Letos, pod vlivem mediální masáže, jsem se poprvé rozhodla uvařit dýňovou polévku. Koupila jsem na ní překrásnou muškátovou dýni, k tomu další ingredience, které prý zaručeně způsobí strávníkům explozi chuťových buněk a dala se do díla. Pečlivě jsem vydlabala dýni (protože jsem žena praktická a slupku jsem chtěla použít na podzimní tvoření) a pak podle superúža receptu polévku uvařila. Výsledek mě opravdu překvapil - překrásně voněl a vypadal jako svíčková. Škoda, že tak i nechutnal. Polévková omáčka skončila v odpadní rouře, ale toho Bohdá nebude, aby Janinka z boje utíkala a házela dýni do žita. Gurmánským pokusům není zdaleka konec, polovičák mi ze svých cest přivezl osvědčený recept od paní domácí, po jejíž pikantní dýňové polévce s klobáskou se může utlouct.
No, tak alespoň že mi zbyla ta vydlabaná slupka na to tvoření. Hezky jsem si s ní vyhrála, vyřezala, nazdobila. Kráska to byla. Ale vy ji v denním světle bohužel neuvidíte. Ono když si vzpomenete vyfotit ji až po několika dnech a poté, kdy v ní hořela svíčka, má taková dýně do krasavice daleko. Postupná deformace proběhla v několika fázích, rozštěpem horního patra počínaje, přes ztrátu jediného zoubku a zapomenutím vložit si do úst zubní náhradu konče. No nic, ve tmě se to ztratí. Neztratilo. I v té tmě vypadala v poslední fází svého života jako to největší ubožátko ze všech. Letos nám prostě ta dýňová spolupráce tak úplně neklapla :).
Den první
Jediný normální obrázek letošní dýně...
Den třetí
Dýně se rozjela do šířky a jediný zoubek ustupuje do pozadí...
Těsně před tím, než dýně skončila v koši.
Matěj jí láskyplně říkal "babička".
A ani v té tmě to nebylo o moc lepší...
Dýňovou polévku mám moc ráda a když je dýně, dělám.
OdpovědětVymazatHezký!!! Mě také dýňové vaření nic moc neříká. Letos jsem zkusila marmeládu a ta byla, světe div se vynikající.... Jo, a výborný kompot. Vše ovšem je jedlé díky tomu, že se nekombinuje s ananasovou příchutí, ale s citrusy a skořicí s badyánem a hřebíčkem. Jinak na mne ještě půlka dýně na zpracování čeká u dcery.
OdpovědětVymazatByla to fakt babička? Nebyla to tchýně??
OdpovědětVymazat[1]: Děkuji ti, taky si myslím, že ta babička nemá chybu!
OdpovědětVymazat[2]: Já kdysi jedla dýňový kompot s ananasem, a ten byl fantastický, nikdy by mě nenapadlo, že to může být tak jedlé . Ale skořice a hřebíček já můžu, takže bych si asi taky pochutnala .
OdpovědětVymazat[3]: Mám svou tezi, ke které se přikláním, ale podle Matýska to byla prostě jenom "babička". Která, ví jen Bůh .
OdpovědětVymazatNás to tvoření teprve čeká. Letos chceme dýni sušit. Snad nepoletí taky do odpadu
OdpovědětVymazatZ dýně jsem ještě nevařila, dříve se to moc nenosilo a teď..., zase všechno mít nemusím Zřejmě by můj pokus dopadl stejně tak, jak říkám: Za stálého míchání lijeme do záchodové mísy
OdpovědětVymazat[7]: Sušená dýně? To slyším poprvé, opravdu by mě zajímalo, jak se to dělá a jak vypadá výsledek!
OdpovědětVymazat[9]: Kandovaná dýně je výborná. To se "naloží" kousky do hustého cukrového roztoku-možno přidá pár kapek citronu a pak se to v horkovzdušné pomalu vysuší- ta tekutina. Hodí se do "domácího přítele" nebo také nazývaného chlebíček. To v případě, že má někdo svoje dýně no.
OdpovědětVymazatTak trochu jinak- já jsem zapomněla že se musí povařit do sklovita.
OdpovědětVymazatProces stárnutí nezastavíš.
OdpovědětVymazatPolévku nemusím, ale miluji dýňový kompot, a strašidýlko se povedlo!
OdpovědětVymazatMě teda Poletuško víc než fotky pobavily tvoje komentáře. Mně se teda nejvíc líbí ta "mladice" za denního světla.
OdpovědětVymazatMoc pěkné 😊. Je zkoušela dýňovou polévku jednou a taky se mi nepovedla tak ji zkusim někdy jindy zase trochu jinak. Prý záleží i na tom jak ji člověk dochutí.. Jinak miluji pečenou dýni s dipem to je chuťovka
OdpovědětVymazatJsme dýňově stabilní, jak polévku, tak rizoto, salát, lívanečky, cheesecake nebo jen dýni jako přílohu pečenou s provens. kořením. Doporučovala bych z vlastní zkušenosti zažít výběrem, protože né každá je dobrá ke specifickému jídlu. Je škoda, že mnoho lidí hodí flintu a pečou na to, já nepodléhám trendům, dýni lze totiž koupit celý rok a kutit z ní kdykoliv.
OdpovědětVymazat[8]: Jé, to budu používat - to za stálého míchání lijeme do záchodové mísy , u mě je to teď více, než trefné .
OdpovědětVymazat[11]: Díky za tip!
OdpovědětVymazat[10]: Kandovanou dýni znám, já spíš myslela, že sušená dýně v příspěvku výše bude opravdu vysušená celá dýně ke tvoření. Ale třeba se pletu .
OdpovědětVymazat[13]: Děkuji!
OdpovědětVymazat[12]: Ještě, že ten proces není u lidí tak rychlý, jako u dýní .
OdpovědětVymazat[14]: Děkuji ti, milá Doktorko, snažím se!
OdpovědětVymazat[15]: Podle receptu paní domácí je v polévce jako základ pikantní pasta - kari nebo chilli, od toho se vše odvíjí. Tak uvidím, jak to dopadne .
OdpovědětVymazat[16]: Jak jsem psala, ve svých pokusech budu pokračovat. Až jsem nevěřila, kolik dýňových receptů na všechno možné existuje .
OdpovědětVymazatMňam, dýňovou polévku mám moc rád. A ta dýně vypadá skvěle
OdpovědětVymazatdýně se ti moc povedla.. já na dlabání nikdy moc nebyla..
OdpovědětVymazat[26]: Moc díky!
OdpovědětVymazat[25]: Děkuji!
OdpovědětVymazatDýňovými recepty se to zas začíná hemžit, i různými příšerkami. Polívčička nevyšla (ostatně jako spousta receptů z internetu), zato babička je jak lusk (pardon, dýně!)
OdpovědětVymazatNam chutna, pepr, muskatovy květ a rozmixovat i se slupkou, na konec smetana...
OdpovědětVymazatPolévku z dyně úspěšně vaří dcera panu AP a ten z jejího vaření má vždy takovou radost, jakou nemá ani na Vánoce. Budiž mu to přáno, já zvána na ní nejsem a ani po té polévce netoužím. Radši klasiku, tedy polévky.
OdpovědětVymazat[29]: No jo, jak skončí okurková sezóna, začne ta dýňová . A děkuji!
OdpovědětVymazat[30]: Mně tam tu chuť zabila právě ta smetana, bez ní to bylo docela v pohodě .
OdpovědětVymazat[31]: Já mám taky radši klasické polévky a vůbec nejraději takové, ve kterých stojí lžíce. Takové polévky o třech nudlích a dvou kolečkách mrkve nejsou pro mě .
OdpovědětVymazat[34]: Tak to jsem Janinko ráda, to víš, vešla jsem v nemilost navždy.
OdpovědětVymazat[35]: Vítej v klubu upadlých v nemilost!
OdpovědětVymazat[36]: Bacha, předseda jsem už mnoho let já!
OdpovědětVymazat[37]: Do předsednictví ti fušovat nebudu, zase takový přeborník ve vyvrhelství nejsem . Jeden nebo dva lidi tu jsou, ale u těch mě to naštěstí netrápí .
OdpovědětVymazat[38]: Přeborník ve vyvrhelství? Nerozumím Janinko, tady šlo spíše o pravý opak, přeborník v podřízenosti, ale nebudu to tady rozebírat, není to třeba. Přátelství je něco jiného než když je žena vdaná.
OdpovědětVymazat[39]: Vyvrhel je taky v nemilosti, bylo to myšleno spíše takto, ale to je fuk .
OdpovědětVymazatTomu se říká elegantně stárnout!
OdpovědětVymazatDýně nepěstuju, z dýní nevařím, dýněmi nestraším, ale dobrou dýňovou polévku kdykoli rád ochutnám .
OdpovědětVymazatDýně je dokonalá! A správně! Neutíkat z boje! Ono se jistě podaří příště!
OdpovědětVymazatDýňová polévka je výborná, já ji ale dělám z dýně Hokaido, z jiné jsem to ještě nezkoušela. Ale je fakt divný, že v Anglii prostě nikdy nemají k sehnání dýně hokaido, takže jsem tenhle podzim ještě dýňovou polévku nedělala. Asi budu muset vyzkoušet jiný druh dýně.
OdpovědětVymazat[41]: Jo, přesně!
OdpovědětVymazat[42]: U mě by sis nepochutnal, ale budu se snažit, aby ta příští byla jedlá .
OdpovědětVymazat[43]: No bať!
OdpovědětVymazat[44]: Na polévku je prý Hokaido nejlepší. No jo, jenže já chtěla mít ještě něco víc, než nejlepší a tak jsem musela trapit s dýní muškátovou. A pak to dopadlo, jak to dopadlo .
OdpovědětVymazatJestli chceš, aby ta dýňová polívka chutnala jako svíčková, musíš tam dát místo klobásky hovězí a slaninu!:)
OdpovědětVymazat[49]: Aha, no, já si dnes tu svíčkovou uvařila, ale bez dýně .
OdpovědětVymazatDýně nedýně - holt stárneme všici
OdpovědětVymazatKrásné strašidlo, vidět to po setmění, krve by se ve mě nedořezal.
OdpovědětVymazat[51]: No jo, no .
OdpovědětVymazat[52]: Děkuji .
OdpovědětVymazatDýňová babička je úplně nejvíc boží. Ta scvrklá pusa! Miluju to!
OdpovědětVymazat[55]: Matýskovi se taky moc líbila . Děkuji!
OdpovědětVymazatDýňové strašidlo jsi neměla vyhazovat do koše. Kluci říkají : Čím hnusnější, tím lepší. Takže ses o to pravé strašení, kdy tam leží a svítí už takový dýňový sliz, vlastně připravila.
OdpovědětVymazat[57]: Kdybych měla zahrádku, tak oukej, ať si tam ten sliz klidně leží, ale doma na jídelním stole by asi neoslnil ani zrakové, ani čichové buňky .
OdpovědětVymazat