Na vaše povytažené obočí, které vidím až v Jablonci, odpovídám ne, opravdu jsem se nezbláznila. Ale pěkně popořádku...
Jsou to dva roky, co jsem patlala svůj úplně první dort k výročí. Možná si pamatujete, jak jsem tu tvrdila, že další, když bude vše šlapat tak, jako doposud, uvidíte nejdříve za deset let. Že nepamatujete? To vůbec nevadí, kecala jsem :). To vám zkrátka člověk tak nějak stárne, zraje, občas u toho i zmoudří a dojde k názoru, že porcelánové výročí svatby si zaslouží svůj dort přeci jen o trochu víc, než první pusa :).
Původně jsem vám chtěla vtipně představit porcelánový dort, ve kterém není porcelánu ani kousek, a svatosvatě slíbit, že další podobně tématicky laděný uvidíte až za deset let, abych vzápětí vtipně dodala, že zase kecám, protože tu bude přeci za pět let to čtvrtstoletí. Ha ha. No a tady ta sranda končí, protože člověk míní a špaldová mouka mění. Abyste tomu rozuměli, nejsem posedlá eko-bio-racio matka, ale když můžu, používám raději zdravější varianty běžných surovin, což můj manžel za normálních okolností kvituje s povděkem. Logicky jsem tedy usoudila, že bude mít určitě radost, když ten dort upatlám zdravěji. Přiznávám, i můj úsudek je někdy chybný a v tomto případě mi udělil životní lekci, o kterou se s vámi ráda podělím. Pečete-li běžně "zdravě", u dortu to v žádném případě nezkoušejte (obzvláště ne s novým nevyzkoušeným druhem mouky) a zcela bez výčitek použijte mouku i cukr barvy sněhobílé. Mohlo by se vám totiž stát, že slabší povahy budou mít problém se specifickou chutí špaldové mouky, která v kombinaci s malinami a malinovým krémem může způsobit chuťové halucinace. Pak se třeba dozvíte, že se to nedá jíst, protože ten dort chutná jako rybičky z konzervy, i když za jiných okolností mu rybičky z konzervy chutnají. To jen tak na okraj, abyste si nemysleli, že je moje patlání vždycky dokonalé :D.
P.S: Mně a oběma potomkům dort chutnal :D.
Naháček malinovo-šlehačkovým krémem plněný, malinami prosypaný, vanilkovo-máslovým krémem zdobený, rybičkami ovoněný... :)
Tak ja veľmi často používam zdravé ingrediencie do pečenia. Špaldovú múku, minimum cukru, bezfosfatovy prášok do pečenia, med. Ale fakt je, že do torty používam múku normálnu lebo piškóta proste ... Musí byť z bielej múky. Aj keď na prvý rok dcéry budem skúšať niečo iné. Sama som zvedavá čo. Ale k tvojej torte...je fakt mnaaaaam a ver tomu, že u nás by zmizla aj z tej spaldy. U nás zmizne všetko. A samozrejme, gratulujem k porcelanovemu výročiu. To nás teda čaká za tri roky, teda výročie nášho zoznámenia, lebo na svadbu sme si za 17 rokov ešte nenašli cas
OdpovědětVymazatU nás už je jenom kousek, fakt nám ostatním chutnal, ale je pravda, že ne vždy tahle kombinace každému sedne :). Moc děkuji za gratulaci a i tobě přeji spokojená dlouhá léta, i když ne ve svazku manželském :).
VymazatVypadá to chutně. Rybičky miluju! :-)
OdpovědětVymazatMoc děkuji, jsi milý :).
VymazatMně se moc líbí ty siluety, Janísku. Jak se vedou za ruce... :-)
OdpovědětVymazatA blahopřeji. :-)
Děkuji ti, milá doktorko :), ony ty siluety jsou taková moje srdcovka, mít o 35 let méně, úplně nás vystihují :).
VymazatLuxus!!! Já včera taky jeden dortík patlala, ale taková krása mi z něj nevylezla. Hanka V.
OdpovědětVymazatDěkuji ti :), myslím, že pro obdarovaného je každý dort je krásný, obzvláště, když se dá jíst :).
VymazatJaninko, ten je! a to výročí skvostné.Držte se i nadále, nejen za ruce. Pa Jiřina z N.
OdpovědětVymazatMoc ti děkujeme za milé přání, Jiřinko :).
VymazatRybičky sice můžu, ale že by mi chutnaly v dortu, to tedy ... já jsem na sladký a prapodivný příchutě v něm pes. Zrovna včera mi přišlo, že v buchtičkách na večeři byl cejtit česnek. ;-) mě už na fb zaujaly ty dvě kouzelné postavičky. Je to celé ohromně milé...
OdpovědětVymazatČesnek v buchtičkách taky není vůbec špatná příchuť! :D
VymazatDěkuji ti, Vendy :).
Vypadá krásně. Taky blahopřeji. :-)
OdpovědětVymazatMoc děkujeme! :)
VymazatVelká gratulace, protože 20 je už pěkná odmakaná štreka, tak nejméně třikrát tolik.
OdpovědětVymazatKombinace zdravého je fakt někdy problém, třeba jako moje cukroví s pohankovou mouku, už nikdy víc. Skutečně.
Jsem zastánce, když prasárna, tak pořádná a nemíchat do toho racio :-)
Blondýnko, moc děkuji :).
VymazatPoužívám vždycky hladkou špaldovou mouku ve žlutém obalu z Lidlu, je skvělá a vůbec není poznat, že to není normální mouka, peču z ní dokonce komplet cukroví. Ale tentokrát jsem neměla cestu kolem, tak jsem vzala jinou, v tom možná (určitě) bude ten problém. Jinak by to asi prošlo :D.
Gratuluji k výročí , krásný dort si zaslouží ! Nechtěně se mi povedl i rým :-) Postavičky jsou kouzelné, nějaké rybičky to nemohou pokazit!
OdpovědětVymazatZe špaldové mouky jsem dělala sušenky, ale smíchala jsem jí půl na půl s bílou moukou, vyšly krásně křehké a s jemnou oříškovou příchutí.
Děkuji, Růženko :). Jak už jsem psala v komentáři výše, z hladké špaldovky peču všechno, dokonce i cukroví a nikdy to není poznat, ale tentokrát jsem koupila jiný a nevyzkoušený druh, proto to tak asi dopadlo 😁.
VymazatKaždý dort je zdravý. Potvrzuje šest z pěti dortologů.
OdpovědětVymazatTo jsou mi počty! Ale líbí se mi! 😀
VymazatTen je úžasný <3! Nadpis jsem četla několikrát dokola a vůbec jsem to nemohla pochopit, už chápu :D přeji Vám spoustu dalších společných let :)
OdpovědětVymazatMoc ti děkujeme! 😊
VymazatDvacet strastiplných let se brodí v jedné řece a přece je schopna upéct půvabný rybí dortík. To je obdivuhodné. :)
OdpovědětVymazatMožná to bude tím, že těch dvacet let za ten dort stálo :).
VymazatJahody, maliny bych brala i vzhledově vypadá dort hezky, ale tradice je tradice a šlehaný piškot s pár lžicemi bílé mouky ještě zdraví nikomu nepoškodil.♥ Hlavně, že se snědl..♥.
OdpovědětVymazatDěkuji ti, už jsem poučená, Růženko :) Ale je pravda, že nezůstal ani kousek, mně a klukům vážně chutnal :).
VymazatJá se asi po pul roce budu pouštět do dalšího dortíku, začátkem července.Jinak dort vypadá skvěle, určitě chutnal skvěle, určitě né po rybičkách. Krém mě zaujal hodně, akorát maliny nám budou nejdříve plodit až koncem července... Ze špaldové mouky občas něco kuchtíme, ale zjistila jsem, že vůbec není dobrá na palačinky, hrozně se mi přichytávají...
OdpovědětVymazatJá jí právě používám na všechno, jen tentokrát to neklaplo :D. A moc děkuji! :-)
VymazatPřítelkyně vždy míchá spaldovku s klasickou moukou v poměru 1 ku jedné a výsledky byly vždy jedle... Samotná spaldovku se také neosvedcila... Vizuálně velmi pěkné, ty černé postavy na bílém pozadí mne fascinují..
OdpovědětVymazatMně se špaldovka samotná právě osvědčila, záleží na značce, peču z ní úplně všechno včetně cukroví a vůbec to není poznat. Problém byl zkrátka jen tentokrát s jiným druhem, i když nám ostatním to chutnalo :D. A moc děkuji! :-)
VymazatBlahopřeju k výročí. Dort vypadá mňmózně, úplně se mi sbíhají sliny...
OdpovědětVymazatMoc děkuji, Chudobko! :)
VymazatUž moje babička říkávala, že na mouce záleží při pečení buchet, ale i vaření knedlíků. Tenkrát byla jen hrubá,hladká,polohrubá, možná i jeden výrobce a přesto bylo důležité, jak byla semletá. Janinko, přeji vám oběma hodně dalších šťastných let ☺☺☺
OdpovědětVymazatUž jsem poučená :D, moje babička zase chtěla vždycky koupit mouku dvounulku, moje máma šílela, když jí pro ní sháněla :D. A moc děkuji! :)
VymazatNádherný dort, viděla jsem na i na fejsu. Moc se mi líbí ty postavičky, celé to působí moc mile. A dvacítka, to už je krásná cifra, gratuluji! Už jsem si i přečetla, v čem byl možná problém, že byla jiná chuť, takže rada už asi zbytečná - u takových příležitostí užívat osvědčené receptury a experimenty nechat na jinou dobu. K těm experimentům - zkus, Jani, někdy něco z bezlepkové mouky. Ale recept si raději najdi na internetu, tam musí být nějaká přísada, která tu mouku drží pohromadě. Já to řešila větším počtem vajec, ale myslím že se dá koupit něco, co funguje jako pojidlo. - Dělala jsem takhle na vánoce bezlepkové cukroví, aspo!ň jeden nebo dva druhy, a bylo neskutečně dobré a křehké. Sice je to dražší, ale vyjímečnej experiment by z toho mohl vylézt... a jako vždycky musím pochválit tvoje estetické cítění, ten dortík je parádní i z vnější stránky, i z té vnitřní.
OdpovědětVymazatMoc ti děkuji, Ivanko :). Už jsem to psala výše, se špaldovkou jsem měla vždycky jen ty dobré zkušenosti, ale tentokrát jsem udělala chybu a dala neověřenou :D. Bezlepkové cukroví zní docela dobře, vím, že jako pojidlo se používá hraška.
VymazatJá ryby nejím vůbec, ale ten kolmý řez vypadá tak lákavě, že bych si na ně ani nevzpomněl.
VymazatJá mám ráda oboje, ale manžel, kdovíproč, rybičky s dortem míchat nemusí :D. A děkuji! :)
VymazatJsi neskutečně šikovná, fakt! Souhra barev, materiálů, paráda :)
OdpovědětVymazatDěkuji ti moc! :)
VymazatŠpaldovou mouku často používám, dávám ji do chleba. Nikdy jsme neměla pocit, že bych z toho cítila rybinu, to je fakt zvláštní! :O
OdpovědětVymazatMožná ta kombinace s malinami a malinovým krémem, kdo ví! :D
VymazatKrásný dort,jste ohromně šikovná !
OdpovědětVymazatMoc děkuji! :)
Vymazat