z compu!
OdpovědětVymazat[6]: My máme Homera taky rádi, doslova ho žereme . Taky to chudák schytal jako první .
OdpovědětVymazatAč jsem se zařekla, že po kalorické bombě, kterou jsem uplácala minulou sobotu, že dorty už dlouho ne, tady bych se opět nechala přemluvit. To musí být hodně dobré... Mňam.. Ještě, že je to jenom fotka...
OdpovědětVymazat[14]: Sladký je dobrý na nervy, bez výčitek bych uplácala další dobrotu . A děkuju!
OdpovědětVymazatSimsny moc už nemusím, ale jako dort to vypadá dobře ?
OdpovědětVymazat[16]: Díky, já mám zase Simpsonovi ráda moc .
OdpovědětVymazatTen je krásný !!!!
OdpovědětVymazatMňam, děkuji za přiložení receptu, já hrozně ráda peču dorty, ale už mi dochází nápady, jaké dělat a ten Homer, to je prostě neuvěřitelné, jsi dobrá, šíleně šikovná. :)
OdpovědětVymazatKastany mi byly taky privezeny ale ty teda do dortu neobetuju Ale jinak dortik vypada naprosto bezvadne!
OdpovědětVymazat[18]: Moc děkuji!
OdpovědětVymazatJežiš, já bych si hned dala
OdpovědětVymazat[22]: Blbá otázka, co vznikne, když upečeš švici?, to je nějaký místní název? Google mi pořád nabízí jen slovo svíce, takže jsem z toho houby moudrá!
OdpovědětVymazat[22]: Asi jsem to už našla! Švica je ségra, že jo? Takže ty asi nebudeš péct svojí sestru, ale dort své sestře. No to jsem to zvojtila!
OdpovědětVymazatJá raději ty máslové, klidně bez figurek.
OdpovědětVymazat[25]: To můj polovičák taky a na svém zvyku nehodlá nic měnit .
OdpovědětVymazatTýýý brďo .... jen čtu recept a sbíhaj se mi sliny
OdpovědětVymazat[27]: Děkuji ti!
OdpovědětVymazatJeště že si sladké úspěšně zakazuju, jinak bych Homera poslintala.
OdpovědětVymazat[29]: Tak to jsi dobrá, já si sladké taky zakazuju, ale ani trochu úspěšně .
OdpovědětVymazat[30]: Asi to jediné se mi Janinko daří! Leč váha to nějak nevidí?
OdpovědětVymazat[31]: No tak alespoň, že to!
OdpovědětVymazatJá bych se teda neudržel a spráskal bych ho celý sám. Nerozdělil bych se ani o kousek :P První bych slupnul Homerovu hlavu ;)
OdpovědětVymazat[33]: A já se vsadím, že nespráskal, protože ten dort byl hutnější než bažina. Jo, a Homer to schytal jako první, jak jinak .
OdpovědětVymazatVymazlenej! Chtěla bych být tvůj syn...alespoň na narozeniny!:)
OdpovědětVymazat[35]: Díky , synky mám už dva, ale cérka by se hodila .
OdpovědětVymazatČokoládové dortíky já můžu Musela to být dobrota.
OdpovědětVymazat[37]: Byla, určitě jsem ho nedělala naposledy .
OdpovědětVymazatbožínku, tak to je tedy dílo! a já si jdu utřít ten poslintaný pracovní prostor!
OdpovědětVymazat[39]: Mockrát ti děkuju, kachničko!
OdpovědětVymazatSááákryš, už když jsem četla složení, tak jsem si říkala, to musí být megachuťovka!
OdpovědětVymazat[41]: Převeliké díky ti posílám!
OdpovědětVymazat[42]: Jasně!
OdpovědětVymazat[43]: Tý brďo, tak to je hustý, ty suroviny, jedna velká mňamina vedle druhý, díky za inspiraci!
OdpovědětVymazat[24]: Ano ano nepovedl se, takže nic
OdpovědětVymazat[45]:
OdpovědětVymazatJá chi takyyyyyyyyyyy
OdpovědětVymazat[47]: Pozdě!
OdpovědětVymazat