Rok uběhl jako voda, Velikonoce zlehka ťukají na dveře a Janinka je tu s tradičním netradičním beránkem. V uplynulých letech už jste mohli v mém zvěřinci vidět ledasco - kohoutem, jezevčíkem či jednorožcem počínaje a dráčkem alias Godzillou a loňským prasátkem konče (minigalerie s odkazy k nahlédnutí na konci článku). Letos jsem tápala, jakou transformaci těstu z formy, která jako beránek nevypadá ani omylem, vymyslet. Trn z paty mi vytrhl můj polovičák, i když... jak se to vezme.
“No tak udělej sloníka!”
“Ty jsi se zbláznil! Jak jako sloníka, viděl jsi, jak vypadá ta forma? Jak z toho mám asi tak vyrobit slona?!?”
“Úplně normálně, hele, já ti to nakreslím.”
Ne, že by mi to nákres jakkoliv ulehčil, stejně jako to, že mi i letos beránek, tedy sloník, opět nedal nic zadarmo. Na hladké sloní kůži se objevil milion bradavic (rozuměj rozinek, kandovaného ovoce a sekaných mandlí) a jako bonus se při vyklápění tradičně rozlomil na tři kousky (fakt nechápu, proč jsem tu formu ještě nevyhodila!!!). Naštěstí operace slepením čokoládou dopadla vcelku dobře, stejně, jako plastika nosu. Tedy chobotu. Výsledek má k dokonalosti daleko, protože dvě bílé polevy se špetkou černého barviva překvapivě nestačily k zakrytí nerovností povrchu a další nejbližší se nacházela v Lidlu. Chvíli jsem dokonce koketovala s myšlenkou, že slon dostane ještě jeden přeliv z čokolády mléčné a bude z něj mamut. Protože ale při včerejší plastice chobotu došlo víno, nakonec jsem konstatovala "se.. na to" a bylo vymalováno. Doslova.
Nejkrásnější je ten ocásek! Přeji pěkné svátky a trochu tepla i v Jablonci.
OdpovědětVymazatMoc děkuji! :)
VymazatNe, je krásný...!
OdpovědětVymazatHezké a veselé Velikonoce. U vás veselé bezpochyby :-D.
Díky Pade, veselé určitě! :)
VymazatJani, i tentokrát sis dokonale vyhrála a výsledek je super. Mně se líbí fakt hodně, Zdravím 🐤🐥
OdpovědětVymazatDěkuji, Evi, taky náramně chutná, už mu zbývá jen hlava :).
VymazatTo je krásný slon.
OdpovědětVymazatHezké velikonoční svátky, Janinko. 🙂
Děkuji, Nikolko! :)
VymazatJééé, to jsou nádherný beránky. Všechny! U mě vede jezevčíček, ale opravdu všechny jsou k sežrání. :-)
OdpovědětVymazatTaky se půjdu pustit do pečení, ať je na zítra potvor nachystaný. Můj beránek, teda formička, má uši do stran, tak trnu, že se při vyndávání z formy ulomí a upadnou. Loni jsem ho dělala poprvé, do té doby jsem neměla formu. A vzpomínám si, že to byla docela štrápáce správně těsto rozdělit do dvou částí formy a pak je dát před pečením na sebe, aby se těsto nevylilo. Budu muset vyhmátnout na netu recept na co nejhustější těsto. Nebo to péct odděleně a po upečení slepit. :-)
A proč odděleně? Vždyť se těsto nalije do spodní části, druhou přiklopí, při pečení nabude a vyplní tu horní část..... po upečení se vrchní část sejme a ze spodní beránek vyklopí.... o tom, že by se mělo dávat zvlášť do každé části formy slyším poprvé.
VymazatTo jsem si taky myslela, že by to mělo fungovat, jak to popisujete. Ale už nevím z jakého důvodu se mi zdálo, že to nepůjde. Dobrá, tentokrát zkusím dát na vaši radu. :-)
VymazatOby, moc děkuju :).
VymazatPodobnou formu, jakou popisuješ, má moje ségra, tuším, že je to je stejně, jak popisuje Vendy, jen se do toho nalije těsto a při pečení nabude. Já mám na normálního beránka (peču vždycky dva, jednoho do ZOO koutku :D a druhého normálního si zdobí kluci) formu ze silikonu, ta je super, jen mi vždycky prasknou zádíčka. Teda beránkovi :D.
Vyjde to, ale záleží na velikosti beránka a množství těsta. Někdy najdu recept který mi sedne, ale těsta je jen tolik že sice vyběhne ale neotisknou se mu ty zádíčka úplně, jindy je přímo dokonalý. ideál je, když je spodní část formy plná zhruba centi pod vrch. Pak by měl být beránek v pořádku. Záleží i na tom jak moc těsto vybíhá. Mám tyhle formy tři velikosti od malého po tak zhruba kilového berana a málokdy mám problém.
VymazatTak abyste věděly, zase mi ten beran dal zabrat, i když jsem poslechla VendyW a dala těsto do spodní části (s čumáčkem) a přiklopila skoro-prázdnou zadní částí. V návodu psali péct 40 - 50 minut, já to pekla nejmíň hodinu a čtvrt a ze škvíry mezi dolní a horní části pořád unikalo tekuté těsto. Se vedle beránka na plechu takto upekla ochutnávka. :-) Až přestal únik těsta, ještě jsem to v troubě chvíli sušila, tak doufám, že nebude v útrobách nedopečený. Ono se to, že jo, má propíchnout špejlí, aby se vidělo, jenže dost blbě se propichuje, když nějakou dobu trvá, než se podaří sundat aspoň jedna část formy. Na povrchu tedy nevypadá nejhůř, ani uši se neulomily. No, přinejhorším poslouží aspoň jako dekorace. :-)
VymazatBeránek a kolik si s ním člověk užije nervů, že? :D Oby, tak pak podej report, jestli je jedlý :).
VymazatTo jo to co jsem psala, musí člověk vychytat kolik těsta tam nalít aby se obtiskly i záda a přitom nevytékalo....taky jsem měla recept typu Hrnečku vař.
VymazatNo to teda! Ještě, že jsou ty Velikonoce jen jednou do roka. Jenže pak zas není možnost častěji s tím beránkovým pečením experimentovat. :-D Příště dám o něco vyšší teplotu, než co psali. Asi už naše trouba pomalu dosluhuje a peče nějak slaběji.
VymazatTak jako z formičky na beránka udělat slona, tak to klobouk dolů! To jsi chobot pekla zvlášť? to nějak nechápu, páč většinou těsto na beránka je tekuté, takže se nedá nějak formovat zvlášť....
OdpovědětVymazatDííík :). Normálně zdobím ta svoje zvířátka čokoládovými dekoracemi, které si připravím předem na pečící papír, ale letošní chobot byl těžký kalibr, takže jsem ho i s ušima domodelovala z potahovky na dort :D.
VymazatI ty liško podšitá!
VymazatJá vím :D.
VymazatMáš to všechno fakt perfektní. jsi obdivuhodná Jani. Krásné svátky Ti přeji.
OdpovědětVymazatDěkuji ti moc! :)
VymazatŽe výsledek má k dokonalosti daleko? Já teda myslím, že tento sloník dokonalý je! :)) Jsi moc šikovná! Jinak děkuji za milý komentář a za přání, taky přeju krásné svátky a sluníčko! U nás byl včera sníh, pak déšť.. dneska odpoledne ale už konečně vysvitlo :)
OdpovědětVymazatDěkuji ti, Terezko :). Včera taky trochu vykouklo sluníčko, ale předevčírem se to u nás taky střídalo, sníh, déšť, malé kroupy, zrovna jsme byli na velikonočních trzích. Ale i tak tam bylo fajn :).
VymazatVzhledem k velikosti uší jde o slona indického. (i podle tří nehtů v nákrese)
OdpovědětVymazatGratuluji v nádhernému výsledku.
Ale vše se započalo už vizí a skvělým projektovým plánem.
Milý Tlusťjochu,
Vymazatchtěl jsi říct, že jde o slona afrického (větší uši a 3 nehty na zadním chodidle). :-)
Pravda, spletl jsem se, bude to vskutku ylo.
VymazatDěkuji, nákres byl vskutku prvotřídní, bez něj by to nebylo ono :).
VymazatTady se sešli zoologové! A já myslela, že to je jen slon :D.
VymazatMilá Janinko,
OdpovědětVymazattvoje výtvory byly, jsou (a budou) VŽDYCKY DOKONALÉ a hlavně originální! Nevím, co víc bys chtěla?! :-)
Příjemně strávené velikonoční svátky přeju tobě i všem tvým čtenářům! :-)
Jé, Dorka, ráda tě vidím! :) A moc děkuju, i tobě krásné svátky jara přeji! :)
VymazatOuha, já tě nevidím... Vidím jen tvůj zlatý odlesk... :-)
VymazatZlatý odlesk... to je tak hezký... :)
VymazatJaninko, normálka! - indický velikonoční beránek, co bys chtěla! ještě jsi nepekla usurijského tygra! Jiřina z N.
OdpovědětVymazatPřesně, normálka :D. Díky za tip, Jiřinko! :)
VymazatJaninko, slon je bezva ! Navrhuju na příští rok dát berana nastojato a udělat surikatu .o). Veselé Velikonoce, pa. Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, děkuju! :) Surikata je skvělý nápad, jen budu muset těstu uříznout hlavu a připevnit ji špejlí, ale to půjde :D.
VymazatJe boží!!!!!
OdpovědětVymazatDíky, Hani :).
VymazatJaninko, :D - máš úžasné nápady.
OdpovědětVymazatMoc děkuji! :)
VymazatJaninko, tak sloník ještě nebyl :-) Náhodou se povedl, obdivuji. Dcera když viděla našeho beránka prohlásila, že hrůzou ani neusne :-))
OdpovědětVymazatDěkuji ti :). Dceři se vůbec nedivím, když jsem polévala druhého normálního beránka, tak se ta čokoláda tak zvláštně táhla, zatuhla a beránek vypadá trochu jako rozpadající se zombie. Maličko to zachránily ty lentilky, kterými ho kluci nazdobili :D.
VymazatNáhodou? Slon je boží a i ostatní "beránci" 😊👍
OdpovědětVymazatJani, přeji pěkné Velikonoce 🥂🍀🌞🐣😊Alena
tetkapernikarka
Moc děkuji, i tobě krásné svátky jara přeji! :)
VymazatTleskám originálnímu nápadu a přeji hezké dny svátků jara !
OdpovědětVymazatHanka
Moc děkuji! :)
VymazatParáda! Slon se moc povedl a zařadil se mezi moje nejmilejší typicky velikonoční zvířata :-).
OdpovědětVymazatPetře, moc děkuji! :D
VymazatJe krásný :)
OdpovědětVymazatSmileThess
Děkuji ti :).
VymazatToz slon misto beranka je originalni...V sevrskem Laponsku pry symbol Beranka nahrazuje Tulenatko, tak inspirace pro priste...Hezke velikonoce
OdpovědětVymazatSuper, děkuji, sešly se mi tu hned tři návrhy - tygr, surikata a tuleňátko, typicky domácí zvířátka, stejně, jako můj slon :D. Krásné svátky i tobě! :)
VymazatSloník je perfektní, celá přehlídka "beránků" se mi moc líbí! Přeji ti krásné Velikonoce ♥♥
OdpovědětVymazatMoc ti děkuji, i tobě krásné svátky jara přeji! :)
VymazatHody, hody doprovody, dejte vejce malovaný nebo bílý, slepička vám snese jiný.
OdpovědětVymazatDěkuji, krásné svátky i tobě! :)
VymazatNaprosto skvělý! Akorát ta laťka do příštích let je snad zase o kousek výš. Inu, bude co přeskakovat a my už se na to těšíme :-)
OdpovědětVymazatDěkuji :), sama se na to přeskakování taky těším :D.
VymazatTo je prostě paráda! Moc povedené :)
OdpovědětVymazatDěkuji! :)
VymazatJani, sloník je boží👍👍👍 Obdivuji tvou kreativitu.
OdpovědětVymazatHezký zbytek Velikonoc a jarní dny ve zdraví a pohodě.
Alenko, moc děkuji! :)
VymazatTo je krásné! :-) Jeden "beránek" lepší než druhý :-)
OdpovědětVymazatNávrh na příští rok - morče nebo koala.
Nebo ještě ježek, myš.
VymazatA když už slon, tak proč ne hroch nebo nosorožec :-)
Děkuji ti :), nosorožec se mi docela zamlouvá, díky za tip :D.
VymazatJaninko, ty říkáš, že se ti to nepovedlo? Je PARÁDNÍ!!!
OdpovědětVymazatJenom maličko :D. Děkuji, Leni! :)
VymazatJaninko, ty si tedy vyhraješ. Máš dobrou fantazii a své děti opravdu miluješ. Já bych na to neměla takovou trpělivost, věřím, že to spolykalo hodně času a na to výdrž nemám. Ale krásná podívaná, díky, ještě teď se usmívám. Měj se hezky. :-)
OdpovědětVymazatAbych pravdu řekla, nejnáročnější bylo to vymyslet tak, aby realita odpovídala alespoň trochu vizi, samotná výroba a kompletace už byla docela v pohodě :D.
VymazatMoc ti děkuji, jsem ráda, že ti můj sloník vyloudil úsměv na rtech :).
Krásné inovace, mnohem lepší než obehraní beránci :).
OdpovědětVymazatZaujala mě zmínka o kandovaném ovoci, pamatuji si dobu, kdy se využívala i pomerančová kůra, ale kvůli postřikům z toho později sešlo. Ale bylo to velmi chutné.
Děkuji :). Říkám tomu kandované ovoce, ale správně je to kandovaná pomerančová kůra alias oranžát. Dá se vyrobit i doma, chemikálie a hořkost se odstraňují třídenním máčením ve vodě, v průmyslu se nejdřív máčí ve slané vodě a pak se odsoluje, nakonec se vaří ve vodě s cukrem.
Vymazat